3 x werken aan weerbaarheid in de zorg

Werken aan weerbaarheid in de zorg? Aan duurzaam inzetbaar zijn, veilig werken, werkplezier? Daarvoor zijn drie belangrijke instrumenten beschikbaar, speciaal voor de zorgbranche. Lees hier over hun specifieke kenmerken.

3 x werken aan weerbaarheid in de zorg

Want werken aan weerbaarheid betekent werken aan een goede RI&E (risico-inventarisatie en -evaluatie). En dat is in de zorgsector geen overbodige luxe met de huidige werkbelasting.

De belangrijkste RI&E-instrumenten voor de zorg zijn ZorgRie, Pythia en Risico-monitor. ZorgRie is toepasbaar voor zorginstellingen binnen de branches GGZ, GHZ, THZ, V&V en ZKH. Pythia is vooral geschikt voor verpleeg-, verzorg- en thuiszorgorganisaties. En Jeugdzorg- en WMD-instellingen kunnen prime de Risico-monitor gebruiken.

> LEES OOK: Zo vergeet u niets in de RI&E

ZorgRie, weerbaarheid voor zorginstellingen

De ZorgRie is een erkend branche-RI&E-instrument voor zorginstellingen in de GGZ, GHZ, THZ, V&V en ZKH. Wanneer een zorgorganisatie dit RI&E-instrument gebruikt, vloeit daar automatisch een plan van aanpak uit voort. Tien beheerders, afkomstig uit de vijf deelnemende branches, beheren de vragenlijsten in de centrale database. Aan iedere vraag zijn maatregelen gekoppeld. De vragenlijsten zijn online beschikbaar via een beveiligde verbinding. Daardoor kan de zorgorganisatie zelf of een externe partij de RI&E invullen. Daarbij geldt voor instellingen met meer dan 25 medewerkers dat een erkende arbodeskundige de RI&E moet toetsen. De vijf grootste brancheorganisaties in de zorg zijn eigenaar van de ZorgRie. Terwijl KMO Solutions de applicatie beheert en verzorgt. (Bronnen: Zorgrie.nl, rie.nl)

> LEES OOK: Zo motiveert u medewerkers voor een vragenlijst

> TIP: Meer weten over de Pythia-RI&E? Pim Südmeier vertelt erover op het congres Arbo in de zorg

Pythia voor verpleeg-, verzorg-, en thuiszorgorganisaties

Pythia van organisatie Triaspect is ook een erkend RI&E-instrument. Het is geschikt voor verpleeg-, verzorg-, en thuiszorgorganisaties. Een zorgorganisatie kan hierin zowel de RI&E invullen als incidenten met medewerkers melden. Pythia is een digitale audit en RI&E, waarmee (zelfsturende) teams hun eigen risico’s kunnen inventariseren en evalueren. Zij vertalen daarbij de belangrijkste knelpunten in een eigen plan van aanpak voor gezond werk.

Dit RI&E-instrument is ontstaan in nauwe samenwerking met zorgmedewerkers, behandelaars en specialisten. En het fijne is: het is eenvoudig en gebruiksvriendelijk. De verantwoordelijke medewerker kan daardoor snel inspelen op risico’s van cliënten en medewerkers in hun specifieke woon- en werkomgeving. (Bronnen: Triaspect, rie.nl)

Risico-monitor voor Jeugdzorg- en WMD-instellingen

De Risico-monitor is geschikt voor zorginstellingen die onder de cao van Jeugdzorg, WMD of kinderopvang vallen. Dit RI&E-instrument is erkend voor de toetsingsvrijstelling. Dit houdt in dat bedrijven met 25 medewerkers of minder die gebruik maken van dit instrument en onder deze branche vallen, de RI&E niet hoeven te laten toetsen. Voor deze branche is ook een door de Inspectie SZW goedgekeurde Arbocatalogus beschikbaar. (Bronnen: rie.nl, FCB, Risico-monitor)

Bron: zorginstellingen.nl

> TIP: Congres Arbo in de zorg: kennis bundelen en ervaringen delen over (over)belasting in de zorg 

3 x werken aan weerbaarheid in de zorg

5 best gelezen artikelen in december

5 best gelezen artikelen in december

Waar waren arboprofessionals de afgelopen maand het meest in geïnteresseerd? Dit zijn de 5 best gelezen artikelen in december 2024.

Dit zijn de 10 best gelezen artikelen van 2024

Dit zijn de 10 best gelezen artikelen van 2024

Het hele jaar door heb je volop onze artikelen gelezen. Benieuwd naar wat de 10 best gelezen artikelen van 2024 zijn? Lees ze hier allemaal, voor het eerst of opnieuw.

Maak een RIE met AI. Lukt dat?

Maak een RIE met AI. Lukt dat?

Het opstellen van een RIE met behulp van chatbot Copilot, wordt dat wat? Docent-onderzoeker Integrale Veiligheidskunde Ryanne Koper onderzocht het.

Werkgevers met een RI&E actiever in gezond en veilig werk

Werkgevers met een RI&E actiever in gezond en veilig werk

Een RI&E uitvoeren en een plan van aanpak opstellen is voor alle werkgevers verplicht volgens de Arbowet. Uitzonderingen daarop: zzp'ers en kleine bedrijven. Sinds 2014 is het percentage werkgevers met een RI&E gestegen van 46% naar 64% in 2024.

Bureau-cratie

Bureau-cratie

Als bureaucratie de overhand krijgt, kan deze de gewone bedrijfsprocessen verstikken. Als we alles precies volgens de bureaucratische regels uitvoeren, met stiptheidsacties, kunnen we de tent wel sluiten.

Arbeidshygiënist Edwin Hagelen: 'Ik mag ook graag meedenken met verbouwingen'

Arbeidshygiënist Edwin Hagelen: 'Ik mag ook graag meedenken met...

Van risico's inventariseren tot gevaarlijke stoffen meten, fysieke belasting verlagen en meedenken met verbouwingen. Arbeidshygiënist Edwin Hagelen geniet van zijn werk bij het UMCU: 'Never a dull moment'.

Veilige werkwijze ontwikkeld na bedrijfsongeval. Extra boetematiging?

Veilige werkwijze ontwikkeld na bedrijfsongeval. Extra boetematiging?

Een werkgever krijgt een boete nadat een straddle carrier is gekanteld. Nadat hij een veilige werkwijze heeft ontwikkeld, gaat de boete omlaag. Maar niet genoeg, vindt de werkgever. Wat zegt de rechter?

Certificatieschema arbokerndeskundigen: nieuwe ontwikkelingen

Certificatieschema arbokerndeskundigen: nieuwe ontwikkelingen

Waarschijnlijk wordt de bestaande overgangsregeling van het certificatieschema arbokerndeskundigen met 2,5 jaar verlengd.