Voor het 9e jaar op rij vraagt de stichting Dag van de BHV op de eerste maandag van november speciale aandacht en waardering voor de inzet van de circa 500.000 bedrijfshulpverleners in Nederland. Deze BHV’ers die zich – óók in tijden van corona – niet inzetten voor zichzelf, maar juist voor anderen. “Een dag om BHV’ers in het zonnetje te zetten en niet-BHV’ers te laten merken hoe belangrijk BHV is”, aldus de stichting.
Belang van BHV, ook nu in coronatijd
Juist op de Dag van de BHV kunnen organisaties laten zien waarom het zo belangrijk is dat er – met of zonder corona – BHV’ers zijn. “De BHV’er is er niet alleen voor grote calamiteiten. Want hij grijpt ook in wanneer er een gast of collega onwel wordt of als er iemand struikelt en heel ongelukkig neerkomt. Hij is alert en signaleert gevaarlijke situaties, handelt bij een beginnende brand. Een BHV’er is getraind om kalm te blijven en adequaat te handelen totdat de professionele hulpverlening ter plaatse is. Dat besef en de waardering voor die inzet staan op de Dag van de BHV centraal.”
Boegbeeld Henk van Essen: ‘BHV, altijd en overal’
Henk van Essen, korpschef van Politie en boegbeeld van de Dag van de BHV: “Het belang van de bedrijfshulpverlener wil ik graag over het voetlicht brengen. Onze collega’s ondervinden op straat dagelijks het belang van BHV, die vaak als eerste de noodzakelijke hulp verleent. Daarom ondersteun ik namens zo’n 65.000 collega’s de Dag van de BHV ten volle. Dag van de BHV is een prachtig initiatief om de samenleving er op te wijzen hoe doorslaggevend het kan zijn als mensen in de directe omgeving paraat staan om de helpende hand te bieden. In elk bedrijf, in iedere organisatie en op elke plaats kan iedereen wat overkomen. Altijd en overal. Daar weten wij bij de politie alles van.”
> LEES OOK: Dag van de BHV heeft nieuw boegbeeld
‘Je weet pas wat je mist, als het er niet is’
Elke BHV’er kent wel de collega’s die een ontruiming onzin vinden, hun werk belangrijker vinden en niet gestoord willen worden … Tot het moment dat er écht iets gebeurt! Henk van Essen: “Onder het motto ‘Je weet pas wat je mist, als het er niet is’ ben ik ervan doordrongen hoe waardevol en noodzakelijk de aanwezigheid en inzet van BHV’ers in die eerste cruciale minuten is. Zowel binnen mijn eigen organisatie als in het publieke domein; op straat, bij de bakker of op de tennisvereniging treden bedrijfshulpverleners op tot het moment dat de professionele hulpverlening er is. Het geeft mij vertrouwen dat er nog steeds mensen zijn die zich belangeloos, bekwaam en intrinsiek gemotiveerd inzetten ten gunste van een ander. Het zijn deze mensen die een stap vooruit zetten, waar anderen een stapje terug doen.”
Activiteiten tijdens Dag van de BHV
Organisaties en bedrijven in heel Nederland organiseren op maandag 2 november activiteiten, als support en dank voor de inzet van de BHV’ers én voor bewustwording bij niet BHV’ers. Bijvoorbeeld met een reanimatiedemo, een oefening, een presentje voor de BHV of een gezamenlijke lunch.
De stichting Dag van de BHV vraagt aandacht voor deze Dag, geeft tips en adviezen voor de organisatie en stelt jaarlijks divers promotiemateriaal beschikbaar. Het promotiemateriaal in NL en EN bestaat uit onder andere leaflets, posters, nieuwsbriefbanners en een presentatie. Een aantal middelen kan gepersonaliseerd worden.
BHV’ers een hart onder de riem steken?
Dit jaar zal de Dag van de BHV vanwege het coronavirus in veel gevallen een alternatieve invulling krijgen. Hoe mooi is het als wij alle BHV’ers een hart onder de riem steken door op 2 november via social media onze waardering en activiteiten te delen? Volg de Dag van de BHV via Instagram, Facebook en Twitter en gebruik in uw bericht de hashtag #dvdbhv en tag @dagvandebhv.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de Dag van de BHV.