BMD Advies: 'Maak medewerkers mede-eigenaar van veilig werken' 

De overheid stelt sinds 1 juli van dit jaar meer eisen aan de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E). Het doel van deze aangescherpte regelgeving is om de werkomgeving veiliger en gezonder te maken. Voor het substantieel terugdringen van veiligheidsrisico's en ongevallen is echter meer nodig, te beginnen bij meer betrokkenheid van medewerkers. Een interview met Norman Smit, voorzitter van de Verenigde BMD Advieskantoren, en Pieter Diehl, senior adviseur van BMD Advies.

BMD Advies: 'Maak medewerkers mede-eigenaar van veilig werken' 

Dat is de visie van BMD Advies. De onderneming is bekend van het Partner of Choice-onderzoek van Arbo. Hierin staan zij tot twee maal toe in de top 3: als adviesbureau op het gebied van arbo en veiligheid en als opleider. 

BMD Advies ondersteunt bedrijven bij het behalen van hun QHSE-ambities. Dat omvat naast arbo en veiligheid ook milieu, gezondheid, managementsystemen en energie. Vanuit negen kantoren werken honderd professionals aan deze vraagstukken.

De arbo-coördinator als politieagent

Pieter Diehl is al dertig jaar veiligheidskundige. Hij heeft de arbowereld in die tijd stapsgewijs zien veranderen. “Toen ik begon, wilde de wetgever arbeidsomstandigheden verbeteren door fouten te bestraffen. De veiligheidsregels werden van bovenaf opgelegd. De arbo-coördinator trad op als een politieagent en medewerkers deden simpelweg wat hen werd gezegd.” 

“Dat werkt misschien op korte termijn, maar vormt geen basis voor een structurele oplossing”, vult Norman Smit aan. Onder de oude aanpak was er wel sprake van een verbetering, maar al snel stabiliseerde het aantal bedrijfsongevallen. Smit merkt op dat risico’s het grootst zijn tijdens ploegendiensten, onderhoud en productwisselingen aan machines, “nog even los van seizoenwerkers en andere uitzendkrachten”.  

Preventie op ongevallen

Het oude denken is inmiddels op veel plaatsen ingeruild voor een andere aanpak. “In fase twee is de nadruk meer komen te liggen op preventie”, vervolgt Diehl. “De ouderwetse controlerondjes zijn meer losgelaten en vervangen door veiligheidsaudits. Arbobeleid is meer gericht op de praktijk en op het voorkomen van ongevallen. Dat is al een hele verbetering, het wordt steeds veiliger.” 

“Door audits als service aan te bieden en de RI&E als paraplu te zien, maken we echte stappen bij opdrachtgevers”, aldus Smit. “Het meedenken op alle niveaus in een organisatie draagt hier aan bij.”

Toch gebeuren er nog te veel ongevallen die te voorkomen zijn. “Het stabiliseert opnieuw”, ziet Smit. “Er is een omslag in het denken nodig."

Wil je weten hoe? Lees verder in het digimagazine Partner of Choice.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met BMD Advies, de fullservice QHSE-partner

Gedrag

Arbodeskundige gezocht: tip ons of geef jezelf op

De ene arboprofessional is de andere niet. Daarom interviewt Arbo iedere maand een arbodeskundige over hun werk. Ben jij of ken jij iemand met passie voor het arbovak? We horen graag van je.

Gedrag

Kom niet aan met problemen!

Weleens meegemaakt dat je iets hebt opgemerkt dat voor grote problemen kan zorgen? En dat degene die je daarop attendeert, reageert met: 'Prima dat je een probleem meldt, maar ik verwacht ook dat je met oplossingen komt'?

Gedrag

Handig overzicht: (veiligheids)gedrag

Hoe krijg je medewerkers zover dat ze veilig werken? En hoe zorg je dat dit geen tijdelijke verandering is, maar blijvend effect heeft? In dit handig overzicht staat alles over (veiligheids)gedrag op een rij.

Gedrag

Prof. Dr. Jaap van den Herik: 'Intuïtie is wél in AI te vangen'

In 1991 liet Jaap van den Herik de lezers van vakblad Arbo kennismaken met AI, toen nog expertsystemen genoemd. Wat is volgens hem de stand van zaken nu, 33 jaar later? 'Niet de technologie is het probleem, maar het draagvlak bij de mens.'

Voor abonnees
Voor abonnees
Gedrag

Voor abonnees Duidelijk over gedrag met dit voorbeelddocument gedragscode

Wat tolereer je als organisatie wel of niet als het gaat om gedrag van medewerkers? Gebruik dit voorbeelddocument gedragscode om dat duidelijk te maken.

Gesponsord
Gesponsord
Cultuur

Gesponsord 'Stel als manager nieuwsgierige vragen in plaats van regels op te...

Nog te vaak staren organisaties zich in hun veiligheidsbeleid blind op de regels, terwijl het werk al jarenlang met succes op een andere manier wordt uitgevoerd. Veiligheidsexpert Robert Jan de Boer noemt dat de kloof tussen Eigenlijk Werk en Ingebeeld Werk. In zijn boek Modern veiligheidsmanagement beveelt De Boer managers aan om juist de praktijk als uitgangspunt te nemen.

Gesponsord
Gesponsord
Sponsored content

Gesponsord De signalerende rol van een vertrouwenspersoon als preventie-adviseur

Kampen jouw collega's met problemen, of willen ze gewoon hun verhaal kwijt? Dan kunnen ze terecht bij de vertrouwenspersoon, want die biedt een luisterend oor. Maar wist je dat diezelfde vertrouwenspersoon ook een rol kan spelen bij preventie?

Gedrag

Zo ga je van goede voornemens naar nieuwe gewoontes

Bijna 80% van de mensen heeft een goed voornemen aan het begin van een nieuw jaar. Allemaal denken ze dat vol te houden, maar slechts een kwart van hen lukt dat. Bijna de helft vergeet zelfs dat ze een goed voornemen hadden. Hoe maak je van goede voornemens wél nieuwe gewoontes?