Adviseren over PSA: met deze whitepaper kiest u de juiste rol

Werkgevers inspireren om met psychosociale arbeidsbelasting (PSA) aan de slag te gaan. Dat is lang niet altijd even eenvoudig. Maar de juiste rol kiezen helpt wel bij adviseren over PSA.

Adviseren over PSA: met deze whitepaper kiest u de juiste rol

Psychosociale risico’s krijgen steeds meer aandacht. Want steeds meer werknemers geven aan dat ze psychosociale problemen of stress hebben. Dat maakt van adviseren over PSA dus een belangrijk actiepunt voor werkgevers en arboprofessionals.

Want meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op psychische aandoeningen die te maken hebben met het werk. Daarmee zijn psychische klachten de meest voorkomende beroepsziekte. In 2020 is dat zeker niet minder geworden nu zoveel mensen thuiswerken, laten cijfers van TNO zien. Daar kan hoge werkdruk snel leiden tot werkstress, zeker zonder de sociale steun van collega’s.

PSA heeft ingrijpende gevolgen voor alle betrokken

Dat maakt dat PSA ook een belangrijke oorzaak is van uitval. Daarbij zijn de consequenties voor de persoon die uitvalt behoorlijk ingrijpend. Bovendien ontstaat er onzekerheid bij de werkgever, het team en de collega’s. Dat zijn de redenen dat werkgevers vaak professionals inschakelen die hen hierover kunnen adviseren. Maar hoe doe je dat als professional op een goede en positieve manier: adviseren over PSA? Zodat iedereen in de organisatie er enthousiast mee aan de slag gaat?

> LEES OOK: Psychosociale arbeidsbelasting, dit wilt u weten

Adviseren over PSA, deze whitepaper helpt u erbij

Edith Groenendaal en Cecile de Roos geven u tips over hoe u als arbo-adviseur medewerkers en leidinggevenden inspireert om met werkdruk aan de slag te gaan. Dat adviseren over werkdruk kan namelijk vanuit verschillende rollen. Afhankelijk van de situatie is de ene rol soms beter geschikt dan de andere. In de whitepaper Adviseren over PSA leest u welke verschillende rollen er zijn. Hoe u die kunt invullen. En ook welke valkuilen u daarbij op uw pad kunt vinden. Kortom, met deze whitepaper gaat adviseren over PSA u beter af.

> TIP: Adviseren over PSA? DOWNLOAD meteen de whitepaper

Lees meer over

Prof. dr. Arnold Bakker over de connectie tussen burn-out en jobcrafting

Prof. dr. Arnold Bakker over de connectie tussen burn-out en...

Werkstress en burn-out zijn in de loop der jaren een steeds grotere rol gaan spelen in het werk van de arboprofessional. Hoogleraar Arnold Bakker vraagt zich af: waarom doen we niet allemaal aan jobcrafting?

Chronische stress: wat kunnen we nú doen

Chronische stress: wat kunnen we nú doen

Ziekte door chronische stress zal uiteindelijk verminderen. Maar niet op korte termijn. Dat stelt Carolien Hamming, directeur van CSR Experticecentrum Stress en Veerkracht.

Bron: Week van de Werkstress

Week van de Werkstress zet sociale veiligheid centraal

Een sociaal onveilige werkomgeving kan bijdragen aan werkstress. Daarom zet de Week van de Werkstress in 2024 het thema sociale veiligheid in de schijnwerpers.

Werkstress aanpakken in het MKB, zo begin je 

Werkstress aanpakken in het MKB, zo begin je

Verandering in gedrag is vaak een eerste signaal dat een werknemer stress heeft. Hoe ga je hierover een gesprek aan? Wat kun je nog meer doen? Deze handreiking van het Trimbos biedt handvatten.

Handig overzicht: PSA

Handig overzicht: PSA

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) is een van de belangrijkste arbeidsrisico's. Op alle soorten werkvloeren. Dit handige overzicht zet veel nuttige en praktische informatie over PSA op een rij.

Kom jij ook naar de Arbo Actualiteitendag?

Kom jij ook naar de Arbo Actualiteitendag?

Op 28 mei is het weer zover: de Arbo Actualiteitendag. Experts nemen in 4 masterclasses de belangrijkste arbogerelateerde actualiteiten met je door en geven direct aan wat de gevolgen voor je praktijk zijn.

Kamerbrief: Hybride werken blijvertje, huidig beleid volstaat

Kamerbrief: Hybride werken blijvertje, huidig beleid volstaat

Minister Van Gennip (Sociale Zaken en Welgelegenheid) heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de trends en de toekomst van het hybride werken in Nederland. In de kamerbrief van 28 maart 'Hybride werken is here to stay' staat dat het kabinet de nieuwe manier van werken omarmt en ondersteunt.

Maak de werkvloer mentaal gezond met deze nieuwe leidraad

Maak de werkvloer mentaal gezond met deze nieuwe leidraad

Een goede mentale gezondheid van werknemers begint met het creëren van een ondersteunende werkomgeving. Maar hoe doe je dat? Deze leidraad van Trimbos schiet te hulp.