Thuiswerken heeft veel kanten. De gevolgen voor alle medewerkers zijn groot. Welke zijn dat en hoe kunnen de betrokken professionals daar in de praktijk mee omgaan? U leest het in het Digimagazine 'Alles over thuiswerken'. Daarin vindt u ondermeer de volgende zaken.
De aandachtspunten voor thuiswerken
Voor de coronacrisis hadden slechts weinig werkgevers een formeel thuiswerkbeleid. Intussen is dat wat anders. Maar wat komt er kijken bij thuiswerkbeleid? Daarvoor moeten regels en afspraken worden vastgelegd rond een aantal zaken. Zoals: wie er thuiskan werken, relevante wetgeving, bereikbaarheid, cyberveiligheid, leidinggeven en de thuiswerkvergoeding. Als thuiswerken inderdaad een blijvertje is, leg die afspraken dan vast in een thuiswerkovereenkomst.
> LEES OOK: Thuiswerken: wie doet dat eigenlijk en waarom?
Alles over thuiswerken en fiscaliteit
Als meer werknemers thuiswerken hebben zij minder reistijd. Werkgevers kunnen daardoor ook besparingen realiseren. Zo is er met flexibele werkplekken minder kantoorruimte nodig. Er zitten fiscale kanten aan thuiswerken. De werkgever mag niet zomaar allerlei zaken vergoeden voor zijn werknemers. Zo moet de werkgever onderscheid maken tussen arbovoorzieningen en niet arbovoorzieningen. Bij arbovoorzieningen gaat het om voorzieningen die voortvloeien uit de voorschriften die passen binnen het arbobeleid op basis van de Arbowet. Maar er is bijvoorbeeld ook nog het Noodzakelijkheidscriterium en de Werkkostenregeling. Wat betekent dat?
> LEES OOK: Arbo en thuiswerken: alles wat je moet weten als arboprofessional
Thuiswerken en cybersecurity
Maar meer thuiswerken dwingt werkgevers ook om kritisch naar hun cybersecurity te kijken. Razendsnel konden werknemers ineens thuiswerken. Technisch is het al snel mogelijk is om werknemers op afstand in te laten loggen op bedrijfsnetwerken. Helaas is dat lang niet altijd veilig. We moeten ervan uitgaan dat het thuisnetwerk gewoon niet veilig is. Veel mensen denken ook dat de internetprovider zorgt voor de beveiliging, maar dat is echt niet zo. Werkgevers moeten duidelijke grenzen stellenwant veel heeft te maken met gedrag. Hoe werkt dat?
> LEES OOK: Extra kosten thuiswerken, wie krijgt ze vergoed?
Thuiswerken: hoe je kunt verbinden
De manier waarop we samenwerken is veranderd door thuiswerken. Het is vooral digitaal communiceren op afstand, en met succes. Maar dat is allemaal vooral heel zakelijk. Hoe houden we ook op emotioneel niveau verbinding met elkaar? Sommige werknemers, zoals bijvoorbeeld ondersteuners kunnen daarbij een glansrol vervullen en zorgen voor verbinding. Zo ontstaan ook kansen.
> LEES OOK: Thuiswerkdilemma’s door zorgplicht en privacy
Wat de OR kan doen
Ook de OR kan een belangrijke rol vervullen bij het gezond thuiswerken. Zo kunnen de ORleden erop toezien dat bedrijven hun inrichting aanpassen aan een nieuwe functie. Het kantoor kan meer een ontmoetings-, leer-, brainstorm- en vergaderfunctie krijgen. Met goede roosters kan straks iedereen weer in het bedrijf terecht.Scholing van medewerkers is belangrijk daarbij. Zij moeten immers goed kunnnen werken met gesprekken en vergaderingen via WhatsApp of Zoom. Een werknemer moet ook anders leren omgaan met bijvoorbeeld pauzes. Daarvoor moet hij worden opgeleid voor professioneel thuiswerken.
In beweging blijven tijdens thuiswerken
Tijdens de lockdown in het voorjaar gaf 59 procent van de deelnemers aan minder of veel minder te zijn gaan sporten en bewegen. We weten allemaal dat structureel thuiswerken ook arborisico’s met zich meebrengt. We hebben het dan natuurlijk over het voorkomen van klachten aan nek, schouders en polsen. Maar vergeet ook vooral de risico's van te lang zitten en te weinig bewegen niet. Dynamisch thuiswerken is de oplossing.Hoe werkt dat en welke tips helpen daarbij Want het noemen van de negatieve effecten van lang zitten brengt de thuiswerkers echt niet in beweging. Wat wel?
Wilt u meer verdieping, tips en antwoorden op deze vragen? U vindt ze in het Digimagazine 'Alles over thuiswerken'.