Hybride werken moet in de RI&E

Het is belangrijk om aandacht te besteden aan thuiswerken, want psychische overbelasting ligt op de loer. Werkgevers moeten prioriteit geven aan het voorkomen van psychische overbelasting van thuiswerkers. Maar waar moet je op letten? De rol van de RI&E is hierbij belangrijk.

Hybride werken moet in de RI&E

Directeur medische zaken Jurriaan Penders van ArboNed zegt: “Werknemers kunnen door het thuiswerken moeilijker psychologisch afstand nemen van hun werk. Daardoor verliest privétijd de functie van rust en herstel. Werknemers maken bovendien extra uren. Een risico is dat thuiswerkers gaan overcompenseren. Ze hebben de neiging meer uren te maken, omdat ze snel het gevoel hebben tekort te schieten in hun werkzaamheden. Het is belangrijker dan ooit om als leidinggevende een vinger aan de pols te houden bij werknemers. En om duidelijke kaders te stellen.”

Met goede afspraken psychische overbelasting voorkomen

Marja Sleeuwenhoek van Zorg van de Zaak benadrukt het belang van preventie van psychische overbelasting. Goede afspraken maken met medewerkers hoort daar volgens haar bij. “Zorg voor laagdrempelige opvang van medewerkers die wat extra hulp en steun nodig hebben.”

Thuiswerkbalans opnemen in RI&E

Wanneer een werknemer te lang achter elkaar 'aan staat' kan het mis gaan. Of thuiswerken een probleem wordt, hangt af van de herstelmogelijkheden. De thuiswerkbalans moet in evenwicht blijven. Daarom is het belangrijk om de thuiswerkbalans als een soort verdieping op te nemen in de risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E).

Onderdeel van de collectie

Hybride werken

Hybride werken is niet meer weg te denken. We werken steeds vaker deels op kantoor en deels op een andere locatie, zoals thuis. Hoe richt je hybride werken succesvol in? Waar moet je op letten bij thuiswerken? En wat zegt wet- en regelgeving hierover?

Beeld: Shutterstock
Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)

Casus vertrouwenspersoon: ongewenst gedrag tijdens bedrijfsuitje

Vertrouwenspersoon Arnoud Kok biedt medewerkers een luisterend oor en een helpende hand. Deze keer Suzanne, die tijdens een skitrip met werk wordt betast.

Beeld: Shutterstock
Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)

Handig overzicht: sociale veiligheid

Een sociaal veilige werkomgeving is essentieel voor het welzijn van medewerkers. Dit handig overzicht zet op een rij wat je als arboprofessional kunt doen om sociale veiligheid op de werkvloer te waarborgen.

Arbobeleid voeren

HVK'er Leon Sanders: 'Contact met de werkvloer plan ik in'

Leon Sanders is Officier bij de Koninklijke Marechaussee en Hoger Veiligheidskundige. Als Specialist Veiligheid, Kwaliteit, Arbo en Milieu zorgt hij momenteel voor een veiliger Schiphol: 'Het gaat mij niet gebeuren dat ik onverschillig word over een veilige werkomgeving.' 

Risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE)

Handig overzicht: RI&E

Een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) is verplicht voor vrijwel elke organisatie. Maar wat komt er allemaal bij kijken en hoe pak je het aan? Dit handige overzicht helpt je op weg, van de eerste stappen tot verdiepende thema's en praktische toepassing.

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)

Een burn-out, dat overkomt mij niet

Burn-out is het gevolg van vaak jarenlange overbelasting. Herstel vraagt veel tijd en aandacht. De eerste signalen herkennen en tijdig actie ondernemen om het stresssysteem te resetten, zijn daarom van groot belang.

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)

Leidt anonieme melding over grensoverschrijdend gedrag tot ontslag?...

Een werkgever ontvangt een anonieme melding dat een werknemer zich schuldig maakt aan ongewenst gedrag. Waar moeten werkgevers en adviserende arboprofessionals bij zo 'n melding op letten?

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)

Alles wat je wilt weten over Blue Monday

De derde maandag van januari valt laat dit jaar. Op 20 januari is het Blue Monday, schijnbaar de meest deprimerende dag van het jaar. Maar hoezo dan?

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)

Casus vertrouwenspersoon: dreigend arbeidsconflict

Vertrouwenspersoon Arnoud Kok biedt medewerkers een luisterend oor en een helpende hand. Deze keer Anne-Marije, die thuiszit vanwege een dreigend arbeidsconflict.