Gesponsord

Zo voorkom én verhelp je een muisarm

Uit een Zweeds onderzoek blijkt dat 46% van de kantoormedewerkers vanuit huis werkt. Maar liefst 20% van de mensen heeft het gevoel dat ze sinds het thuiswerken tijdens de coronapandemie een muisarm hebben. Daar kan wat aan gedaan worden.

Zo voorkom én verhelp je een muisarm

Het onderzoek, dat Kantar SIFO in opdracht van Mousetrapper uitvoerde, was een herhaling van een studie uit 2018. In de tussentijd zijn de klachten van medewerkers die achter de laptop werken, flink verergerd.

Welke klachten zijn er precies? Een muisarm, RSI of KANS zijn verzamelnamen voor verschillende aandoeningen die optreden als er langdurig in een ongunstige houding gewerkt wordt waarbij de armen en handen nauwelijks bewegen.

Dit kan overmatige spanning veroorzaken in alle spieren rond de armen, nek, schouders en handen. Een juiste werkhouding verkleint de kans op KANS (Klachten aan Arm, Nek en/of Schouder) en soortgelijke klachten, die eventueel chronisch kunnen worden.

Iedereen zou gecentreerd moeten werken

Door gecentreerd te werken, dus met je handen recht voor je en zonder naar de muis te hoeven reiken, ontspannen je spieren en voorkom je problemen die kunnen ontstaan als je met een conventionele muis werkt. Als je niets doet aan jouw muisarm maar de pijn verbijt, kun je chronisch letsel oplopen. Je kunt een andere manier van werken aanleren, maar als je weer teruggrijpt naar je oude gewoonten, keert de pijn ook terug.

Op tijd actie ondernemen is natuurlijk goed voor jezelf, maar ook voor de samenleving. Veel mensen worden langdurig ziek en moeten revalideren om hun werk weer te kunnen hervatten. In de meeste gevallen echter, had dit verzuim voorkomen kunnen worden door meer kennis en betere hulpmiddelen.

Drie tips om een muisarm te voorkomen

Als je thuiswerkt en een muisarm wilt voorkomen, moet je met drie dingen rekening houden:

  1. Plaats je voeten stevig op de grond
    Stel je stoel zo af dat je voeten goed op de vloer rusten, in een positie iets voor de knieën. Gebruik indien nodig een voetensteun.
  2. Houd je armen in een hoek van 90°
    Ontspan je schouders en houd je ellebogen in een hoek van ongeveer 90°. Als je van positie verandert, probeer je armen dan binnen een hoek van 70° tot 135° te houden. Probeer af en toe staand te werken.
  3. Werk gecentreerd
    Houd je handen binnen je schouders. Een veelvoorkomend probleem is dat mensen continue hun arm draaien om de muis naast het toetsenbord te pakken. Wanneer je een ergonomische centrale muis gebruikt, dan kun je een goede houding aannemen waarbij je armen en handen ontspannen blijven. Een centrale muis zorgt na een paar weken voor merkbare verlichting van de pijn.

Bonustip!

Plaats je scherm op de juiste hoogte zodat je ogen een beetje naar beneden kijken. Zorg ervoor dat de bovenkant van het scherm op ooghoogte staat, of net iets lager. Als je op een laptop werkt, gebruik dan altijd een laptopstandaard in combinatie met een los toetsenbord en een centrale muis voor een correcte en comfortabele werkhouding.

Dit artikel is gesponsord door Mousetrapper

Veilig werken met elektrotechniek: alles over de vernieuwde Stipel-examensGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Veilig werken met elektrotechniek: alles over de vernieuwde...

Nieuwe technologieën, zoals zonnepanelen en laadpalen, stellen technici voor nieuwe uitdagingen. Hoe zorg je dat technici altijd veilig en volgens de hoogste standaarden werken? De vernieuwde Stipel-examens van PBNA spelen hierin een cruciale rol. 

'Stel als manager nieuwsgierige vragen in plaats van regels op te leggen'Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord 'Stel als manager nieuwsgierige vragen in plaats van regels op te...

Nog te vaak staren organisaties zich in hun veiligheidsbeleid blind op de regels, terwijl het werk al jarenlang met succes op een andere manier wordt uitgevoerd. Veiligheidsexpert Robert Jan de Boer noemt dat de kloof tussen Eigenlijk Werk en Ingebeeld Werk. In zijn boek Modern veiligheidsmanagement beveelt De Boer managers aan om juist de praktijk als uitgangspunt te nemen.

De signalerende rol van een vertrouwenspersoon als preventie-adviseurGesponsord
Gesponsord

Gesponsord De signalerende rol van een vertrouwenspersoon als preventie-adviseur

Kampen jouw collega's met problemen, of willen ze gewoon hun verhaal kwijt? Dan kunnen ze terecht bij de vertrouwenspersoon, want die biedt een luisterend oor. Maar wist je dat diezelfde vertrouwenspersoon ook een rol kan spelen bij preventie?

Arbeidshygiënist Edwin Hagelen: 'Ik mag ook graag meedenken met verbouwingen'

Arbeidshygiënist Edwin Hagelen: 'Ik mag ook graag meedenken met...

Van risico's inventariseren tot gevaarlijke stoffen meten, fysieke belasting verlagen en meedenken met verbouwingen. Arbeidshygiënist Edwin Hagelen geniet van zijn werk bij het UMCU: 'Never a dull moment'.

Inspectie gevaarlijke stoffen? Dit zijn de aandachtspuntenGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Inspectie gevaarlijke stoffen? Dit zijn de aandachtspunten

Binnenkort de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) op bezoek? Als je een goed veiligheidsplan en actieplan aanlevert, kan het zijn dat de inspectie daarmee afgerond is. Maar hoe stel je een goed veiligheidsbeleid op? 15 tips op een rij.

Werken in het onderwijs: de verschillende mogelijkheden Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Werken in het onderwijs: de verschillende mogelijkheden

Werken in het onderwijs biedt veel verschillende mogelijkheden, elk met eigen verantwoordelijkheden en eisen. Van leerkrachten tot ondersteunend personeel, elke rol draagt bij aan de ontwikkeling van kinderen en jongeren.

Hoe bedrijven met de 'planet schoen' hun CO₂-voetafdruk verminderenGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Hoe bedrijven met de 'planet schoen' hun CO₂-voetafdruk verminderen

De Europese Unie heeft ambitieuze plannen met de 'European Green Deal'. "Het doel is om van Europa tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent te maken", legt Peter Meyer, directeur van uvex safety Benelux, uit. Voor bedrijven betekent dit dat het reduceren van CO₂ net zo belangrijk wordt als het reduceren van kosten.

Op de vingers getikt om te zware fysieke belasting

Op de vingers getikt om te zware fysieke belasting

De Arbeidsinspectie legt PostNL maatregelen op na constatering van te zware fysieke belasting in sorteercentra. Dat het werk nu te zwaar is staat vast, maar is de eis tot naleving terecht?