Want lichamelijke overbelasting leidt jaarlijks tot zeven miljoen verzuimdagen. En daarmee tot een kostenpost voor werkgevers van 1,5 miljard euro. In de woorden van staatssecretaris SZW Bas van 't Wout:
“Vele duizenden Nederlanders krijgen last van hun lichaam door het werk. Met name in de bouw, industrie, zorg, land- en tuinbouw en vervoer en opslag is dit een probleem. De coronacrisis vraagt bovendien extra veel van werkenden. Denk aan de zorgmedewerkers, maar ook aan alle thuiswerkers. Bij die laatste groep ligt een verkeerde houding of te weinig lichaamsbeweging op de loer. Extra aandacht voor de risico’s van lichamelijke overbelasting of juist onderbelasting is daarom zeker nu op zijn plaats. Ik wil samen met werkgevers en werknemers werken aan risicobewustzijn en preventie. Omdat voorkomen zo veel beter is dan genezen.”
> TIP: Lees ook: Nederland Europees kampioen zitten!
Lichamelijke overbelasting onder thuiswerkers
Ook vakbond CNV zegt geschrokken te zijn van het aantal lichamelijke klachten onder thuiswerkende leden. Bijna 2500 CNV'ers hebben daar recentelijk een enquête over ingevuld. Daarin zegt 41 procent vaker last te hebben van schouder, nek of arm sinds zij thuiswerken door corona. En 45 procent zegt geen werkplek te hebben die aan arbo-eisen voldoet.
> LEES OOK: Belangrijker dan ooit: een goede werkplek thuis
Campagne ‘Hoe TOP werk jij?’ van start gegaan
Op 28 oktober is de campagne van start gegaan in het (digitale) gezelschap van arboprofessionals, experts, brancheorganisaties en werkgevers en werknemers uit sectoren waar lichamelijke overbelasting veel voorkomt. Deze campagne is onderdeel van een EU-brede campagne over lichamelijke belasting op het werk. In Nederland ligt de uitvoering ervan bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en bij Focal Point Nederland.
De campagne ‘Hoe TOP werk jij?’ zet in op de zogeheten TOP-strategie. TOP staat voor de technische, organisatorische en persoonsgebonden maatregelen ter voorkoming van lichamelijke overbelasting. Als eerste zijn technische maatregelen van belang om de bron van lichamelijke overbelasting aan te pakken. Denk daarbij aan het gebruik van machines en hulpmiddelen. Daarna ligt het accent op organisatorische maatregelen, zoals meer afwisseling in het werk. En tot slot kijkt de werkgever samen met de werknemer naar de noodzaak om zijn fysieke werkhouding aan te passen.
> LEES OOK: Duurzaam thuiswerken is topsport, echt waar
Hoe TOP werkt u? Doe de online test
Naast voorlichtingsactiviteiten stelt de campagne aan werkgevers en brancheorganisaties een online toolbox beschikbaar met gratis hulpmiddelen en instrumenten. Werknemers kunnen zelf via een online test in vijf minuten in kaart brengen welke risico’s zij lopen op lichamelijke overbelasting. Daarna krijgen zij een doorverwijzing naar voor hen relevante hulpmiddelen en adviezen.