Arbodeskundige gezocht: tip ons of geef jezelf op

De ene arboprofessional is de andere niet. Daarom interviewt Arbo iedere maand een arbodeskundige over hun werk. Ben jij of ken jij iemand met passie voor het arbovak? We horen graag van je.

Arbodeskundige gezocht: tip ons of geef jezelf op

Arbo deelt graag praktijkverhalen. We zijn ook nieuwsgierig naar de zaken waar de diverse arboprofessionals mee te maken krijgen. Hoe ze daarmee omgaan, waar ze trots op zijn, welke tips ze hebben. Op die manier kunnen we leren van elkaar. 

In onze rubriek Dit doet de arboprofessional praten wij daarom met veiligheidskundigen, A&O'ers, bedrijfsartsen, arbeidshygiënisten en allerlei specialisten over hun beroep. Wat doen zij, waarom en hoe doen ze dit en wat vinden ze er het leukst aan? Wij zijn daarom op zoek naar mensen om te interviewen.

Zo werkt het 

Wil je meedoen? Mail dan naar de redactie: arbo@vmnmedia.nl. De redactie selecteert iedere maand één persoon voor het interview voor de rubriek. Je spreekt onze redacteur vervolgens 45 minuten via Teams. Voor plaatsing van het uiteindelijke artikel hebben we een foto (in werksetting) van je nodig. Het interview verschijnt op onze website en wellicht ook in Vakblad Arbo. 

Lees meer over

Voor abonnees
Voor abonnees
Gedrag

Voor abonnees Duidelijk over gedrag met dit voorbeelddocument gedragscode

Wat tolereer je als organisatie wel of niet als het gaat om gedrag van medewerkers? Gebruik dit voorbeelddocument gedragscode om dat duidelijk te maken.

Gesponsord
Gesponsord
Cultuur

Gesponsord 'Stel als manager nieuwsgierige vragen in plaats van regels op te...

Nog te vaak staren organisaties zich in hun veiligheidsbeleid blind op de regels, terwijl het werk al jarenlang met succes op een andere manier wordt uitgevoerd. Veiligheidsexpert Robert Jan de Boer noemt dat de kloof tussen Eigenlijk Werk en Ingebeeld Werk. In zijn boek Modern veiligheidsmanagement beveelt De Boer managers aan om juist de praktijk als uitgangspunt te nemen.

Gesponsord
Gesponsord
Sponsored content

Gesponsord De signalerende rol van een vertrouwenspersoon als preventie-adviseur

Kampen jouw collega's met problemen, of willen ze gewoon hun verhaal kwijt? Dan kunnen ze terecht bij de vertrouwenspersoon, want die biedt een luisterend oor. Maar wist je dat diezelfde vertrouwenspersoon ook een rol kan spelen bij preventie?

Gedrag

Zo ga je van goede voornemens naar nieuwe gewoontes

Bijna 80% van de mensen heeft een goed voornemen aan het begin van een nieuw jaar. Allemaal denken ze dat vol te houden, maar slechts een kwart van hen lukt dat. Bijna de helft vergeet zelfs dat ze een goed voornemen hadden. Hoe maak je van goede voornemens wél nieuwe gewoontes?

Risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE)

Bureau-cratie

Als bureaucratie de overhand krijgt, kan deze de gewone bedrijfsprocessen verstikken. Als we alles precies volgens de bureaucratische regels uitvoeren, met stiptheidsacties, kunnen we de tent wel sluiten.

Wet- en regelgeving

Verstoorde arbeidsrelatie leidt tot ontslag. Terecht of niet?

In deze rechtszaak leidt een verstoorde arbeidsrelatie tot de ontbinding van een arbeidsovereenkomst. De zaak is een voorbeeld van waar tegenstrijdige verwachtingen en communicatiestoornissen toe kunnen leiden.

Gedrag

Communicatiespaghetti

Een van de belangrijkste taken van veiligheidsprofessionals is de communicatie over diverse aspecten van veiligheid met anderen. Immers, alléén kunnen we veiligheid niet of nauwelijks verbeteren.

Gedrag

De kunst van objectief observeren

David van Valkenburg bespreekt het verschil tussen zien en observeren en geeft tips om met minder automatische interpretatie te leren kijken.