5 best gelezen artikelen in oktober 2023
Voor het geval je ze gemist hebt, zetten wij de 5 best gelezen artikelen op Arbo-online van de maand oktober nog even op een rij.
Voor het geval je ze gemist hebt, zetten wij de 5 best gelezen artikelen op Arbo-online van de maand oktober nog even op een rij.
Slechts weinig apparaten in ons huis krijgen zoveel kritiek als onze smartphone. Want die maakt ons verslaafd, verstoort onze werk-privébalans, vernietigt onze concentratie. Is dat een reden om het ding dan maar definitief op te bergen?
Het overlijden van een dierbare naaste heeft een impact op het leven en dat heeft gevolgen voor het werk. Na het overlijden van een naaste werkt een kwart van de werknemers langer dan een week niet of minder.
Elk jaar stelt de Gezondheidsraad een werkprogramma op. Daarin staan de onderwerpen waarover de Gezondheidsraad het komende kalenderjaar advies wil uitbrengen. Hier een korte samenvatting met onderwerpen die relevant zijn voor veilig en gezond werken.
Ook de afgelopen maand wisten jullie ons op Arbo-online goed te vinden. We zetten de 5 best gelezen artikelen nog even op een rij.
Begin 2023 merkte 61 procent van de zelfstandig ondernemers met personeel (zmp'ers) dat personeelstekorten invloed hadden op hun bedrijf of werkzaamheden. Bij een deel (12%) was de invloed van gebrek aan personeel zelfs groot.
Het kabinet wil dat mensen zich blijven ontwikkelen tijdens hun loopbaan. De SLIM-regeling, subsidie gericht op het stimuleren van leren en ontwikkelen in het mkb, krijgt extra middelen en wordt aangepast. Voor de periode van 2024 tot en met 2027 komt een bedrag van € 73,5 miljoen beschikbaar ter bevordering van individuele scholing van burgers.
Een op de vier jonge werkenden van 18 tot en met 34 jaar heeft te maken met burn-outklachten als gevolg van werk. Ook de ernst van ervaren burn-outklachten onder jonge werkenden, die veel klachten hebben, neemt toe.
De Nederlandse Arbeidsinspectie legt 6 bagage-afhandelaren op Schiphol definitief een last onder dwangsom (LOD) op. De inspectie constateert dat de betrokken bedrijven nog onvoldoende maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat de fysieke belasting bij het grondpersoneel wordt beperkt.
Een politieman wordt disciplinair gestraft met onvoorwaardelijk ontslag. Een collega beschuldig hem ervan zijn tong in haar oor te hebben gestoken. Daar was ze vanzelfsprekend niet van gediend. De politieman vecht zijn ontslag aan, maar vindt weinig gehoor.
Een redacteur bij een uitgeverij gaat met zijn werkgever een verbetertraject in. Lopende dit traject trekt de werkgever het recht op de thuiswerkdag tijdelijk in. Mag een werkgever deze arbeidsvoorwaarde eenzijdig wijzigen?
Tijdens zijn re-integratietraject gaat een man op vakantie naar zijn tante in Marokko. Maar hij wordt ziek en blijft langer dan toegestaan. Bovendien flanst hij een vals e-ticket in elkaar als bewijs van zijn tijdig geplande terugreis. Dat pikt de werkgever niet en ontslag op staande voet volgt. Onredelijk?
Een teamchef hangt ontslag boven het hoofd wegens ongewenst gedrag jegens een collega. Maar hij meldt zich ziek en ontspringt zo de dans van ontslag. Terecht of onterecht?
In dit boek beschrijft Paul ter Wal de weg (in zijn woorden: camino) naar een duurzame organisatie waarin het voor medewerkers goed toeven is.
Arbo is voor veel mensen geen onderwerp dat energie geeft. Sterker nog: de vele regels en wettelijke verplichtingen leveren al te vaak weerstand op waardoor arbo niet goed van de grond komt.
De omgeving doet veel met de mens. Dit vereist dat de werkomgeving (zowel onderweg als op kantoor) aangepast moet worden aan de taak en de persoon.
Het voorkomen van ziekte en uitval door beroepsziekten en het stimuleren van werkplezier is belangrijker dan ooit. Medewerkers hebben steeds vaker vragen over mogelijke gezondheidseffecten op langere termijn van hun werk(plek). Deze kunnen variëren van vragen over het binnenklimaat, het werken met schadelijke stoffen, geluidsbelasting of de ergonomische omstandigheden van de werkplek.
Goed werkgeverschap is om meerdere redenen van belang voor een werkgever. In de eerste plaats is het op basis van het arbeidsrecht een wettelijke plicht dat een werkgever zich als goed werkgever dient te gedragen. In de praktijk is het belangrijk om als werkgever een stapje verder te gaan en bij te dragen aan het werkgeluk en de werkbeleving.
Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van ergonomie zorgen voor een stapsgewijze vermindering van letsel bij fysiek werk. Door gebruik te maken van de kracht van kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML), coacht Soter Analytics werknemers om hun bewegingen in realtime zelf te corrigeren en zo blessures te voorkomen.