Vertrouwenspersonen zien nog veel racisme op de werkvloer

Het buitensluiten van iemand op de werkvloer vanwege huidskleur of etnische achtergrond: het komt nog vaak voor. Racisme gaat niet altijd bewust. Vaak komt het door onbewuste veronderstellingen of aannames. Slachtoffers weten hun weg naar vertrouwenspersonen wel vaker te vinden. Maar waarschijnlijk wordt daarmee nog maar het topje van de ijsberg blootgelegd.

Vertrouwenspersonen zien nog veel racisme op de werkvloer

RTL Nieuws deed samen met de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen onderzoek naar racisme op de werkvloer. 305 vertrouwenspersonen deden (anoniem) mee en gaven inzicht in de hoeveelheid en de aard van de meldingen die zij over racisme krijgen. Ook spraken we met een aantal van de respondenten om meer inzicht te krijgen in de situaties die zij tegenkomen.

Gemeld racisme is nog maar topje van de ijsberg

Meer dan een derde van de 305 ondervraagde vertrouwenspersonen kreeg afgelopen jaar meldingen van racisme op de werkvloer.  De meeste meldingen gingen over een collega (41 procent), gevolgd door meldingen over een leidinggevende (37 procent). Dat worden er meer, ziet bijna een derde van de vertrouwenspersonen die te maken krijgen met racismemeldingen. "Dit is het topje van de ijsberg", zegt Inge te Brake, voorzitter bij de LVV. "Zeker als het over racisme gaat, is de stap naar de vertrouwenspersoon groot."

Weg naar vertrouwenspersonen wordt vaker gevonden

"Een aantal jaar geleden was er nog amper sprake van meldingen over racisme. Ik ben niet blij dat het voorkomt, maar ik ben wel blij dat men de weg naar de vertrouwenspersoon weten te vinden", vertelt Te Brake.

Uitschelden en grappen over etniciteit

Vertrouwenspersonen beschrijven dat medewerkers binnen hun organisatie worden uitgescholden of slachtoffer zijn van grappen over hun etniciteit. Ook kwamen er meldingen dat mensen werden buitengesloten en niet werden uitgenodigd voor een bedrijfsfeest of vervolgopleiding.

Racisme gebeurt niet altijd bewust

Dat ziet ook een van de respondenten. "Wat ik zie is voornamelijk het sociaal buitensluiten van een medewerker of betrokkene. Dat iemand niet mee mag doen, vanwege huidskleur of etnische achtergrond." En dat gaat niet altijd bewust. "Vaak komt het door onbewuste veronderstellingen of aannames."

Tijd om vooroordelen af te leren

Buitensluiten gebeurt volgens Te Brake niet alleen maar door onbewuste aannames. "Mensen reageren nog steeds veel vanuit vooroordelen. Het wordt tijd dat we dit af gaan leren."

Stap naar vertrouwenspersoon te gaan is groot

Maar vertrouwenspersonen zien ook dat slechts een deel van wat zij zien gebeuren, als melding bij hun terecht komt. "De weg naar een vertrouwenspersoon is soms lang en onbekend. Soms zou ik willen dat ze gewoon langs kunnen komen voor hun verhaal."

Te Brake: "Belangrijk daarbij is dat medewerkers weten dat een gesprek met een vertrouwenspersoon vertrouwelijk is en dat er altijd sprake is van geheimhouding. Het is belangrijk dat de medewerker zich realiseert dat hij altijd de regie blijft houden."

Leidt anonieme melding over grensoverschrijdend gedrag tot ontslag? Dit zegt de rechter 

Leidt anonieme melding over grensoverschrijdend gedrag tot ontslag?...

Een werkgever ontvangt een anonieme melding dat een werknemer zich schuldig maakt aan ongewenst gedrag. Waar moeten werkgevers en adviserende arboprofessionals bij zo 'n melding op letten?

Alles wat je wilt weten over Blue Monday

Alles wat je wilt weten over Blue Monday

De derde maandag van januari valt laat dit jaar. Op 20 januari is het Blue Monday, schijnbaar de meest deprimerende dag van het jaar. Maar hoezo dan?

Casus vertrouwenspersoon: dreigend arbeidsconflict

Casus vertrouwenspersoon: dreigend arbeidsconflict

Vertrouwenspersoon Arnoud Kok biedt medewerkers een luisterend oor en een helpende hand. Deze keer Anne-Marije, die thuiszit vanwege een dreigend arbeidsconflict.

Terecht ontslag in proeftijd

Terecht ontslag in proeftijd

Een werknemer is gewond geraakt bij een schietpartij in de metro. Hij zegt hierdoor PTSS te hebben opgelopen en komt niet werken. Daarop ontslaat de werkgever hem in zijn proeftijd. Dat mag, zegt de kantonrechter.

Duidelijk over gedrag met dit voorbeelddocument gedragscodeVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Duidelijk over gedrag met dit voorbeelddocument gedragscode

Wat tolereer je als organisatie wel of niet als het gaat om gedrag van medewerkers? Gebruik dit voorbeelddocument gedragscode om dat duidelijk te maken.

Terecht ontslag wegens negatieve uitlatingen over LHBTIQA+-gemeenschap?

Terecht ontslag wegens negatieve uitlatingen over...

Leve de vrijheid van meningsuiting! Maar mag die soms toch worden ingeperkt? Bijvoorbeeld als de veiligheid op school in het geding is door uitspraken van een docent-assistent? Het hof oordeelt in een hoger beroepzaak.

Dit zijn de 10 best gelezen artikelen van 2024

Dit zijn de 10 best gelezen artikelen van 2024

Het hele jaar door heb je volop onze artikelen gelezen. Benieuwd naar wat de 10 best gelezen artikelen van 2024 zijn? Lees ze hier allemaal, voor het eerst of opnieuw.

Ontbindingsverzoek werknemer slaagt: ton billijke vergoeding 

Ontbindingsverzoek werknemer slaagt: ton billijke vergoeding

Een werkgever gaat maandenlang onzorgvuldig om met een werkneemster. Zo onzorgvuldig dat de teamleidster besluit een ontbindingsverzoek in te dienen om de arbeidsovereenkomst te beëindigen.