Europa als eerste klimaatneutrale continent 

De Europese Unie heeft ambitieuze plannen met de 'European Green Deal'. "Het doel is om van Europa tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent te maken", legt Peter Meyer, directeur van uvex safety Benelux, uit. Voor bedrijven betekent dit dat het reduceren van CO₂ net zo belangrijk wordt als het reduceren van kosten.

Europa als eerste klimaatneutrale continent 

"CO-uitstoot zal directe kosten met zich meebrengen door de invoering van een CO-heffing." Bedrijven worden geconfronteerd met striktere regels, zoals de ‘Corporate Sustainability Reporting Directive’ (CSRD) en de EU ‘Taxonomy Regulation’, waarbij de CO-voetafdruk van elk product dat een bedrijf gebruikt, meetelt in de totale CO-voetafdruk. 

Wat is de CSRD?

Om duurzaamheidsrapportage eenduidig en vergelijkbaar te maken, introduceerde de Europese Unie de CSRD. "Deze richtlijn verplicht bedrijven om hun impact op het milieu te rapporteren", legt Meyer uit. Dit betreft zowel de directe impact van hun activiteiten (scope 1 en scope 2) als de impact van de ingekochte goederen (scope 3), zoals persoonlijke beschermingsmiddelen. Grote beursgenoteerde bedrijven en organisaties met meer dan 500 medewerkers vallen als eerste onder deze wetgeving en moeten vanaf 2024 voldoen aan de nieuwe rapportage-eisen. 

Door bewuste keuzes te maken op het gebied van materiaal, productie, verpakking en transport, zijn we in staat om de CO₂-voetafdruk van onze producten verder te verlagen.”
— Peter Meyer, directeur van uvex safety Benelux

Protecting people & protecting planet

"Bij uvex erkennen we onze verantwoordelijkheid in de strijd tegen klimaatverandering", zegt Meyer. Onder de missie ‘protecting planet’ streeft uvex ernaar om al in 2045 klimaatneutraal te zijn, vijf jaar eerder dan de doelstelling van de Europese Green Deal. uvex heeft een start gemaakt met het berekenen van de CO-voetafdruk van talrijke producten volgens de internationale ISO-norm 14067. Dankzij deze transparante gegevens kunnen klanten bewustere keuzes maken bij hun aankopen. 

Meyer vervolgt: "Door bewuste keuzes te maken op het gebied van materiaal, productie, verpakking en transport, zijn we in staat om de CO-voetafdruk van onze producten verder te verlagen." Een van de producten die al een significant verschil maakt, is de uvex 1 G2 planet schoen. "Deze schoen heeft een CO-voetafdruk van 7,3 kg per paar, wat een besparing van 1,1 kg CO per paar betekent vergeleken met de standaard uvex 1 G2 schoen." 

Vergelijkbare producten en impact

"Door onze duurzame materialen in te zetten, bieden we bedrijven de mogelijkheid om hun CO-uitstoot te verminderen", zegt Meyer. "Een bedrijf met 900 werknemers kan, door over te stappen op de uvex 1 G2 planet schoen, bijna één ton CO per jaar besparen. Dit staat gelijk aan de uitstoot van een rit van 4.900 kilometer met een benzineauto." De transparante CO-informatie maakt het mogelijk om objectieve vergelijkingen te maken tussen producten van uvex. "Zo kunnen bedrijven bewustere keuzes maken in hun inkoopbeleid", legt Meyer uit. 

Het belang van CO₂-rapportage voor bedrijven

Door gedetailleerde informatie te bieden over de CO-voetafdruk van haar producten, ondersteunt uvex bedrijven bij het voldoen aan de rapportagevereisten van de CSRD. "De keuze voor uvex planet-producten leidt tot een verlaagde CO-uitstoot en daardoor tot minder kosten door CO-heffingen", aldus Meyer. Met duurzame productopties zoals de uvex 1 G2 planet schoen kunnen bedrijven niet alleen hun CO-voetafdruk verminderen, maar ook voldoen aan de steeds strengere eisen op het gebied van duurzaamheid en rapportage. 

Berekeningsmethode van de CO₂-voetafdruk

Duurzaamheid is voor uvex al meer dan tien jaar een belangrijk aandachtspunt. "Onze missie ‘protecting people’ staat voor het beschermen van de mens, en parallel hieraan staat ‘protecting planet’ voor het beschermen van de aarde", aldus Meyer. uvex gebruikt de internationaal erkende ISO-norm 14067 om de CO-voetafdruk van haar producten te berekenen. "Met deze transparante informatie kunnen consumenten bewust duurzamere keuzes maken", concludeert Meyer. Dankzij de inspanningen van uvex op het gebied van materiaalkeuze, productie, verpakking en transport wordt de CO-voetafdruk verder gereduceerd. 

Dit artikel is gesponsord door uvex.

Martijn Beekman, Prinsjesdag 2024. Bron: Ministerie van Financiën, fotograaf Valerie Kuijpers

Reacties op Prinsjesdag: 'Voer die Arbowet nu gewoon goed uit'

De troonrede is uitgesproken. De Miljoenennota 2025 en de Rijksbegroting, met daarin de plannen van het ministerie van SZW, zijn aangeboden. 3 deskundigen binnen het arbowerkveld geven hun reactie.

Minister Eelco Heinen (VVD, Financien) presenteert het koffertje met de miljoenennota en rijksbegroting aan de pers op Prinsjesdag in de Tweede Kamer. Op de derde dinsdag in september begint het nieuwe werkjaar van de regering (foto: ANP/Sem van der Wal).

Prinsjesdag 2024: dit betekent het voor arbo

Dit zijn de belangrijkste punten voor arboprofessionals over de WIA, OCTAS en re-integratieverplichtingen.

Hobéon SKO over het nieuwe certificatieschema: 'Arbokerndeskundige, stap over de drempel en ga ervoor'

Hobéon SKO over het nieuwe certificatieschema: 'Arbokerndeskundige, stap over de drempel en ga ervoor'

Vanaf 1 januari 2025 mogen alleen gecertificeerde arbokerndeskundigen een RI&E toetsen en hierover adviseren. Helaas zijn er momenteel nog (te) weinig gecertificeerden - en dus (te) weinig toetsers. Wat nu?

Zzp'er of niet? Handhaving schijnzelfstandigheid van start

Zzp'er of niet? Handhaving schijnzelfstandigheid van start

De fiscus gaat vanaf 1 januari 2025 handhaven op schijnzelfstandigheid met boetes en naheffingen. Of iemand echt zzp'er is of niet speelt ook een rol als het gaat om veilig en gezond werken.

5 best gelezen artikelen in juli

5 best gelezen artikelen in juli

Hierbij de 5 best gelezen artikelen in juli 2024 op een rij. Dodelijke arbeidsongevallen, een definitie voor zware beroepen en een handig BHV-overzicht.

Arbovisie 2040 - de stand van zaken op 10 thema's

Arbovisie 2040 - de stand van zaken op 10 thema's

Hoe staat het met de Arbovisie 2040, een jaar na het eerste SER-advies? De ontwikkelingen van 10 thema's in het laatste halfjaar op een rij. Met de vervolgacties.

Rechter: oordeel bedrijfsarts gaat boven observaties onderzoeksbureau

Rechter: oordeel bedrijfsarts gaat boven observaties onderzoeksbureau

Een werkgever vermoedt dat een langdurig zieke werkneemster niet arbeidsongeschikt is en ontslaat haar. De rechter keurt het ontslag af, omdat het oordeel van de externe bedrijfsarts zwaarder weegt dan de observaties van een onderzoeksbureau.

HVK'er Karin Walstra-Timmermans: "Samenwerken vormt het fundament van je beleid"

HVK'er Karin Walstra-Timmermans: "Samenwerken vormt het fundament van je beleid"

Beleid opstellen en implementeren is de kerntaak van deze Hoger Veiligheidskundige bij de UvA. Daarbij is samenwerken essentieel. "Samenwerken kost veel tijd, maar vormt het fundament van je beleid. Dan creëer je pas echt commitment."