U mag trots zijn

Wie had dat een jaar geleden gedacht. Dat we nog steeds de werkvloer niet op kunnen zonder allerlei restricties. Kortom: dat we nog steeds in het nieuwe 'normaal' zitten.

U mag trots zijn

Terugblikkend heeft deze coronaperiode van de arbofunctionaris veel gevraagd. U moest van het ene op het andere moment de overheidsrichtlijnen vertalen naar de werkvloer. Er deden zich plots allerlei nieuwe arbovraagstukken voor. Van zoomvergaderingen tot je handen kapot wassen. En van thuiswerkers met coronastress tot BHV in lege kantoortuinen en tijdens ploegendiensten. Maar ook van welke soorten mondkapjes tot en met de ventilatie.

> LEES OOK: Het is tijd om te sleutelen aan RI&E en PvA

De arbofunctionaris in de lead

Centraal stond de vraag: hoe maak je de verschillende werkplekken coronaproof? Nieuwe organisatorische en technische maatregelen waren nodig en daarbij was u in de lead. Voor velen van u was dat vooral in het begin vrij stressvol. Want maakt u wel de juiste keuzes? De maatregelen moeten ook uitvoerbaar zijn.

> LEES OOK: Veerkrachtig leiderschap in coronatijd – 5 tips

Zelfde procedure, andere dynamiek

En nog steeds staat u regelmatig voor verrassingen. Het ombuigen van de wisselende adviezen van het RIVM naar lokale condities kost creativiteit en tijd. Toch is de aanpak van COVID-19 in de praktijk niet anders dan anders. Het is immers een risico, en daar hebben arbofunctionarissen een procedure voor: RI&E, TRA, arbeidshygiënische strategie, plan van aanpak. Het komt ons bekend voor. Maar toch is de dynamiek anders. Steeds doen zich weer nieuwe situaties voor waarop u moet reageren met praktische oplossingen. U moet anticiperen en blijven overleggen met belanghebbenden. Voor de gekozen oplossingen moet ook nog eens voldoende draagvlak bestaan. En dat terwijl de overlegstructuren in deze tijd toch echt anders zijn.

Door al dat thuiswerken is aansluiting vinden met medewerkers veel moeilijker. Zo beïnvloedt corona bij velen van u nog steeds de dagelijkse gang van zaken.

> LEES OOK: Arbo en thuiswerken: alles wat je moet weten als arboprofessional

Door COVID-19 is er ineens veel aandacht voor arbo”

Corona als stok achter de deur

Maar ondanks alle corona-ellende zijn er ook winstpunten. COVID-19 was en is nieuw en daardoor is er ineens veel aandacht voor arbo. Menig arbofunctionaris heeft zijn collega's laten zien dat hij creatief en doortastend kan zijn. U blijkt in staat te zijn om digitaal contact te houden. Samenwerking komt veel beter van de grond, zo laten onze interviews met arboprofessionals op arbo-online.nl zien. Tussen professionals onderling, met het management, het MT, de or en met de medewerkers.

Ook op macroniveau delen de deskundigen hun kennis, met bijvoorbeeld de Kennisnieuwsbrief COVID-19. Allemaal zaken die door de coronastok-achter-de-deur zijn ontstaan. Hopelijk lukt het om deze positieve kanten vast te houden. Voorlopig mag menig arboprofessional best trots zijn op wat er is bereikt!

Jacqueline Joosten | hoofdredacteur Vakblad Arbo

Lees meer over

Long covid, dan ben je nog niet jarig

Long covid, dan ben je nog niet jarig

Covid doet weer de ronde deze zomer… ook in de rechtbanken. Recentelijk wees de rechtbank Oost-Brabant in een long covid-zaak een tussenvonnis dat mijn aandacht trok. 

Post-covid zit niet tussen de oren, toont nieuw onderzoek aan

Post-covid zit niet tussen de oren, toont nieuw onderzoek aan

De problemen van patiënten met post-covid zitten niet tussen de oren, maar in hun spiercellen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Amsterdam UMC. Daarmee komen een betere behandeling en sneller herstel van post-covidklachten in zicht.

Aantal coronavirusdeeltjes in het rioolwater bereikt recordhoogte

Aantal coronavirusdeeltjes in het rioolwater bereikt recordhoogte

Het aantal coronabesmettingen stijgt, zo blijkt uit metingen door het RIVM in het rioolwater. Je kunt er vanuit gaan dat nu vele honderdduizenden mensen besmet zijn met corona, aldus een bezorgde minister Kuipers van Volksgezondheid.

Onderzoek toont aan: mondkapjes werken

Onderzoek toont aan: mondkapjes werken

Ja, de mondkapjes in de VS hebben een andere normering dan de Nederlandse. Toch geldt de conclusie van Amerikaans onderzoek wel degelijk ook voor Nederlandse mondkapjes. Zo laat een rondgang van de redactie van Arbo zien.

Laatste inzichten over Post Covid-19 Syndroom

Laatste inzichten over Post Covid-19 Syndroom

Het aantal patiënten in Nederland met langdurige klachten na Covid-19 wordt geschat op 90.000. 1 op de 5 à 8 coronapatiënten krijgt te maken met Post Covid-19 Syndroom (PCS). Wat zijn de laatste inzichten over het Post Covid-19 Syndroom?

Corona: lessen en toekomstscenario's

Corona: lessen en toekomstscenario's

Behalve aandacht voor Long COVID is er niet heel veel aandacht meer voor corona. Wel liggen er voor de verschillende scenario's maatregelenpakketten klaar. In dit artikel een overzicht van die scenario's en de voorgestelde maatregelen.

Zo ben je voorbereid op een opleving van het coronavirus

Zo ben je voorbereid op een opleving van het coronavirus

Meer dan 3 jaar na de eerste besmettingen roept het coronavirus nog steeds vragen op. Bij werkgevers en werknemers, maar ook bij arboprofessionals. Waar staan we nu?

Mogelijke oorzaak én medicijn post-Covid ontdekt

Mogelijke oorzaak én medicijn post-Covid ontdekt

Wetenschappers van het Amsterdam UMC hebben een enzym gevonden dat mogelijk post-Covid veroorzaakt. Daarmee komt ook een medicijn in beeld dat de langdurige klachten na een Covid-besmetting zou kunnen bestrijden.