Wereldboekendag! Arboboeken in de spotlight

Wereldboekendag is een internationale, door UNESCO vastgestelde dag. Een goed moment om wat mooie titels met een arbolinkje in de spotlight te zetten. Pak jij er vandaag een van deze arboboeken bij?

Wereldboekendag! Arboboeken in de spotlight

Wereldboekendag is in 1995 in het leven geroepen om het plezier in boeken en lezen te bevorderen. Om te laten zien wat een boek allemaal kan doen – een link zijn tussen verleden en toekomst, een brug bouwen tussen generaties, een verbinding leggen tussen culturen. Allemaal zaken waar we in ons werkende leven ook van kunnen profiteren. Welk boek leg jij op je nachtkastje?

Zwijgende vaders

Het onbekende verhaal van de dwangarbeid

Honderdduizenden Nederlandse mannen werden tijdens de Tweede Wereldoorlog gedwongen om in Duitsland te werken. De vader van Tim Overdiek was zo'n dwangarbeider. Net als de meeste anderen, weigerde ook hij tot zijn dood om over zijn tijd in Duitsland te praten. In dit boek reconstrueert Overdiek wat er gebeurde. Zwijgende vaders is een eerbetoon aan alle dwangarbeiders van toen.

Achteraf is makkelijk praten

Effectiever leren van incidenten en de dagelijkse praktijk

Achteraf is makkelijk praten is een ontdekkingsreis waarbij je 3 personen volgt. Door het verhaal heen leer je ze steeds beter kennen. Hanna 'de handhaver' is een gedreven veiligheidsadviseur die gelooft in procedures, regels en normen. Oscar 'de onderzoeker' is incidentonderzoeker en altijd op zoek naar nieuwe inzichten om risico's te reduceren. Pedro 'de procesbegeleider' heeft zich verdiept in diverse stromingen binnen het veiligheidsdenken en focust zich op inzichten om organisaties te helpen veiliger te worden. Ga je mee op reis?

Meeloper

Een roman over werk, identiteit, kunstenaars en bullshitjobs

Waarom werken wij? En hoe komt het dat we werk als zoiets vanzelfsprekends zijn gaan zien? Waarom is werk onlosmakelijk verbonden met ons leven en zelfs met onze identiteit? Kunstenaar Sien onderzoekt in Meeloper op een geheel eigen manier of ze het werkende systeem kan ontrafelen. Dat ze met iets veel groters bezig was, had ook zij niet voorzien...

Arbomotivatie

Arbobeleid in de praktijk verankerd

Geen dikke pil, maar een heerlijk handzaam boekje, gestoeld op de dagelijkse praktijk. Arbomotivatie is bedoeld als leidraad bij het opzetten of ontwikkelen van een beleid voor veilig en gezond werken. Maar dan wel vanuit een organisatiebrede benadering. Je leest dan ook interviews met mensen uit de arbopraktijk en krijgt zo inspiratie voor op je eigen werkvloer. Met een interessante bijlage: 'Eenvoudig arbobeleid (voor een bedrijf dat liever geen beleid wil)'. Iets voor jou?

Opgeruimd! Op het werk

Breng orde in je professionele leven

Opruimgoeroe Marie Kondo en professor Scott Sonenshein bundelen in Opgeruimd! Op het werk hun krachten en passen de wereldberoemde KonMari-methode aan voor de werkvloer. Daarbij gaat het dus niet alleen over een opgeruimd bureau, maar ook over digitaal werk sorteren, je tijd indelen, beslissingen maken, je netwerk uitmesten, vergaderingen organiseren en teams opbouwen. Zo kan iedereen opgeruimd aan het werk.

Veilig voelen, veilig zijn

Verhalen uit de praktijk

Alles over de wisselwerking tussen sociale en psychologische veiligheid komt in Veilig voelen, veilig zijn naar voren. Verteld in de vorm van verhalende interviews en afgewisseld met illustraties. Op een school, op een filmset, in het bedrijfsleven; uit alle verhalen leer je weer wat nieuws.

Als een ramp ons raakt

Ervaringen en lessen van een trauma-expert

Op een fatale avond in 1992 stortte een vliegtuig op 2 flatgebouwen in de Amsterdamse Bijlmermeer. Het was een voor Nederland ongekende ramp. Meer drama's volgden, zoals de vuurwerkramp in Enschede, de cafébrand in Volendam en het neerschieten van de MH17. Bij veel van deze ingrijpende gebeurtenissen werd psychiater en traumadeskundige Berthold Gersons gevraagd op te treden als adviseur, behandelaar en onderzoeker. In Als een ramp ons raakt beschrijft hij de aangrijpende geschiedenis van de rampen die Nederland troffen en onze omgang daarmee.

Arbeid & Gezondheid

Handboek over het beheersen van gezondheidsrisico's op het werk

Toegegeven, dit boek lees je niet zomaar even uit. Arbeid & Gezondheid is een dikke pil, een praktisch naslagwerk dat kennis samenbrengt met voorbeelden uit de praktijk, nieuwe ontwikkelingen en valkuilen. Dit boek ligt niet op je nachtkastje, maar op je bureau. Met heel veel post-its ertussen. Deze volledig geactualiseerde versie helpt je bij het maken van keuzes. Welke aanpak is in een bepaalde situatie het beste? Welke meetstrategie is in die situatie het meest effectief? De theoretische beschrijvingen zijn kort. De praktijkcasussen geven handvatten.

Linda Poort

Linda Poort

Redacteur Arbo

Linda is een redacteur in hart en nieren. Zij is vooral geïnteresseerd in de sociale kanten van arbo. Maar ook in de juridische en technische kanten bijt ze zich vast.

'Stel als manager nieuwsgierige vragen in plaats van regels op te leggen'

'Stel als manager nieuwsgierige vragen in plaats van regels op te...

Nog te vaak staren organisaties zich in hun veiligheidsbeleid blind op de regels, terwijl het werk al jarenlang met succes op een andere manier wordt uitgevoerd. Veiligheidsexpert Robert Jan de Boer noemt dat de kloof tussen Eigenlijk Werk en Ingebeeld Werk. In zijn boek Modern veiligheidsmanagement beveelt De Boer managers aan om juist de praktijk als uitgangspunt te nemen.

De 3 best gelezen uitspraken van 2024

De 3 best gelezen uitspraken van 2024

Waarover lagen werkgevers en werknemers in 2024 met elkaar overhoop? Dit waren het afgelopen jaar de 3 best gelezen artikelen over rechterlijke uitspraken op de werkplek.

Nieuwe arbo wet- en regelgeving in 2025 waar je op moet letten

Nieuwe arbo wet- en regelgeving in 2025 waar je op moet letten

Wat staat ons te wachten op het gebied van arbo wet- en regelgeving in 2025? Dit overzichtsartikel zet de vaststaande en mogelijke wetwijzigingen op een rij. Ook komen enkele recente aanpassingen in regelgeving aan bod die hun invloed hebben op 2025.

Werkgevers met een RI&E actiever in gezond en veilig werk

Werkgevers met een RI&E actiever in gezond en veilig werk

Een RI&E uitvoeren en een plan van aanpak opstellen is voor alle werkgevers verplicht volgens de Arbowet. Uitzonderingen daarop: zzp'ers en kleine bedrijven. Sinds 2014 is het percentage werkgevers met een RI&E gestegen van 46% naar 64% in 2024.

CSRD: dit moet je ermee 

CSRD: dit moet je ermee

De CSRD verplicht bepaalde bedrijven om in een jaarlijks terugkerend duurzaamheidsverslag te rapporteren over hun impact op mens en milieu. Wat kunnen arboprofessionals daaraan bijdragen?

Prof. Dr. Jop Groeneweg over kantelpunten in arbeidsveiligheid

Prof. Dr. Jop Groeneweg over kantelpunten in arbeidsveiligheid

Met allerlei maatregelen is het niveau van arbeidsveiligheid sinds pakweg een halve eeuw geleden met 95% verbeterd, signaleert veiligheidswetenschapper Jop Groeneweg. 'Die laatste 5% kost meer inspanning. Maar het kán.'

Landelijk Arbocongres 2023

Arbo Kennisfestival: de onderwerpen op een rij

Dinsdag 26 november is het zover: het eerste Arbo Kennisfestival. Een dag vol waardevolle inzichten en praktische kennis. Deze onderwerpen gaan we bespreken.

Handig overzicht: voorlichting en onderricht

Handig overzicht: voorlichting en onderricht

Om veilig te kunnen werken, zijn instructies, opleiding en training van medewerkers erg belangrijk. Met dit handig overzicht zetten we alle belangrijke zaken voor je op een rij.