De keiharde zachte kant

Psychologische veiligheid is een term die we de laatste tijd steeds meer horen. Als je wilt weten waar dat over gaat en wat je er als professional mee kunt, verdiep je er dan een beetje in.

De keiharde zachte kant

Psychologische veiligheid op de werkvloer betekent dat je je als medewerker vrij kunt uiten op het werk zonder dat hier negatieve sociale consequenties aan kleven. Dat houdt in dat je vrij bent om kritiek te uiten, je zorgen te delen of nieuwe ideeën aan te dragen. Dit alles zonder dat collega’s of managers hier direct negatief op reageren.

Psychologische veiligheid: een essentiële voorwaarde

Psychologische veiligheid gaat over vertrouwen en respect voor elkaars inbreng en vakmanschap. De laatste tijd gaan er steeds meer geluiden op dat dit een essentiële voorwaarde is voor een prettig werkklimaat en zelfs voor een veilig werkklimaat. Als we geen kennis kunnen of durven delen, dan kunnen we niet leren en verbeteren - is de aanname.

Psychische veiligheid onderdeel van het arbovak

Dat psychologische veiligheid een onderdeel is van het arbovak is zo goed als zeker. Vanaf de zomer zal psychosociale veiligheid zelfs mogelijk een verplicht onderdeel zijn van de ISO norm 45001. Reden te meer om als arbodeskundige je hierin te verdiepen.

Podcast Verhalen in veiligheid

Wil je hier meer over weten? Luister dan naar de drie podcasts met Joriene Beks, Alie Kuiper en Rob Kreté over dit onderwerp. Te vinden op Spotify: Verhalen in Veiligheid.

Lees meer over

Orly Polak is sociologe en  en argumentatiedeskundige. Ze heeft vele jaren ervaring in het onderzoeken van organisatieculturen, gedrag en gedragsinterventies. Ook heeft ze een grote persoonlijke interesse in alles wat met veilig werken te maken heeft. Ze host de podcasts Verhalen in Veiligheid en Studio gehoord.

Beeld: Shutterstock
Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)

Handig overzicht: sociale veiligheid

Een sociaal veilige werkomgeving is essentieel voor het welzijn van medewerkers. Dit handig overzicht zet op een rij wat je als arboprofessional kunt doen om sociale veiligheid op de werkvloer te waarborgen.

Bron: Week van de Werkstress
Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)

Week van de Werkstress zet sociale veiligheid centraal

Een sociaal onveilige werkomgeving kan bijdragen aan werkstress. Daarom zet de Week van de Werkstress in 2024 het thema sociale veiligheid in de schijnwerpers.

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)

Minder giftig gedoe op de werkplek, meer sociale veiligheid

Sociale veiligheid staat blijvend op de agenda sinds de gebeurtenissen bij The Voice, De Wereld Draait Door en verschillende andere organisaties die de media haalden. Waar staan we nu? Een gesprek met agressie- en conflictexpert Caroline Koetsenruijter. 

Gedrag

Mag dat, 11 werknemers verplicht overplaatsen?

Een zorgaanbieder in Noord-Holland wil 11 werknemers van een locatie overplaatsen naar verschillende andere locaties. De werkgever beroept zich daarbij op het eenzijdig wijzigingsbeding in de arbeidsovereenkomsten. Terecht?

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)

Vrouwen in Arbo: er is nog een wereld te winnen

Elk jaar op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Een dag waarop de wereld stil staat bij gelijke rechten voor iedereen. Hoe zit dat in de arbowereld?

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)

Omstanders kunnen impact grensoverschrijdend gedrag dempen

Grensoverschrijdend gedrag heeft enorme impact op de slachtoffers. Een belangrijke buffer blijkt sociale steun van omstanders te zijn. Maar helaas ontbreekt het daar vaak aan. Hoe komt dat? En wat valt ertegen te doen? Een praktijkcasus.

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)

Met deze tips en tools pak je sociale onveiligheid aan

Welke acties kunnen werkgevers nemen om discriminatie, ongewenst gedrag en geweld in de werksfeer te voorkomen? Veel organisaties hebben het wiel al uitgevonden. Een onvolledig overzicht met bruikbare tips tegen sociale onveiligheid.

Ongewenst gedrag

Sociale veiligheid verbeteren: zo pakt BNNVARA dat aan

Een half jaar gelden kwam het nieuws naar buiten dat er jarenlang een angstcultuur heerste op de redactie van DWDD. Welke stappen heeft BNNVARA sindsdien genomen om de sociale veiligheid op de werkvloer te vergroten?