Booster voor de RI&E 

De risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) wordt door velen verguisd. Zij zien die als een bureaucratische verplichting met geen of weinig meerwaarde. Dit heeft verschillende oorzaken. Tijd voor een RI&E booster.

Booster voor de RI&E 

De opstellers van de RI&E zijn vaak geneigd alleen naar de knelpunten te kijken en deze als sombere boodschap bij het management te leggen. Dit vindt dan weinig draagvlak bij de managers

Zelden staat in RI&E-rapportages beschreven hoe bepaalde bedrijfsprocessen efficiënter kunnen. Of hoe er te besparen valt op verzekeringspremies door risico’s te verlagen. Of hoe er door bepaalde arbeidsbelastende factoren aan te pakken meer productiviteit en creativiteit kan ontstaan. Ook ontbreekt vaak een goede analyse van het arbeidsgerelateerde ziekteverzuim, met concrete voorstellen om dat aan te pakken. Niets van dit alles: het is een en al ellende die de opstellers als onheilsprofeten brengen. 

Ook veel instrumenten stemmen niet positief

En dan die instrumenten ... Voorafgaand aan het uitvoeren van een RI&E steken vele groepen soms zeer veel tijd in de ontwikkeling van zo’n instrument. Als gekapitaliseerd zou worden hoeveel geld dat heeft gekost … De goede niet te na gesproken zitten er draken van ‘instrumenten’ bij.  

Soms moeten vele honderden vragen worden doorgeploegd, met als resultaat een vrijwel ontoegankelijke rapportage en een droge opsomming van euvels. Bovendien zijn het vaak generieke modellen, eenheidsworsten die niet de echte situatie in het bedrijf beschrijven. De echte bedrijfsrisico’s worden soms gemist. De RI&E is gedegradeerd tot het invullen van een universeel vinkenlijstje. 

Hoog tijd voor de RI&E als ‘blijde boodschap’

Deze zaken maken dat het eindproduct (de RI&E-rapportage) slechts van matige of zelfs lage kwaliteit is. Veel bedrijven blijken zelfs niet eens een RI&E te hebben. Begrijpelijk: als in ondernemingsland de meerwaarde van de RI&E niet wordt onderkend, staan de bedrijven immers niet te trappelen. 

Hoog tijd om daar wat aan te veranderen. Acties die in de nabije toekomst liggen: 

  • De arboprofessionals zouden de RI&E beter moeten ‘verkopen’. Dus veel meer de meerwaarde voor het bedrijf moeten aantonen en minder die RI&E’s brengen als een wettelijke verplichting. Bedrijven moeten ‘blij worden’ van een RI&E. De opsteller zou met de RI&E meer ‘de blijde boodschap’ moeten verkondigen, in plaats van alleen een lijst van kommer en kwel. De RI&E moet voor de bedrijfsvoering een grotere toegevoegde waarde krijgen. 
  • De overheid (SZW) gaat strenger handhaven op het hebben van een RI&E. Ook stelt zij hogere eisen aan de kwaliteit van de RI&E’s en daarmee aan het toetsen van de RI&E. De gecertificeerde arbokerndeskundigen zullen daar ook een rol in krijgen. 

Als we beide zaken goed aanpakken, valt er een flinke kwaliteitsslag te maken in het niveau van RI&E’s. Laten we deze boosterinjectie gretig aanpakken. 

Tekst | Wim van Alphen, hoger veiligheidskundige en arbeidshygiënist (PHOV)

Wim van Alphen

Wim van Alphen

Hoger veiligheidskundige en arbeidshygiënist

Wim van Alphen is hoger veiligheidskundige, arbeidshygiënist, chemicus en microbioloog. Daarnaast is hij docent aan diverse opleidingen op het gebied van risico-inventarisatie en -evaluatie, gevaarlijke stoffen, PGS15, biologische veiligheid. Hij is auteur van diverse boeken over de risico-inventarisatie en -evaluatie, ongevallen, biologische veiligheid, beroepsziekten en arbeidshygiëne.

Dit zijn de 10 best gelezen artikelen van 2024

Dit zijn de 10 best gelezen artikelen van 2024

Het hele jaar door heb je volop onze artikelen gelezen. Benieuwd naar wat de 10 best gelezen artikelen van 2024 zijn? Lees ze hier allemaal, voor het eerst of opnieuw.

Maak een RIE met AI. Lukt dat?

Maak een RIE met AI. Lukt dat?

Het opstellen van een RIE met behulp van chatbot Copilot, wordt dat wat? Docent-onderzoeker Integrale Veiligheidskunde Ryanne Koper onderzocht het.

Werkgevers met een RI&E actiever in gezond en veilig werk

Werkgevers met een RI&E actiever in gezond en veilig werk

Een RI&E uitvoeren en een plan van aanpak opstellen is voor alle werkgevers verplicht volgens de Arbowet. Uitzonderingen daarop: zzp'ers en kleine bedrijven. Sinds 2014 is het percentage werkgevers met een RI&E gestegen van 46% naar 64% in 2024.

Bureau-cratie

Bureau-cratie

Als bureaucratie de overhand krijgt, kan deze de gewone bedrijfsprocessen verstikken. Als we alles precies volgens de bureaucratische regels uitvoeren, met stiptheidsacties, kunnen we de tent wel sluiten.

Arbeidshygiënist Edwin Hagelen: 'Ik mag ook graag meedenken met verbouwingen'

Arbeidshygiënist Edwin Hagelen: 'Ik mag ook graag meedenken met...

Van risico's inventariseren tot gevaarlijke stoffen meten, fysieke belasting verlagen en meedenken met verbouwingen. Arbeidshygiënist Edwin Hagelen geniet van zijn werk bij het UMCU: 'Never a dull moment'.

Veilige werkwijze ontwikkeld na bedrijfsongeval. Extra boetematiging?

Veilige werkwijze ontwikkeld na bedrijfsongeval. Extra boetematiging?

Een werkgever krijgt een boete nadat een straddle carrier is gekanteld. Nadat hij een veilige werkwijze heeft ontwikkeld, gaat de boete omlaag. Maar niet genoeg, vindt de werkgever. Wat zegt de rechter?

Certificatieschema arbokerndeskundigen: nieuwe ontwikkelingen

Certificatieschema arbokerndeskundigen: nieuwe ontwikkelingen

Waarschijnlijk wordt de bestaande overgangsregeling van het certificatieschema arbokerndeskundigen met 2,5 jaar verlengd.

Werken in het onderwijs: de verschillende mogelijkheden 

Werken in het onderwijs: de verschillende mogelijkheden

Werken in het onderwijs biedt veel verschillende mogelijkheden, elk met eigen verantwoordelijkheden en eisen. Van leerkrachten tot ondersteunend personeel, elke rol draagt bij aan de ontwikkeling van kinderen en jongeren.