Honderd jaar geleden kende niemand de term 'arbeidsomstandigheden', laat staan de afkorting 'arbo'. Het was alles veiligheid wat de klok sloeg.
In 1924 verschijnt het eerste nummer van Nieuws uit het Veiligheidsmuseum, dat al snel De Veiligheid wordt. Dit blad bestaat ruim 60 jaar en is het enige Nederlandse maandblad op het gebied van veiligheid op de werkvloer. In de jaren 80 ziet de term arbo het licht met de komst van het Maandblad voor Arbeidsomstandigheden. Vanuit die lijn ontstaat het huidige vakblad Arbo, dat in 2024 het honderdjarig bestaan vierde.
Geschiedenis Vakblad Arbo én arbobranche
In het speciale jubileumnummer dat in december 2024 verscheen, lees je alles over deze rijke geschiedenis. In 4 tijdvakken neemt oud-hoofdredacteur en arbo-expert Walter Zwaard ons mee door de evolutie van het vakblad. Hij beschrijft hoe De Veiligheid zich richt op ongevallenpreventie en gezondheidsbescherming. En hoe deze focus later uitgroeit tot het bredere Maandblad voor Arbeidsomstandigheden.
Zwaard verweeft de belangrijkste ontwikkelingen in het vakgebied – van de invoering van de Arbowet en de RI&E tot de coronaperiode – met de geschiedenis van het vakblad. Zijn uitgebreide artikelen bieden een prachtig inkijkje in de arbobranche.
Arbo: terugblikken en vooruitkijken
Naast deze historische terugblik laten we ook een aantal toonaangevende arbowetenschappers aan het woord. Zij reflecteren niet alleen op de veranderingen van het vakgebied, maar werpen ook een blik op de toekomst. Hun inzichten geven stof tot nadenken.
Zo stelt professor Willem van Rhenen dat werkgevers en arbodiensten zich te veel focussen op verzuim, in plaats van op preventie. Hoogleraar Arnold Bakker vraagt zich af waarom we wetenschappelijke inzichten niet beter benutten om werkstress en burn-out te voorkomen. En professor Jop Groeneweg signaleert de veranderingen binnen arbeidsveiligheid door de tijd heen.
- Sturen op bevlogenheid, Willem van Rhenen
- De connectie tussen burn-out en jobcrafting, Arnold Bakker
- Kantelpunten in arbeidsveiligheid, Jop Groeneweg
Ook doen we aan terugblikken en vooruitkijken met columnisten en auteurs als Martin van Staveren, Ehsan Kermani, Tamara Onos en Gert van der Laan. Daarbij komen we uitspraken tegen als: "Iets anders dat ik leerde: praten over veiligheid wordt niet altijd gewaardeerd." en "Als ik terugkijk, valt me op dat er in de arbowereld niks is veranderd."
Nog meer interessante onderwerpen
Verder vind je in het jubileumnummer van Arbo nog deze interessante beschouwende artikelen:
- Van ramp naar crisis – Arthur Zanders
- Wees blij met de RI&E – Cecile de Roos
- Kelderluik als keerpunt – Bas van Batenburg
- Bedrijfsarts: preventie > verzuim > preventie – Peter Passenier
Word onderdeel van de geschiedenis
Voor abonnees is het speciale jubileumnummer digitaal te lezen. Mocht je nog geen abonnee van Arbo zijn: dit is het moment.