Extra kosten thuiswerken, wie krijgt ze vergoed?

Steeds meer werknemers krijgen een tegemoetkoming voor de extra kosten thuiswerken van hun werkgever. Want thuiswerken is de norm nu het aantal coronabesmettingen in Nederland blijft toenemen. Daardoor is een tegemoetkoming ook vaker onderdeel van gesprek bij cao-onderhandelingen.

Extra kosten thuiswerken, wie krijgt ze vergoed?

Extra kosten thuiswerken, wie krijgt ze vergoed? Binnenkort krijgen 40.000 medewerkers van Nederlandse callcenters minstens 25 euro per maand wanneer ze fulltime thuiswerken. “Op dit moment heeft elk callcenter een aparte regeling”, vertelt FNV-bestuurder Elly Heemskerk. “Straks krijgen alle medewerkers van callcenters in ieder geval een vergoeding.”

Volgens Heemskerk hebben sommige kleinere callcenters de huren van hun kantoren opgezegd, om geld te besparen. “Maar de werkgever moet voor een goede werkplek zorgen, ook als mensen thuiswerken. Het gaat hier om mensen die iets meer dan het minimumloon verdienen, die hebben thuis vaak geen goede werkplek.” FNV wijst er daarbij op dat een slechte werkhouding kan leiden tot lichamelijke klachten.

> LEES OOK: Thuiswerkplekchecker: zo zitten uw mensen goed, ook thuis

Zij krijgen tegemoetkoming extra kosten thuiswerken

Onlangs werd bekend dat medewerkers van waterschappen een thuiswerkbudget krijgen. Die bedraagt 3 euro per volledig thuis gewerkte werkdag. Elke medewerker ontvangt in 2020 een bedrag van 250 euro. Daarnaast is een budget van 600 euro per persoon beschikbaar voor kosten van de thuiswerkplek. Bijvoorbeeld voor de aanschaf van een bureau en/of een bureaustoel. Op die manier kan ook de werkplek thuis voldoen aan de Arbowet. Eerder werd al een vergoeding voor extra kosten  thuiswerken opgenomen in de nieuwe cao voor rijksambtenaren. Die medewerkers krijgen daar een compensatie van 363 euro per jaar voor.

Ook bij banken en verzekeraars wordt nu gesproken over vergoedingen voor kosten van thuiswerken. Het onderwerp ligt inmiddels op tafel bij de cao-onderhandelingen met ING. “Sommige bedrijven hebben nu al een regeling”, zegt FNV-bestuurder Gerard van Hees. “Bij verzekeraar CZ krijgt iedereen bijvoorbeeld 50 euro per maand.” Een aantal ondernemingen heeft de reiskostenvergoeding omgezet naar een tegemoetkoming kosten thuiswerken.

> LEES OOK: Kosten thuiswerken: dit kan de werkgever doen

Wat kost thuiswerken de werknemer gemiddeld extra?

Werkgevers besparen op kosten wanneer werknemers niet op kantoor komen. Zo hoeven ze minder uit te geven aan reiskostenvergoedingen, schoonmaakkosten en elektriciteit. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) becijferde de extra kosten van thuiswerken voor werknemers op gemiddeld 2 euro per dag. Het gaat daarbij allereerst om uitgaven aan extra verbruik van elektriciteit, water en gas. Maar het Nibud rekende ook onkosten mee van kopjes koffie, wc-papier en de afschrijving op bureau en stoel.

> TIP: De demo-omgeving van de Thuiswerkplekchecker geeft volledige toegang tot de e-learningmodule en het dashboard

Long covid, dan ben je nog niet jarig

Long covid, dan ben je nog niet jarig

Covid doet weer de ronde deze zomer… ook in de rechtbanken. Recentelijk wees de rechtbank Oost-Brabant in een long covid-zaak een tussenvonnis dat mijn aandacht trok. 

28 april is het weer Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk

28 april is het weer Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het...

Zondag 28 april 2024 is het weer de jaarlijkse Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk. Deze internationale dag is bedoeld om aandacht te vragen voor de preventie van arbeidsongevallen en beroepsziekten.

Kamerbrief: Hybride werken blijvertje, huidig beleid volstaat

Kamerbrief: Hybride werken blijvertje, huidig beleid volstaat

Minister Van Gennip (Sociale Zaken en Welgelegenheid) heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de trends en de toekomst van het hybride werken in Nederland. In de kamerbrief van 28 maart 'Hybride werken is here to stay' staat dat het kabinet de nieuwe manier van werken omarmt en ondersteunt.

5 best gelezen artikelen in maart

5 best gelezen artikelen in maart

Hoe zit het nou precies met die vernieuwde ARIE-regeling? Hoe ondersteun je werknemers die meedoen aan de ramadan? De top 5 van de best gelezen artikelen in maart 2024 geeft een mooie mix van onderwerpen weer.

Thuiswerkbeleid leidt tot verstoorde arbeidsrelatie

Thuiswerkbeleid leidt tot verstoorde arbeidsrelatie

Een werkgever voert een thuiswerkbeleid in waarbij werknemers 3 dagen op locatie moeten werken. Een werknemer weigert en dat leidt tot een verstoorde arbeidsrelatie. Wie trekt hier aan het langste eind?

Ramadan op de werkvloer: aandachtspunten voor arbo

Ramadan op de werkvloer: aandachtspunten voor arbo

De ramadan is de jaarlijkse vastenmaand van praktiserende moslims. Hoe houd je rekening met vastende medewerkers en wat zijn je rechten en plichten? Het kan, gezond en veilig werken tijdens de ramadan.

Boek: Arbeid & Gezondheid

Boek: Arbeid & Gezondheid

Arbeid & Gezondheid biedt een overzicht van het spanningsveld tussen arbeid en gezondheid. Dit boek gaat over de langeretermijneffecten van arbeidsbelastende factoren, het werkgebied van de arbeidshygiëne en de ergonomie.

Wat betekent tekortschietend preventieakkoord voor arboprofessionals?

Wat betekent tekortschietend preventieakkoord voor arboprofessionals?

In 2018 startte de overheid een groots plan om Nederlanders gezonder te krijgen. Maar de resultaten vallen vooralsnog vies tegen en de ambitie voor 2040 lijkt onhaalbaar, volgens berekeningen van het RIVM. Wat nu?