Minder ongevallen, corona bedankt!

Verschillende sectoren krijgen vanaf het begin van de crisis zware klappen. Waar mogelijk werkt iedereen thuis. Maar dat heeft ook positieve gevolgen: minder ongevallen. Al is de reden wat wrang.

Minder ongevallen, corona bedankt!

De economische vertraging heeft niet alleen gevolgen voor het inkomen van mensen. Er is ook een direct effect op de veiligheid op de werkplek. De Inspectie SZW volgt de ontwikkelingen rond corona op de voet. Als we naar de ongevalscijfers kijken vallen een paar zaken op.

> LEES OOK: Leren van incidenten en ongevallen

In mei vorig jaar publiceerde de Inspectie SZW de jaarlijkse Monitor Arbeidsongevallen. Daaruit kwam toen naar voren dat het aantal meldingen van ernstige arbeidsongevallen in Nederland flink was gestegen. In vier jaar was het aantal meldingen met bijna een kwart omhoog gegaan.

Maar vanaf het begin van de epidemie is het aantal gemelde arbeidsongevallen op de werkplek met 15 procent afgenomen. Hierin speelt mee dat grote groepen werknemers thuis zijn gaan werken.

> LEES OOK: Leren van andermans fouten

minderongevallendoorcorona

Aantal ongevalsmeldingen in 2019 en 2020. Bron: Inspectie SZW, Interne berekening ongevallenstatistiek, november 2020

Maar ook in sectoren waar ondanks de crisis het werk op locatie doorging, is het aantal ongevallen gedaald. Een mogelijke verklaring is dat de economische activiteit in deze periode minder groot is geweest. Ook in sectoren waar nog wel op locatie werd gewerkt. Bijvoorbeeld vanwege vraaguitval.

Welke sectoren?

Ook tijdens de eerdere economische crisis van 2008 daalde het aantal ongevallen, om bij de opleving van de economie weer op te lopen. De sectoren waar de meeste meldingen van arbeidsongevallen vandaan komen verschillen niet in 2019 en 2020 (tot aan medio november). Het gaat dan om Groothandel, Bouw, Voedselverwerkingen en Vervoer over land. Aldus het rapport Werken tijdens de coronapandemie van de Inspectie SZW.

50-arbeidsongevallen

> TIP: Leer van 50 arbeidsongevallen met analyses van de Inspectie SZW.

Meten, weten en leren

Meten, weten en leren

Zelf ben ik erg goed in multitasken. Ik weet dat je achter het stuur geen telefoon moet gebruiken, maar in mijn geval is dat geen probleem. Ik plaats moeiteloos als arboprofessional een post op LinkedIn terwijl ik met één vaste hand mijn auto door het verkeer loods.

Val door een lichtstraat heeft verstrekkende gevolgen

Val door een lichtstraat heeft verstrekkende gevolgen

Bij werken op hoogte zijn doeltreffende maatregelen van levensbelang om valgevaar tegen te gaan. Hier gebeurt dit niet en pakt de val door een lichtstraat slecht uit voor de werknemer.

Geen schending zorgplicht en toch moet de baas dokken

Geen schending zorgplicht en toch moet de baas dokken

Zorgplicht en risicoaansprakelijkheid bij schade aan derden; er is een duidelijk onderscheid tussen die twee. Toch draait de werkgever soms op voor de letselclaim aan zo'n derde.

Inspectie gevaarlijke stoffen? Dit zijn de aandachtspunten

Inspectie gevaarlijke stoffen? Dit zijn de aandachtspunten

Binnenkort de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) op bezoek? Als je een goed veiligheidsplan en actieplan aanlevert, kan het zijn dat de inspectie daarmee afgerond is. Maar hoe stel je een goed veiligheidsbeleid op? 15 tips op een rij.

Val uit zelfgemaakte werkbak. Werkgever aansprakelijk?

Val uit zelfgemaakte werkbak. Werkgever aansprakelijk?

Een dodelijk arbeidsongeval met een werkbak aan een hoogwerker. Heeft deze werkgever voldaan aan de voorschriften van de Arbowet en het Arbobesluit?

Arbo in Bedrijf, de feiten en cijfers toegelicht

Arbo in Bedrijf, de feiten en cijfers toegelicht

De Nederlandse Arbeidsinspectie publiceerde op 12 september 2024 het rapport Arbo in Bedrijf 2022-2023. Advocaat Paul Verloop licht enkele feiten en cijfers toe.

Eerlijk werk? Check het ook zelf

Eerlijk werk? Check het ook zelf

Veilige werkomstandigheden, eerlijke betaling en een respectvolle behandeling. Gebruik de zelfinspectietool Eerlijk werken om te checken of het daarmee goed zit in jouw organisatie.

Meer RI&E's maar kwaliteit soms te laag

Meer RI&E's maar kwaliteit soms te laag

Het aantal bedrijven dat een risico-inventarisatie en -evaluatie heeft, neemt toe. Een derde van deze RI&E's scoort echter nog onvoldoende op kwaliteit.