Sluiting bedrijfspand mogelijk na een corona-uitbraak

Burgemeesters krijgen binnenkort de bevoegdheid om een bedrijfspand te sluiten als er een besmettingsuitbraak van het coronavirus geconstateerd is door de GGD. Dat gaat natuurlijk niet zomaar.

Sluiting bedrijfspand mogelijk na een corona-uitbraak

Bij een corona-uitbraak in een bedrijf, kan de GGD adviseren tot tijdelijke bedrijfssluiting. Dit om te zorgen dat de infectiehaard op die plaats uitdooft. Wordt dit advies niet opgevolgd, dan kan de burgemeester de tijdelijke bedrijfssluiting bevelen. Om de burgemeester deze bevoegdheid te geven, wordt de Wet publieke gezondheid aangepast. Daartoe wordt een artikel toegevoegd in het hoofdstuk met tijdelijke maatregelen ter bestrijding van de coronapandemie.

Wanneer is er sprake van een besmettingsuitbraak?

Er is sprake van een besmettingsuitbraak als er minstens drie personen besmet zijn geraakt. Die kunnen met elkaar in verband worden gebracht, waarbij een specifieke locatie de meest waarschijnlijke besmettingsbron is. Ook moeten er aanwijzingen zijn dat het overdragen van het virus op andere mensen nog gaande is op die plaats. Dat wordt vastgesteld door de GGD, mede op basis van het bron- en contactonderzoek.

Tijdelijke bedrijfssluiting na corona-uitbraak

In aanvulling op de maatregelen van isolatie en quarantaine, kan de GGD ook adviseren de locatie of delen ervan tijdelijk te sluiten. In de praktijk werken beheerders van een besmette locatie hier veelal vrijwillig aan mee. Maar soms gebeurt dat niet en is snel ingrijpen wel nodig. Natuurlijk moet verdere verspreiding van het virus worden voorkomen. Daarom is wordt nu een expliciete wettelijke basis voor de sluitingsbevoegdheid van burgemeesters geregeld.

Woningen en kerken zijn expliciet uitgezonderd

Sluiting is alleen aan de orde als minder ingrijpende middelen niet genoeg zijn en de sluiting proportioneel is. Naast het advies van de GGD, kijkt de burgemeester ook naar de aard van de locatie. Maar ook naar de aard van de activiteiten op de locatie en het aantal bij de sluiting betrokken personen. Dit geldt niet voor woningen, religieuze en levensbeschouwelijke gebouwen en een aantal andere gebouwen. De maximale duur waarop een locatie gesloten kan worden is tien dagen.

Aanleiding voor het wetsvoorstel is de motie van de Tweede Kamerleden Klaver en Ouwehand over het kunnen sluiten van bedrijfspanden na een virusuitbraak door het niet-naleven van coronamaatregelen.

Om dit te regelen wordt een artikel toegevoegd aan de Wet publieke gezondheid, in het hoofdstuk met tijdelijke maatregelen ter bestrijding van de coronapandemie. De ministerraad heeft hiermee ingestemd op voorstel van de ministers De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het wetsvoorstel wordt nog voor advies aan de Raad van State gezonden.

Goed nieuws voor alle thuiswerkers! In vijf stappen naar de 'next level'. Cecile de Roos geeft in 2 uur inzicht in de factoren die je energie beïnvloeden, en laat op verrassende wijze het verschil zien tussen niet en wel herstellen. Bekijk het hele programma.
next level thuiswerken

Lees meer over

Biologische agentia

Long covid, dan ben je nog niet jarig

Covid doet weer de ronde deze zomer… ook in de rechtbanken. Recentelijk wees de rechtbank Oost-Brabant in een long covid-zaak een tussenvonnis dat mijn aandacht trok. 

Biologische agentia

Post-covid zit niet tussen de oren, toont nieuw onderzoek aan

De problemen van patiënten met post-covid zitten niet tussen de oren, maar in hun spiercellen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Amsterdam UMC. Daarmee komen een betere behandeling en sneller herstel van post-covidklachten in zicht.

Biologische agentia

Aantal coronavirusdeeltjes in het rioolwater bereikt recordhoogte

Het aantal coronabesmettingen stijgt, zo blijkt uit metingen door het RIVM in het rioolwater. Je kunt er vanuit gaan dat nu vele honderdduizenden mensen besmet zijn met corona, aldus een bezorgde minister Kuipers van Volksgezondheid.

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)

Onderzoek toont aan: mondkapjes werken

Ja, de mondkapjes in de VS hebben een andere normering dan de Nederlandse. Toch geldt de conclusie van Amerikaans onderzoek wel degelijk ook voor Nederlandse mondkapjes. Zo laat een rondgang van de redactie van Arbo zien.

Biologische agentia

Laatste inzichten over Post Covid-19 Syndroom

Het aantal patiënten in Nederland met langdurige klachten na Covid-19 wordt geschat op 90.000. 1 op de 5 à 8 coronapatiënten krijgt te maken met Post Covid-19 Syndroom (PCS). Wat zijn de laatste inzichten over het Post Covid-19 Syndroom?

Corona

Corona: lessen en toekomstscenario's

Behalve aandacht voor Long COVID is er niet heel veel aandacht meer voor corona. Wel liggen er voor de verschillende scenario's maatregelenpakketten klaar. In dit artikel een overzicht van die scenario's en de voorgestelde maatregelen.

Corona

Zo ben je voorbereid op een opleving van het coronavirus

Meer dan 3 jaar na de eerste besmettingen roept het coronavirus nog steeds vragen op. Bij werkgevers en werknemers, maar ook bij arboprofessionals. Waar staan we nu?

Biologische agentia

Post-Covid: recente ontwikkelingen op een rij

In Nederland houdt 1 op de 8 mensen langdurige klachten na een Covid-besmetting. Post-Covid is daarmee een serieus probleem en verder onderzoek is dan ook nodig. Hoe staat het met dat onderzoek en is daar ook geld voor beschikbaar?