Directeur medische zaken Jurriaan Penders van ArboNed zegt: “Werknemers kunnen door het thuiswerken moeilijker psychologisch afstand nemen van hun werk. Daardoor verliest privétijd de functie van rust en herstel. Werknemers maken bovendien extra uren. Een risico is dat thuiswerkers gaan overcompenseren. Ze hebben de neiging meer uren te maken, omdat ze snel het gevoel hebben tekort te schieten in hun werkzaamheden. Het is belangrijker dan ooit om als leidinggevende een vinger aan de pols te houden bij werknemers. En om duidelijke kaders te stellen.”
Met goede afspraken psychische overbelasting voorkomen
Marja Sleeuwenhoek van Zorg van de Zaak benadrukt het belang van preventie van psychische overbelasting. Goede afspraken maken met medewerkers hoort daar volgens haar bij. “Zorg voor laagdrempelige opvang van medewerkers die wat extra hulp en steun nodig hebben.”
Thuiswerkbalans opnemen in RI&E
Wanneer een werknemer te lang achter elkaar 'aan staat' kan het mis gaan. Of thuiswerken een probleem wordt, hangt af van de herstelmogelijkheden. De thuiswerkbalans moet in evenwicht blijven. Daarom is het belangrijk om de thuiswerkbalans als een soort verdieping op te nemen in de risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E).