Thuiswerkdag tijdelijk intrekken, mag dat?

Een redacteur bij een uitgeverij gaat met zijn werkgever een verbetertraject in. Lopende dit traject trekt de werkgever het recht op de thuiswerkdag tijdelijk in. Mag een werkgever deze arbeidsvoorwaarde eenzijdig wijzigen?

Thuiswerkdag tijdelijk intrekken, mag dat?

Een man werkt sinds 2010 als redacteur bij een uitgever. Overeengekomen is dat hij op vrijdag mag thuiswerken. Op die dag heeft hij dus zijn vaste thuiswerkdag. Tot 2014 heeft hij goede beoordelingen. Maar dan komt er kritiek op zijn werkhouding, meer in het bijzonder over de getoonde inzet en flexibiliteit.

Thuiswerkdag tijdelijk ingetrokken tijdens verbetertraject

Eind 2015 spreken werknemer en werkgever een verbetertraject af. Bij de evaluatie in februari 2016 krijgt de redacteur het verzoek om gedurende het traject ook op vrijdag op kantoor te werken. In juli wordt het verbetertraject met positief resultaat afgesloten. De werkgever wil dat hij tot het eind van het traject op kantoor blijft werken. De werknemer weigert zijn thuiswerkdag in te leveren en verschijnt op vrijdag niet meer op kantoor. De werkgever stopt nu de loonbetaling voor de vrijdagen. De werknemer eist een verklaring voor recht dat de werkgever niet bevoegd is om deze arbeidsvoorwaarde eenzijdig te wijzigen.

> LEES OOK: Plaatsonafhankelijk werken, wat doe je ermee in de RI&E?

Werknemer weigert, werkgever betaalt vrijdagsloon niet

De kantonrechter stelt vast dat de werkgever de wekelijkse thuiswerkdag heeft ingetrokken in het kader van een verbetertraject. De werknemer is na afronding van het traject vrijdag weer thuis gaan werken. Dit ondanks het verzoek van de werkgever om op kantoor te komen werken om de goede lijn tot het einde van het jaar voort te zetten. Als compromis is voorgesteld dat de werknemer één vrijdag per maand vanuit huis zou werken en de overige vrijdagen op kantoor zou zijn. Daarna zou hij, bij goed functioneren, in 2017 weer op reguliere basis zijn thuiswerkdag op vrijdag kunnen hebben.

> LEES OOK: Kantoortuinen, gaan ze ein-de-lijk verdwijnen?

Werknemer moet vrijdag komen, werkgever moet loon betalen

Dat is een redelijk voorstel en van een werknemer kan dan ook worden gevraagd dit te aanvaarden. Het was niet ingrijpend om op vrijdagen op kantoor te blijven werken, zeker omdat de werknemer niet ver van zijn werk woonde. Daar komt bij dat die situatie in beginsel nog maar tot het eind van het jaar zou duren. De rechter wijst de eis van de werknemer daarom af. Hij oordeelt echter ook dat de werkgever het loon over de bewuste vrijdagen moet uitbetalen. De werknemer heeft die dagen vanuit huis gewerkt en de werkgever heeft onvoldoende gemotiveerd dat dit niet het geval zou zijn geweest.

Bron: Rechtbank Amsterdam, 1 juni 2017, ECLI:NL:RBAMS:2017:3766
Auteur: Rob Poort | Bureaupoort.nl

> TIP: Arbo-wetgeving? Arbo Actualiteitendag!

Thuiswerkdag tijdelijk intrekken, mag dat?

Kom nu eens door met dat vuurwerkverbod

Kom nu eens door met dat vuurwerkverbod

Politiebonden, handhavers en brandweervrijwilligers pleitten al in 2019 dringend voor een vuurwerkverbod. Veel is er intussen niet veranderd, maar er zit wel wat beweging in.

Medewerkers in scheiding: gesprekstips

Medewerkers in scheiding: gesprekstips

Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis die ook invloed kan hebben op het werk. Dit artikel biedt jou als arboprofessional praktische tips voor gesprekken en ondersteuning om een medewerker in scheiding goed te begeleiden.

Prof. dr. Willem van Rhenen over sturen op bevlogenheid

Prof. dr. Willem van Rhenen over sturen op bevlogenheid

Werkgevers en arbodiensten richten zich meer dan vroeger op verzuim. Richt je liever op preventie, zegt Willem van Rhenen, door een goede werkgever te zijn. De bevlogenheid van medewerkers komt dan vanzelf.

Prof. dr. Arnold Bakker over de connectie tussen burn-out en jobcrafting

Prof. dr. Arnold Bakker over de connectie tussen burn-out en...

Werkstress en burn-out zijn in de loop der jaren een steeds grotere rol gaan spelen in het werk van de arboprofessional. Hoogleraar Arnold Bakker vraagt zich af: waarom doen we niet allemaal aan jobcrafting?

Neurodivergente medewerkers kunnen talenten beter benutten door inclusieve technologie 

Neurodivergente medewerkers kunnen talenten beter benutten door...

Technologie slim inzetten gebeurt op dit moment nog te weinig. Dat is jammer, want dat biedt veel mogelijkheden voor neurodivergente medewerkers om beter uit de verf te komen op het werk.

Werken in het onderwijs: de verschillende mogelijkheden 

Werken in het onderwijs: de verschillende mogelijkheden

Werken in het onderwijs biedt veel verschillende mogelijkheden, elk met eigen verantwoordelijkheden en eisen. Van leerkrachten tot ondersteunend personeel, elke rol draagt bij aan de ontwikkeling van kinderen en jongeren.

Een toegankelijke werkplek, hoe zit dat bij jou?

Een toegankelijke werkplek, hoe zit dat bij jou?

Stel, er komt voor het eerst iemand met een beperking in het bedrijf werken. Hoeveel moet er dan voor gebeuren om diegene een toegankelijke werkplek te bieden?

Vakblad Arbo nummer 3 (2024) verschenen

Vakblad Arbo nummer 3 (2024) verschenen

Het derde magazine van 2024 van Vakblad Arbo is verschenen. Dit oktober-nummer staat vol interessante onderwerpen. Lees hier de digitale versie.