Gesponsord

ATEX: hoe moet je omgaan met explosieveiligheid?

Speelt het risico op explosies een rol op de werkvloer? Dan moet je rekening houden met ATEX, een Europese richtlijn over explosieveiligheid. Explosiegevaar komt niet alleen voor in chemische installaties, maar kan ook ontstaan op plaatsen met fijnstof, zoals bij de verwerking van suiker.

ATEX: hoe moet je omgaan met explosieveiligheid?

Wat houdt de ATEX-richtlijn precies in? Vanuit de Arbowet richten we ons vooral op ATEX 153. Dit onderdeel van de richtlijn behandelt de gezondheidsbescherming en veiligheid van werknemers in explosiegevaarlijke omgevingen: minimumvoorschriften waar werkgevers aan moeten voldoen. Of, zoals in punt 2.8 van de ATEX-richtlijn letterlijk staat:

“Voor de eerste inbedrijfstelling van een arbeidsplaats waar explosieve atmosferen aanwezig kunnen zijn, moet de explosieveiligheid van de gehele installaties worden geverifieerd. […] Met de uitvoering van een dergelijke verificatie worden personen belast die door hun ervaring en/of beroepsopleiding deskundig zijn op het gebied van de explosieveiligheid.”

Ook in het Arbeidsomstandighedenbesluit heeft men het over “deskundige, voldoende onderrichte en daartoe bevoegde werknemers”. En in meer specifieke explosieve atmosferen moeten er schriftelijke instructies zijn over de uitvoering van de arbeid.

Een uitstekend handvat

De grote vraag die leeft bij veel organisaties: wanneer is het personeel ‘deskundig’ en ‘voldoende onderricht’? Daar geeft de ATEX-richtlijn namelijk geen duidelijk antwoord op en is daarom lastig vast te stellen. Gert Hofs, certificatiemanager IECEx 05 bij Koninklijke PBNA, gebruikt de breed geaccepteerde NEN 3140 als leidraad, ook al gaat deze vooral over veiligheid bij elektrische installaties. “Het aanwijsbeleid NEN 3140 is duidelijk en overzichtelijk. De opbouw is een uitstekend handvat om de verantwoordelijkheden voor ATEX binnen je organisatie vast te leggen”, legt hij uit.

Hofs gebruikt IECEx als brug tussen het aanwijsbeleid van NEN 3140 en ATEX. “IECEx is een wereldwijd geaccepteerd certificeringssysteem, waarbij de nadruk ligt op veilig werken in een explosiegevaarlijke omgeving. De organisatie erachter brengt alle aspecten rond het werken in een explosiegevaarlijke omgeving samen, met duidelijke kaders over wat iemand moet weten en kunnen op het moment dat hij een attestation (certificaat) ontvangt. En het mooie is; de attestations staan centraal geregistreerd in een wereldwijd toegankelijk systeem.”

De IECEx-rolverdeling en het aanwijsbeleid

In de specifieke IECEx 05 (OD504) gaat het ook over de rolverdeling in een organisatie, met onderscheid tussen:

  • Verantwoordelijk persoon (Responsible Person)
    aangewezen als eindverantwoordelijke voor het beleid met betrekking tot explosieveiligheid
  • Ex bevoegd persoon (Ex Competent Person)
    met een combinatie van kennis en vaardigheden om activiteiten effectief, efficiënt en veilig uit te voeren in gebieden die vallen onder de IECEx-vereisten
  • Geschikt personeel (Appropriate Personnel)
    ontvanger van de output geleverd door een Ex bevoegd persoon

Deze opbouw is dus vergelijkbaar met de NEN 3140.

De ATEX-deskundige in de organisatie

Met een IECEx 05 attestation wordt de ‘Verantwoordelijke persoon’ een ATEX-deskundige. Hij of zij kan vervolgens in een organisatie ‘Ex bevoegde personen’ en ‘Geschikt personeel’ aanwijzen. Dat ziet er zo uit:

Wie hiervoor in aanmerking komen binnen een organisatie? Niet alleen installateurs en monteurs, maar ook inspecteurs, auditors, ontwerpers of beheerders. Zo is in vrijwel elke organisatie een goede verantwoordelijkheidsstructuur neer te zetten.

Wil je het aanwijsbeleid goed borgen? Dan kan dit in een ExplosieVeiligheidsDocument (EVD). Volgens de ATEX-richtlijn en de Arbowet is de aanwezigheid hiervan verplicht in elke organisatie. Het EVD moet minimaal bestaan uit:

  • een nadere risicoanalyse
  • een gevarenzone-indeling
  • passende technische en organisatorische maatregelen
  • voorlichting van de werknemers

Een wereldwijd geldend attestation en certificaat

“Competentie van personeel in verband met explosiegevaar blijft een lastig onderwerp.” sluit Hofs af. “Maar met de internationaal vastgelegde normen van het IECEx examensysteem leg je een goede basis.” Koninklijke PBNA biedt verschillende IECEx 05 examens aan. Het IECEx 05-examensysteem is met units modulair opgezet. Het examen van unit EX001 (Toepassen van basisprincipes van veiligheid in explosieve omgevingen) is de startmodule. Een goed begin voor elke medewerker. En een goede start voor het opstellen van het ExplosieVeiligheidsDocument (EVD). Afhankelijk van de functie legt een medewerker een of meer examens af. Meestal bepaalt de werkgever welke dat zijn. Bijvoorbeeld, op basis van de rolverdeling in het bedrijf.

Dit artikel is gesponsord door Koninklijke PBNA.

Beeld: Shutterstock
Ongevallen en incidenten

Ongeval met de bedrijfsauto? Tijdig melden!

Een werkneemster belandt op vakantie onder invloed van alcohol met haar bedrijfsauto in een sloot. Zij verzuimt dit tijdig aan de werkgever te melden. Het ontslag op staande voet dat daarop volgt, vindt de kantonrechter terecht.

Gesponsord
Gesponsord
Arbobeleid voeren

Gesponsord Hoe zet je een AED-programma op?

Een plotselinge hartstilstand kan bij iedereen, op elk moment optreden. Ook tijdens een gewone dag op het werk. Sterker nog, 15% van de hartstilstanden vindt op het werk plaats. Daarom is het cruciaal om op het werk een uitgebreid AED-programma te hebben.

Beeld: Shutterstock
Arbobeleid voeren

Inspectie handhaaft strenger op uitbuiting werknemers

De Arbeidsinspectie krijgt voor de tweede keer in korte tijd extra handhavingsmogelijkheden. Sinds januari kan zij al werkgevers met illegale arbeidsmigranten in dienst zwaarder beboeten. Nu kan de Inspectie ook bedrijven sluiten die arbeids­migranten uitbuiten.

Beeld: Shutterstock
Ongevallen en incidenten

€ 50.000 boete voor dodelijk ongeval tijdens hijswerkzaamheden

Tijdens hijswerkzaamheden vindt een dodelijk ongeval plaats op een bouwlocatie. De werkgever wordt in hoger beroep veroordeeld tot een stevige boete voor het niet naleven van de Arbowet.

Gesponsord
Gesponsord
Cultuur

Gesponsord Zo verbeter je de veiligheidscultuur: vier actiepunten

Als veiligheidsprofessional weet je dat protocollen en regels op zichzelf niet voldoende zijn om veilig met gevaarlijke stoffen te werken. Het gedrag van medewerkers speelt een doorslaggevende rol. Maar hoe zorg je ervoor dat werknemers niet alleen de risico's kennen, maar ook daadwerkelijk volgens de veiligheidsvoorschriften handelen? En hoe maak je dit veilige gedrag blijvend?

William Hollander. Foto: Kondor Wessels Amsterdam
Cultuur

Veilig bouwen begint met een stevige meldcultuur

Veilig bouwen: wat begon met een 'verklik-app' leidde naar een ingebedde veiligheidscultuur. Een interview met een bevlogen KAM-manager.

Arbobeleid voeren

Nieuwe editie Praktijkgids Arbeidsveiligheid met actuele inzichten

De geactualiseerde Praktijkgids Arbeidsveiligheid is verschenen. De gids is een toonaangevend naslagwerk voor iedereen die in de praktijk te maken heeft met veilig en gezond werken.

Ongevallen en incidenten

Botsing met scooter, werkgever aansprakelijk

Tijdens een bezorging rijdt een werknemer op een scooter tegen een paaltje. De kantonrechter oordeelt dat zijn werkgever aansprakelijk is voor de schade die hij bij de botsing heeft opgelopen.