Week van de Werkstress zet sociale veiligheid centraal

Een sociaal onveilige werkomgeving kan bijdragen aan werkstress. Daarom zet de Week van de Werkstress in 2024 het thema sociale veiligheid in de schijnwerpers.

Week van de Werkstress zet sociale veiligheid centraal
Bron: Week van de Werkstress

Wanneer medewerkers op de werkvloer te maken hebben met zaken als pesten, intimidatie, machtsmisbruik of discriminatie, dan spreken we van een sociaal onveilige werkomgeving. Ook roddelen, het achterhouden van informatie, ongelijke behandeling of uitsluiting zijn kenmerkend voor een sociaal onveilige werkomgeving. 

Een gebrek aan sociale veiligheid op het werk kan bijdragen aan werkdruk, en vervolgens leiden tot werkstress. Dit vertaalt zich in lagere productiviteit, meer ziekteverzuim en (langdurige) uitval. Allemaal onwenselijke situaties voor zowel werkgever als werknemer. 

Sociale veiligheid voor iedereen anders 

Sociale veiligheid betekent dat iedereen binnen een organisatie respectvol met elkaar om gaat, dat mensen fouten mogen maken en dat medewerkers zichzelf mogen zijn. Het gaat over de mate waarin mensen zich vrij en beschermd voelen, zodat zij zich kunnen uiten en optimaal tot hun recht komen binnen de organisatie. 

Hoe medewerkers de sociale veiligheid op het werk beleven, is voor iedereen anders. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met persoonlijke ervaringen of culturele achtergrond. Er zijn 2 thema's die werkdruk kunnen verlagen: een inclusieve werkomgeving (alle medewerkers samen) en persoonlijk leiderschap (elke medewerker binnen het geheel).  

Inclusieve werkomgeving 

In een diverse organisatie zijn verschillende groepen mensen uit de samenleving goed vertegenwoordigd. Denk aan diversiteit in etniciteit, geaardheid, gender, leeftijd of aan medewerkers met een beperking. 

Als een werkomgeving behalve divers daarnaast ook inclusief en gelijkwaardig is, voelen alle mensen zich vrij om hun visie te delen en staan ze open voor feedback. Niemand valt buiten de boot, wordt gediscrimineerd of minder gewaardeerd. Zo draagt een diverse, inclusieve en gelijkwaardige werkomgeving bij aan een sociaal veilige werkomgeving. 

Persoonlijk leiderschap 

Persoonlijk leiderschap vormt een voorwaarde voor sociale veiligheid. Om het beste uit jezelf te halen (en uit de mensen om je heen) is het belangrijk dat je de regie in eigen hand hebt. Een belangrijk onderdeel daarvan is veerkracht: het vermogen om met veranderingen en tegenslagen om te gaan. 

Wanneer medewerkers veerkrachtig zijn en verantwoordelijkheid nemen voor hun gedrag en acties, ontstaat er meer sociale veiligheid op de werkvloer. Het helpt ook het zogeheten omstandereffect te vergroten. Dit maakt medewerkers niet alleen beter in het aangeven van hun eigen grenzen, maar zij zullen ook eerder anderen aanspreken op grensoverschrijdend gedrag. Zo kan iedereen bijdragen aan een sociaal veilige werkomgeving.

Bron: WVDWS

Leidt anonieme melding over grensoverschrijdend gedrag tot ontslag? Dit zegt de rechter 

Leidt anonieme melding over grensoverschrijdend gedrag tot ontslag?...

Een werkgever ontvangt een anonieme melding dat een werknemer zich schuldig maakt aan ongewenst gedrag. Waar moeten werkgevers en adviserende arboprofessionals bij zo 'n melding op letten?

Alles wat je wilt weten over Blue Monday

Alles wat je wilt weten over Blue Monday

De derde maandag van januari valt laat dit jaar. Op 20 januari is het Blue Monday, schijnbaar de meest deprimerende dag van het jaar. Maar hoezo dan?

Casus vertrouwenspersoon: dreigend arbeidsconflict

Casus vertrouwenspersoon: dreigend arbeidsconflict

Vertrouwenspersoon Arnoud Kok biedt medewerkers een luisterend oor en een helpende hand. Deze keer Anne-Marije, die thuiszit vanwege een dreigend arbeidsconflict.

Terecht ontslag in proeftijd

Terecht ontslag in proeftijd

Een werknemer is gewond geraakt bij een schietpartij in de metro. Hij zegt hierdoor PTSS te hebben opgelopen en komt niet werken. Daarop ontslaat de werkgever hem in zijn proeftijd. Dat mag, zegt de kantonrechter.

Duidelijk over gedrag met dit voorbeelddocument gedragscodeVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Duidelijk over gedrag met dit voorbeelddocument gedragscode

Wat tolereer je als organisatie wel of niet als het gaat om gedrag van medewerkers? Gebruik dit voorbeelddocument gedragscode om dat duidelijk te maken.

Terecht ontslag wegens negatieve uitlatingen over LHBTIQA+-gemeenschap?

Terecht ontslag wegens negatieve uitlatingen over...

Leve de vrijheid van meningsuiting! Maar mag die soms toch worden ingeperkt? Bijvoorbeeld als de veiligheid op school in het geding is door uitspraken van een docent-assistent? Het hof oordeelt in een hoger beroepzaak.

Dit zijn de 10 best gelezen artikelen van 2024

Dit zijn de 10 best gelezen artikelen van 2024

Het hele jaar door heb je volop onze artikelen gelezen. Benieuwd naar wat de 10 best gelezen artikelen van 2024 zijn? Lees ze hier allemaal, voor het eerst of opnieuw.

Ontbindingsverzoek werknemer slaagt: ton billijke vergoeding 

Ontbindingsverzoek werknemer slaagt: ton billijke vergoeding

Een werkgever gaat maandenlang onzorgvuldig om met een werkneemster. Zo onzorgvuldig dat de teamleidster besluit een ontbindingsverzoek in te dienen om de arbeidsovereenkomst te beëindigen.