Lichamelijke overbelasting aanpakken? Vergeet de thuiswerker niet

Zwaar tillen, veel bukken, veel dezelfde bewegingen maken. Maar ook: thuiswerken. Bijna een half miljoen werknemers kampen met lichamelijke overbelasting door het werk. Dat blijkt uit cijfers van TNO. Vandaar de start van de overheidscampagne Hoe TOP werk jij? Pak lichamelijke belasting aan!

Lichamelijke overbelasting aanpakken? Vergeet de thuiswerker niet

Want lichamelijke overbelasting leidt jaarlijks tot zeven miljoen verzuimdagen. En daarmee tot een kostenpost voor werkgevers van 1,5 miljard euro. In de woorden van staatssecretaris SZW Bas van 't Wout:

“Vele duizenden Nederlanders krijgen last van hun lichaam door het werk. Met name in de bouw, industrie, zorg, land- en tuinbouw en vervoer en opslag is dit een probleem. De coronacrisis vraagt bovendien extra veel van werkenden. Denk aan de zorgmedewerkers, maar ook aan alle thuiswerkers. Bij die laatste groep ligt een verkeerde houding of te weinig lichaamsbeweging op de loer. Extra aandacht voor de risico’s van lichamelijke overbelasting of juist onderbelasting is daarom zeker nu op zijn plaats. Ik wil samen met werkgevers en werknemers werken aan risicobewustzijn en preventie. Omdat voorkomen zo veel beter is dan genezen.”

> TIP: Lees ook: Nederland Europees kampioen zitten!

Lichamelijke overbelasting onder thuiswerkers

Ook vakbond CNV zegt geschrokken te zijn van het aantal lichamelijke klachten onder thuiswerkende leden. Bijna 2500 CNV'ers hebben daar recentelijk een enquête over ingevuld. Daarin zegt 41 procent vaker last te hebben van schouder, nek of arm sinds zij thuiswerken door corona. En 45 procent zegt geen werkplek te hebben die aan arbo-eisen voldoet.

> LEES OOK: Belangrijker dan ooit: een goede werkplek thuis

Campagne ‘Hoe TOP werk jij?’ van start gegaan

Op 28 oktober is de campagne van start gegaan in het (digitale) gezelschap van arboprofessionals, experts, brancheorganisaties en werkgevers en werknemers uit sectoren waar lichamelijke overbelasting veel voorkomt. Deze campagne is onderdeel van een EU-brede campagne over lichamelijke belasting op het werk. In Nederland ligt de uitvoering ervan bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en bij Focal Point Nederland.

De campagne ‘Hoe TOP werk jij?’ zet in op de zogeheten TOP-strategie. TOP staat voor de technische, organisatorische en persoonsgebonden maatregelen ter voorkoming van lichamelijke overbelasting. Als eerste zijn technische maatregelen van belang om de bron van lichamelijke overbelasting aan te pakken. Denk daarbij aan het gebruik van machines en hulpmiddelen. Daarna ligt het accent op organisatorische maatregelen, zoals meer afwisseling in het werk. En tot slot kijkt de werkgever samen met de werknemer naar de noodzaak om zijn fysieke werkhouding aan te passen.

> LEES OOK: Duurzaam thuiswerken is topsport, echt waar

Hoe TOP werkt u? Doe de online test

Naast voorlichtingsactiviteiten stelt de campagne aan werkgevers en brancheorganisaties een online toolbox beschikbaar met gratis hulpmiddelen en instrumenten. Werknemers kunnen zelf via een online test in vijf minuten in kaart brengen welke risico’s zij lopen op lichamelijke overbelasting. Daarna krijgen zij een doorverwijzing naar voor hen relevante hulpmiddelen en adviezen.

Beeld: CSU
Duurzame inzetbaarheid

Werken aan duurzame inzetbaarheid, zo doet CSU het

Zie duurzame inzetbaarheid niet als een abstract begrip, maar als een investering in mensen. Schoonmaakbedrijf CSU bewijst dat praktische oplossingen een groot verschil kunnen maken voor vitaliteit en productiviteit. Met tips.

Hybride werken

Thuiswerken: privilege of nieuwe norm?

Thuiswerken, we doen het al jaren in Nederland. Ook de mengvorm hybride werken is populair. Dus waarom zijn er dan toch bedenkingen en welke zijn dat?

Fysieke belasting

Ergonoom Roy Versteegen: 'Meer bewegen is geen hogere wiskunde'

Ergonoom Roy Versteegen is dagelijks bezig met het verlagen van fysieke belasting. Hij pleit bovenal voor meer bewegen op de werkplek: 'Vooral vergaderstoelen zijn ergonomische ondingen.'

Arbobeleid voeren

Arbeidshygiënist Edwin Hagelen: 'Ik mag ook graag meedenken met...

Van risico's inventariseren tot gevaarlijke stoffen meten, fysieke belasting verlagen en meedenken met verbouwingen. Arbeidshygiënist Edwin Hagelen geniet van zijn werk bij het UMCU: 'Never a dull moment'.

Fysieke belasting

Ook bladblazen is een vak

Natte bladeren bladblazen? Arbo is niet alleen een tilhulp of een veiligheidsbril, maar ook: je vak beoefenen in omstandigheden waarin je arbeid nut kan hebben. En anders niet.

Fysieke belasting

Akkoord over structurele regeling vroegpensioen zware beroepen

Het kabinet, werkgevers en vakbonden zijn het eens geworden over het vroegpensioen voor werknemers met zwaar werk. Het akkoord maakt de RVU-uitkering toegankelijker.

Fysieke belasting

Handig overzicht: fysieke belasting

Bewegen is gezond. Maar goed bewegen is een kunst. Op het werk gaat het daar regelmatig mis. Leer er meer over in dit handig overzicht fysieke belasting, want kennis kan een hoop ellende voorkomen.

Fysieke belasting

Op de vingers getikt om te zware fysieke belasting

De Arbeidsinspectie legt PostNL maatregelen op na constatering van te zware fysieke belasting in sorteercentra. Dat het werk nu te zwaar is staat vast, maar is de eis tot naleving terecht?