Meer RI&E's maar kwaliteit soms te laag

Het aantal bedrijven dat een risico-inventarisatie en -evaluatie heeft, neemt toe. Een derde van deze RI&E's scoort echter nog onvoldoende op kwaliteit.

Meer RI&E's maar kwaliteit soms te laag

Dit blijkt uit de monitor Arbo in bedrijf van de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA). 

Het percentage werkgevers met een RI&E lag jarenlang op 50%. In de laatste monitor is dat gestegen naar 64%. Maar de kwaliteit van RI&E's blijft nog achter. In 33% van de gevallen is deze onder de maat. 

Verband tussen RI&E en veilig en gezond werken 

De NLA ziet een verband tussen de aanwezigheid en kwaliteit van een RI&E en veilig en gezond werken. Bedrijven met een kwalitatief goede RI&E doen het ook beter op het gebied van gezond en veilig werken dan bedrijven die geen of een kwalitatief onvoldoende RI&E hebben. 

Ook het hebben van een preventiemedewerker, het geven van voorlichting/onderricht en het houden van toezicht zijn positief gerelateerd aan gezond en veilig werken in de praktijk. Uit de monitor blijkt dat minder bedrijven voorlichting en onderricht geven over gezond en veilig werken en hier ook toezicht op houden. 

Bij 80% van de bedrijven is het voldoende of goed gesteld met gezond en veilig werken. Gebrek aan kennis van wet- en regelgeving is de belangrijkste reden voor niet-naleving. 

De arbeidsrisico's 

De meest voorkomende arbeidsrisico's zijn: 

De minst adequaat beheerste arbeidsrisico's zijn: 

Bron: Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA)

Beeld: Shutterstock
Arbobeleid voeren

Oproep: help ons Arbo-online te verbeteren

Geef je mening over Arbo-online en help ons de site te verbeteren. Neem deel aan onze enquête en maak kans op een gratis abonnement of boek.

Gesponsord
Gesponsord
Arbobeleid voeren

Gesponsord Hoe zet je een AED-programma op?

Een plotselinge hartstilstand kan bij iedereen, op elk moment optreden. Ook tijdens een gewone dag op het werk. Sterker nog, 15% van de hartstilstanden vindt op het werk plaats. Daarom is het cruciaal om op het werk een uitgebreid AED-programma te hebben.

Beeld: Shutterstock
Arbobeleid voeren

Inspectie handhaaft strenger op uitbuiting werknemers

De Arbeidsinspectie krijgt voor de tweede keer in korte tijd extra handhavingsmogelijkheden. Sinds januari kan zij al werkgevers met illegale arbeidsmigranten in dienst zwaarder beboeten. Nu kan de Inspectie ook bedrijven sluiten die arbeids­migranten uitbuiten.

Arbobeleid voeren

HVK'er Leon Sanders: 'Contact met de werkvloer plan ik in'

Leon Sanders is Officier bij de Koninklijke Marechaussee en Hoger Veiligheidskundige. Als Specialist Veiligheid, Kwaliteit, Arbo en Milieu zorgt hij momenteel voor een veiliger Schiphol: 'Het gaat mij niet gebeuren dat ik onverschillig word over een veilige werkomgeving.' 

Arbobeleid voeren

De or als bondgenoot van arbo

Lastig om de directie enthousiast te maken voor arbobeleid? Weet dat je binnen het bedrijf beschikt over een bondgenoot: de ondernemingsraad. En dat je het recht hebt om met die or, de directie en de externe arbodienstverlener de arbosituatie te bespreken.

Arbobeleid voeren

Nieuwe editie Praktijkgids Arbeidsveiligheid met actuele inzichten

De geactualiseerde Praktijkgids Arbeidsveiligheid is verschenen. De gids is een toonaangevend naslagwerk voor iedereen die in de praktijk te maken heeft met veilig en gezond werken.

Risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE)

Handig overzicht: RI&E

Een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) is verplicht voor vrijwel elke organisatie. Maar wat komt er allemaal bij kijken en hoe pak je het aan? Dit handige overzicht helpt je op weg, van de eerste stappen tot verdiepende thema's en praktische toepassing.

Managementsystemen

Arbo vierde 100-jarig jubileum!

How time flies when you're having fun! Voor we het wisten was vakblad Arbo 100 jaar; wel een feestje waard dus. Lees mee in het speciale jubileumnummer.