Lekker lezen - 8 boekentips voor de feestdagen

De kerstperiode is de perfecte tijd om bij te lezen. Met deze 8 boekentips biedt Arbo een mooie mix van ontspanning, (vak)literatuur en actualiteit.

Lekker lezen - 8 boekentips voor de feestdagen

Deze mooie boeken zijn allemaal in 2024 verschenen. Met welke titel begin jij? 

Help! Het is hier een beestenbende 

Gedragsbioloog Patrick van Veen is gespecialiseerd in de overeenkomst tussen sociaal gedrag van apen en mensen. In Help! Het is hier een beestenbende laat hij met voorbeelden uit het mensen- en dierenrijk zien hoe we écht stappen kunnen zetten naar een veilige werkomgeving. Om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen en voor een blijvende verandering te zorgen. 

Productiever met ChatGPT 

Wat als je (naast al het andere dat je al moet doen) moet gaan samenwerken met een AI-robot? Terwijl je niet eens IT-technisch bent aangelegd? Veiligheidskundige Kees Kraaiveld geeft in Productiever met ChatGPT praktische tips voor direct gebruik, met handige voorbeelden. Ook schijnt hij zijn licht op de beperkingen en bedreigingen. Ben jij klaar voor een persoonlijke AI-assistent?

Wanneer ben je officieel een ouwe zak? 

Japke-d. Bouma geeft in dit boek antwoord op de vraag Wanneer ben je officieel een ouwe zak? en op nog 59 andere 'nuttige levensvragen'. Het is een leuke verzameling columns voor alle generaties, met hilarische observaties en kraakheldere analyses. Plus uiterst bruikbare tips van de koningin van de kantoorjungle en allesweter over het dagelijks leven. 

Moderne arbeidstijden 

Annet de Lange biedt in Moderne arbeidstijden inzicht in de evolutie van werkuren in Nederland – van de industriële revolutie tot nu. Hoe zit het met de impact van technologische vooruitgang, vakbondsbewegingen en demografische veranderingen op arbeidstijden? Wat zijn toekomstige trends? Een zeer interessant boek met praktische richtlijnen, casestudies en suggesties. 

Whodunit Mysteries 2 

Hoe zijn jouw vaardigheden in deductie en observatie? Als arboprofessional voel je je vast aangesproken door deze vraag: "Kun jij onderscheid maken tussen feiten en fictie, leugenaars en waarheidsvertellers en uitzoeken wat belangrijk bewijsmateriaal is en wat als dwaalspoor bedoeld is om je te misleiden?" Probeer het uit! Joel Jessup daagt je uit in Whodunit Mysteries 2.

Waarom zegt niemand er wat van?! 

Waarom zwijgen medewerkers vaak bij misstanden, waarom gaan ze conflicten uit de weg en waarom hebben ze moeite met het voeren van lastige gesprekken? Gytha Heins ontleedt deze vragen in Waarom zegt niemand er wat van?! Met praktische handvatten en heldere inzichten helpt ze (arbo)professionals om open, eerlijk en constructief te communiceren.

Black-out 

Wat zou jij doen als de elektriciteit voor altijd uitvalt? In Black-out ontrafelt P.F. Thomése deze vraag op zijn karakteristieke, indringende manier. Een indringende verkenning van de menselijke kwetsbaarheid en onderlinge afhankelijkheid in een wereld die het plotseling zonder licht en technologie moet stellen. Wat gebeurt er wanneer onze zekerheden wegvallen?

De hack van de eeuw 

In De hack van de eeuw onthult Diamant Salihu het verhaal achter de meest spectaculaire politie-infiltratie in de drugswereld. Hij beschrijft hoe rechercheurs erin slaagden de versleutelde communicatie van een crimineel netwerk te kraken en live mee te lezen. Een adembenemend relaas van technologie, politiewerk en de strijd tegen zware internationale misdaad. 

Lees meer over

Linda Poort

Linda Poort

Redacteur Arbo

Linda is een redacteur in hart en nieren. Zij is vooral geïnteresseerd in de sociale kanten van arbo. Maar ook in de juridische en technische kanten bijt ze zich vast.

'Stel als manager nieuwsgierige vragen in plaats van regels op te leggen'Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord 'Stel als manager nieuwsgierige vragen in plaats van regels op te...

Nog te vaak staren organisaties zich in hun veiligheidsbeleid blind op de regels, terwijl het werk al jarenlang met succes op een andere manier wordt uitgevoerd. Veiligheidsexpert Robert Jan de Boer noemt dat de kloof tussen Eigenlijk Werk en Ingebeeld Werk. In zijn boek Modern veiligheidsmanagement beveelt De Boer managers aan om juist de praktijk als uitgangspunt te nemen.

De signalerende rol van een vertrouwenspersoon als preventie-adviseurGesponsord
Gesponsord

Gesponsord De signalerende rol van een vertrouwenspersoon als preventie-adviseur

Kampen jouw collega's met problemen, of willen ze gewoon hun verhaal kwijt? Dan kunnen ze terecht bij de vertrouwenspersoon, want die biedt een luisterend oor. Maar wist je dat diezelfde vertrouwenspersoon ook een rol kan spelen bij preventie?

Handig overzicht: cultuur

Handig overzicht: cultuur

Cultuur vormt de onzichtbare basis van elke werkplek. Dit handige overzicht verkent hoe cultuur het veiligheidsgedrag beïnvloedt en wat arboprofessionals daarvan moeten weten.

RIVM: 'Opdrachtgevers aan zet voor veiligere bouwplaats'

RIVM: 'Opdrachtgevers aan zet voor veiligere bouwplaats'

"Maak van veiligheidsplannen geen afvinklijstje, maar een lopend proces." Die oproep doet het RIVM aan de bouw, en met name aan opdrachtgevers. Doel: betere bouwveiligheid.

Arbeids- en organisatiepsycholoog Helene Plaggenborg

A&O'er Hélène Plaggenborg: 'Overal geweest om PSA-inspecties te doen'

Al bijna 25 jaar werkt Hélène Plaggenborg bij de Arbeidsinspectie, maar tot op de dag van vandaag haalt zij enorm veel voldoening uit haar werk: "Ik wil weten wáárom organisaties niet naleven, daar moet het gesprek over gaan."

Safety First? Unsafety First!

Safety First? Unsafety First!

Veiligheid kent een groot aantal slogans en inspirerend bedoelde kreten. 'All accidents are preventable!', 'If you think safety is expensive, try an accident!', 'Better safe than sorry!' Ze zijn niet allemaal even zinvol.

10 boekentips voor de zomer

10 boekentips voor de zomer

De zomervakantie is een perfecte tijd om bij te lezen. Met deze 10 boeken biedt Arbo een inspirerende mix van ontspanning, (vak)literatuur en actualiteit.

Voorbeelddocument gedragscode sociale mediaVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Voorbeelddocument gedragscode sociale media

Gebruik dit document 'Gedragscode sociale media' om medewerkers te informeren hoe zij met sociale media moeten omgaan. Het model dient als kapstok en kan verder worden aangevuld op basis van de behoeften van de organisatie.