Thuiswerken: wie doet dat eigenlijk en waarom?   

Een goed ingerichte thuiswerkplek is meer dan ooit nodig, zo vinden velen. Maar wie werken er eigenlijk thuis en wie niet? En waarom dan? Dit onderzoekje van Arbo-online laat zien hoe onze lezers thuiswerken in de praktijk ervaren. En wie betaalt dat?

Thuiswerken: wie doet dat eigenlijk en waarom?   

De coronacrisis heeft gevolgen voor bijna iedereen die werkt. Volgens het NEA-onderzoek van TNO werkte 44% van de werknemers medio 2020 thuis, waarvan het grootste deel volledig.  Van deze thuiswerkers heeft 4 op de 10 behoefte aan extra middelen om een goede werkplek thuis te kunnen creëren. Maar gebeurt dat ook in de praktijk? In veel organisaties was thuiswerken tot voor kort ‘notdone’. Nu denken veel werkgevers daar anders over. Maar stellen zij ook de middelen beschikbaar om hun werknemers gezond thuis te laten werken? Boter bij de vis? Arbo-online vroeg het aan bezoekers van de website.

> LEES OOK: Pas op voor psychische overbelasting van thuiswerkers

Thuiswerken in de praktijk: Aandacht voor de thuiswerkplek

Nog steeds werken veel mensen thuis. Een deel van de werknemers is ook best enthousiast over thuiswerken. Maar met de grote toename van beeldschermwerk is veel zitten en onvoldoende beweging een belangrijk risico voor thuiswerkersZo zitten zij gemiddelde meer dan 7 uur per dag. Fysiotherapeuten zien dan ook een toename in het aantal rug-, nek- en schouderklachtenDaarom is een een goed ingerichte thuiswerkplek in ieder geval onmisbaar. Hoe is het daarmee gesteld in de praktijk?

 > TIP: In één klik wijzer: whitepaper Thuiswerken & arbo

Ben je thuis aan het werk?

Arbo-online.nl vroeg haar lezers een paar zaken over thuiswerken. Op deze vragen hebben 181 bezoekers van de website Arbo-online gereageerd. De eerste vraag luidde: Ben je nu thuis aan het werk? Opvallend gegevenslechts 32% van de bezoekers van Arbo-online gaf aan thuis aan het werk te zijn. Dat cijfer is niet zo hoog. Zeker als we dit vergelijken met bijvoorbeeld de respondenten van de zusterwebsites van Vakmedianet. Van de respondenten van hetzelfde onderzoekje op ORnetgaf ruim 76% aan dat zij thuiswerken. En van de respondenten van PWnet (HR functionarissen) werkt maar liefst bijna80% thuis.

> LEES OOK: Arbo en thuiswerken: alles wat je moet weten als arboprofessional

Is het werk geschikt voor thuiswerken?

Thuiswerken kan natuurlijk alleen als het werk zich daar ook voor leent. Van de respondenten van Arbo-online die niet thuis aan het werk waren, gaf bijna 60% aan dat hun werk ook niet geschikt is om thuis te doen. 60% van de respondenten die niet thuis werkten, maar wiens werk daar eigenlijk wel geschikt voor is, gaf aan dat zij gewoon zelf liever naar het werk gaan. Ruim 17% van hen antwoordde dat impliciet werd aangegeven dat van hen verwacht wordt om thuis te werken. Terwijl ruim 23% niet thuis werkt omdat de werkgever dat niet wil. 

Is je werkplek goed ingericht?

En dan de werkplek, hoe staat het daarmee? Maarliefst 63% van de respondenten van Arbo-online geeft aan dat die in orde is en dat ze daar zelf voor hebben gezorgd. Bij ruim 22% heeft de werkgever dat geregeld en bij de rest is de thuiswerkplek eigenlijk niet geschikt. Die cijfers zijn ongeveer vergelijkbaar met de ORdoelgroep van OR net en de HRdoelgroep van PWnet.

> LEES OOK: Extra kosten thuiswerken, wie krijgt ze vergoed?

Krijg je een thuiswerkvergoeding?

Die goed ingerichte thuiswerkplek moet natuurlijk ook betaald worden. Bijna 74% van de Arbo-onlinerespondentendie thuiswerken geeft aan dat zij geen thuiswerkvergoeding krijgen. Dat is iets minder dan de respondenten op PWnet(bijna 82%)en Ornet (81%) Maar al met toch toch een heel hoog percentage.

>LEES OOK: Dynamisch thuiswerken, dit kan de arboprofessional doen

Heb je geld uitgegeven om een goede werkplek te creëren?

Het valt op dat best veel medewerkers zelf voor hun thuiswerkplek in de buidel tasten. Bijna 66% van dearbo-respondentendie thuiswerken heeft zelf geld uitgegeven aan een goede thuiswerkplek. Dit bedrag varieert tussen de 30 en 1000 euro.HR functionarissen van PWnet doen dat in mindere mate (bijna 46%) en van de ORleden heeft 47% dat gedaan. Maar al met al doen toch best veel medewerkers dat.

Als we de resultaten van dit onderzoekje bekijken, is er voor de werkgever nog wel een een en ander te doen. Werkgevers moeten immers zorgen voor een veilige en gezonde werkplek. Dat geldt ook voor de thuiswerkplek. Er zijn kennelijk werkgevers die willen dat hun werknemers naar het kantoor komen, terwijl het werk zich wel leent voor thuiswerken. Verder blijkt uit dit onderzoekje dat een goede thuiswerkplek menig werknemer geld waard is. Jammer dat veel minder werkgevers dit faciliteren met een thuiswerkvergoeding.

TIP: Check de Thuiswerkplekchecker als u zich verantwoordelijk voelt voor de thuiswerkplek van uw medewerkers.  

Long covid, dan ben je nog niet jarig

Long covid, dan ben je nog niet jarig

Covid doet weer de ronde deze zomer… ook in de rechtbanken. Recentelijk wees de rechtbank Oost-Brabant in een long covid-zaak een tussenvonnis dat mijn aandacht trok. 

Kamerbrief: Hybride werken blijvertje, huidig beleid volstaat

Kamerbrief: Hybride werken blijvertje, huidig beleid volstaat

Minister Van Gennip (Sociale Zaken en Welgelegenheid) heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de trends en de toekomst van het hybride werken in Nederland. In de kamerbrief van 28 maart 'Hybride werken is here to stay' staat dat het kabinet de nieuwe manier van werken omarmt en ondersteunt.

5 best gelezen artikelen in maart

5 best gelezen artikelen in maart

Hoe zit het nou precies met die vernieuwde ARIE-regeling? Hoe ondersteun je werknemers die meedoen aan de ramadan? De top 5 van de best gelezen artikelen in maart 2024 geeft een mooie mix van onderwerpen weer.

Thuiswerkbeleid leidt tot verstoorde arbeidsrelatie

Thuiswerkbeleid leidt tot verstoorde arbeidsrelatie

Een werkgever voert een thuiswerkbeleid in waarbij werknemers 3 dagen op locatie moeten werken. Een werknemer weigert en dat leidt tot een verstoorde arbeidsrelatie. Wie trekt hier aan het langste eind?

Een betere mentale gezondheid door een fijnere werkplek

Een betere mentale gezondheid door een fijnere werkplek

Verschillende fysieke kenmerken van de werkomgeving kunnen van invloed zijn op het welzijn van medewerkers. Relatief kleine aanpassingen in die werkomgeving kunnen al een positieve impact hebben, zoals de stemming of concentratie verbeteren.

Post-covid zit niet tussen de oren, toont nieuw onderzoek aan

Post-covid zit niet tussen de oren, toont nieuw onderzoek aan

De problemen van patiënten met post-covid zitten niet tussen de oren, maar in hun spiercellen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Amsterdam UMC. Daarmee komen een betere behandeling en sneller herstel van post-covidklachten in zicht.

5 best gelezen artikelen in december 2023

5 best gelezen artikelen in december 2023

Voor het geval je ze gemist hebt, zetten wij de 5 best gelezen artikelen op Arbo-online van de maand december nog even op een rij.

10 best gelezen artikelen in 2023

10 best gelezen artikelen in 2023

Van thuiswerken tot de vertrouwenspersoon, de top 10 van de best gelezen artikelen uit 2023 geeft een mooie mix van onderwerpen weer.