Handig overzicht: cultuur

Cultuur vormt de onzichtbare basis van elke werkplek. Dit handige overzicht verkent hoe cultuur het veiligheidsgedrag beïnvloedt en wat arboprofessionals daarvan moeten weten.

Handig overzicht: cultuur

Cultuur is een complex en dynamisch sociaal verschijnsel. Het gaat over de manier waarop mensen denken, handelen en met elkaar communiceren. Ook binnen organisaties. Voor arboprofessionals is het begrijpen van cultuur cruciaal. Het algemene begrip, maar ook de cultuur binnen de organisatie. Die laatste heeft namelijk een fundamentele invloed op risicoperceptie, veiligheidsgedrag en de bereidheid van medewerkers om veiligheidsprotocollen na te leven. 

In de context van arbeidsomstandigheden gaat cultuur verder dan oppervlakkige gedragsregels. Het raakt aan de onderliggende waarden, overtuigingen en ongeschreven normen die het dagelijks functioneren van een organisatie bepalen. Voor arboprofessionals betekent dit dat het niet volstaat om alleen technische maatregelen te treffen. Er moet ook aandacht zijn voor de onderliggende culturele mechanismen die het veiligheidsgedrag van medewerkers vormgeven. 

Lees meer over

Gesponsord
Gesponsord
Cultuur

Gesponsord Zo verbeter je de veiligheidscultuur: vier actiepunten

Als veiligheidsprofessional weet je dat protocollen en regels op zichzelf niet voldoende zijn om veilig met gevaarlijke stoffen te werken. Het gedrag van medewerkers speelt een doorslaggevende rol. Maar hoe zorg je ervoor dat werknemers niet alleen de risico's kennen, maar ook daadwerkelijk volgens de veiligheidsvoorschriften handelen? En hoe maak je dit veilige gedrag blijvend?

William Hollander. Foto: Kondor Wessels Amsterdam
Cultuur

Veilig bouwen begint met een stevige meldcultuur

Veilig bouwen: wat begon met een 'verklik-app' leidde naar een ingebedde veiligheidscultuur. Een interview met een bevlogen KAM-manager.

Gesponsord
Gesponsord
Cultuur

Gesponsord 'Stel als manager nieuwsgierige vragen in plaats van regels op te...

Nog te vaak staren organisaties zich in hun veiligheidsbeleid blind op de regels, terwijl het werk al jarenlang met succes op een andere manier wordt uitgevoerd. Veiligheidsexpert Robert Jan de Boer noemt dat de kloof tussen Eigenlijk Werk en Ingebeeld Werk. In zijn boek Modern veiligheidsmanagement beveelt De Boer managers aan om juist de praktijk als uitgangspunt te nemen.

Cultuur

Lekker lezen - 8 boekentips voor de feestdagen

De kerstperiode is de perfecte tijd om bij te lezen. Met deze 8 boekentips biedt Arbo een mooie mix van ontspanning, (vak)literatuur en actualiteit.

Gesponsord
Gesponsord
Sponsored content

Gesponsord De signalerende rol van een vertrouwenspersoon als preventie-adviseur

Kampen jouw collega's met problemen, of willen ze gewoon hun verhaal kwijt? Dan kunnen ze terecht bij de vertrouwenspersoon, want die biedt een luisterend oor. Maar wist je dat diezelfde vertrouwenspersoon ook een rol kan spelen bij preventie?

Cultuur

RIVM: 'Opdrachtgevers aan zet voor veiligere bouwplaats'

"Maak van veiligheidsplannen geen afvinklijstje, maar een lopend proces." Die oproep doet het RIVM aan de bouw, en met name aan opdrachtgevers. Doel: betere bouwveiligheid.

Arbeids- en organisatiepsycholoog Helene Plaggenborg
Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)

A&O'er Hélène Plaggenborg: 'Overal geweest om PSA-inspecties te doen'

Al bijna 25 jaar werkt Hélène Plaggenborg bij de Arbeidsinspectie, maar tot op de dag van vandaag haalt zij enorm veel voldoening uit haar werk: "Ik wil weten wáárom organisaties niet naleven, daar moet het gesprek over gaan."

Cultuur

Safety First? Unsafety First!

Veiligheid kent een groot aantal slogans en inspirerend bedoelde kreten. 'All accidents are preventable!', 'If you think safety is expensive, try an accident!', 'Better safe than sorry!' Ze zijn niet allemaal even zinvol.