5 best gelezen artikelen in mei

Dit waren de 5 best gelezen artikelen in mei 2024. Het is een gemêleerde lijst. Van de nieuwe ademhalingsrichtlijn tot ChatGPT voor de arboprofessional en het levensreddend vermogen van gewassen handen.

5 best gelezen artikelen in mei

Ook in mei publiceerden we weer veel interessante artikelen op het gebied van veilig en gezond werken. Vele thema's passeerden de revue. Voor het geval je ze gemist hebt, zetten we de uitschieters nog even op een rij.

1. Veiligheidsvoorschriften niet nageleefd. Taakstraf voor directeur blijft in stand

Schijnveiligheid. Soms legt een bedrijf bepaalde veiligheidsvoorschriften enkel vast omdat dit verplicht is. Wat zijn de gevolgen voor het bedrijf als het fout gaat?

2. ChatGPT, dit moet je er als arboprofessional over weten

Gaat ChatGPT het werk van arboprofessionals veranderen? Is de nieuwe techniek te gebruiken of moet je er ver van blijven? Een paar mogelijke toepassingen: informatieverstrekking, risicobeoordeling en trainingsondersteuning. Zegt de chatbot zelf.

3. Levens redden? Handen wassen!

Het belang van handhygiëne is duidelijk: in de zorg red je er levens mee. Daar laat de WHO geen misverstand over bestaan. Maar ook in andere werkomgevingen is het niet verkeerd om je handen (vaker) te wassen. Al is het maar voor jezelf.

4. Met de nieuwe ademhalingsrichtlijn naar een goed ABM-programma

Zelf een goed ABM-programma ontwerpen? Iedereen die met persoonlijke ademhalingsbeschermingsmiddelen te maken heeft, kan daarvoor gebruikmaken van de nieuwe NVvA-richtlijn.

5. Checklist melden ongeval

Volgens de Arbowet moet een werkgever een ernstig arbeidsongeval melden bij de Nederlandse Arbeidsinspectie. Is er sprake van een ongeval binnen een organisatie? Gebruik dan deze checklist.

Lees meer over

Arbo vierde 100-jarig jubileum!

Arbo vierde 100-jarig jubileum!

How time flies when you're having fun! Voor we het wisten was vakblad Arbo 100 jaar; wel een feestje waard dus. Lees mee in het speciale jubileumnummer.

5 best gelezen artikelen in december

5 best gelezen artikelen in december

Waar waren arboprofessionals de afgelopen maand het meest in geïnteresseerd? Dit zijn de 5 best gelezen artikelen in december 2024.

Dit zijn de 10 best gelezen artikelen van 2024

Dit zijn de 10 best gelezen artikelen van 2024

Het hele jaar door heb je volop onze artikelen gelezen. Benieuwd naar wat de 10 best gelezen artikelen van 2024 zijn? Lees ze hier allemaal, voor het eerst of opnieuw.

'Stel als manager nieuwsgierige vragen in plaats van regels op te leggen'Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord 'Stel als manager nieuwsgierige vragen in plaats van regels op te...

Nog te vaak staren organisaties zich in hun veiligheidsbeleid blind op de regels, terwijl het werk al jarenlang met succes op een andere manier wordt uitgevoerd. Veiligheidsexpert Robert Jan de Boer noemt dat de kloof tussen Eigenlijk Werk en Ingebeeld Werk. In zijn boek Modern veiligheidsmanagement beveelt De Boer managers aan om juist de praktijk als uitgangspunt te nemen.

De 3 best gelezen uitspraken van 2024

De 3 best gelezen uitspraken van 2024

Waarover lagen werkgevers en werknemers in 2024 met elkaar overhoop? Dit waren het afgelopen jaar de 3 best gelezen artikelen over rechterlijke uitspraken op de werkplek.

Nieuwe arbo wet- en regelgeving in 2025 waar je op moet letten

Nieuwe arbo wet- en regelgeving in 2025 waar je op moet letten

Wat staat ons te wachten op het gebied van arbo wet- en regelgeving in 2025? Dit overzichtsartikel zet de vaststaande en mogelijke wetwijzigingen op een rij. Ook komen enkele recente aanpassingen in regelgeving aan bod die hun invloed hebben op 2025.

Werkgevers met een RI&E actiever in gezond en veilig werk

Werkgevers met een RI&E actiever in gezond en veilig werk

Een RI&E uitvoeren en een plan van aanpak opstellen is voor alle werkgevers verplicht volgens de Arbowet. Uitzonderingen daarop: zzp'ers en kleine bedrijven. Sinds 2014 is het percentage werkgevers met een RI&E gestegen van 46% naar 64% in 2024.

CSRD: dit moet je ermee 

CSRD: dit moet je ermee

De CSRD verplicht bepaalde bedrijven om in een jaarlijks terugkerend duurzaamheidsverslag te rapporteren over hun impact op mens en milieu. Wat kunnen arboprofessionals daaraan bijdragen?