Door regelmatig goed uw handen te wassen met water en zeep, verkleint u de kans dat u zelf of iemand in uw omgeving ziek wordt. Thuis of op het werk. Op de website van het RIVM vindt u veel praktische informatie over handen wassen.
> LEES OOK: De winst van schone handen
Wanneer moet ik mijn handen wassen?
We moeten dus veel en goed onze handen wassen. Maar wanneer is dat precies nodig? Was uw handen in ieder geval:
- als ze vuil zijn
- vóór het (klaarmaken van) eten en na aanraken van rauw vlees
- na een toiletbezoek
- na hoesten of niezen in de handen (tip: nies of hoest in de elleboog!)
- na het snuiten van de neus
- na het aaien of knuffelen van (huis)dieren
- na het schoonmaken (want in een schoonmaak- of vaatdoekje zitten heel veel bacteriën)
Stop met handen schudden!
Goed handen wassen, hoesten en niezen in de binnenkant van de elleboog en papieren zakdoekjes gebruiken. Die algemene hygiënemaatregelen zijn belangrijk om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Daarnaast geldt sinds 9 maart 2020 de oproep om geen handen meer te schudden.
Handen wassen, hoe doe ik het goed?
Volg tijdens het wassen de volgende stappen (zie ook de stap-voor-stap-tekening hieronder):
- Maak de handen goed nat.
- Neem vervolgens wat vloeibare zeep uit een pompje.
- Wrijf de handen lang genoeg over elkaar, zorg daarbij dat de boven- en onderkant goed bedekt zijn met zeep.
- Wrijf hierbij goed alle vingertoppen in.
- Vergeet niet om ook tussen de vingers te wrijven.
- Neem daarbij als het even kan ook de polsen mee.
- Spoel vervolgens de zeep zorgvuldig af met stromend water.
- Droog daarna uw handen goed af, vergeet hierbij niet de huid tussen de vingers.
- Bij het drogen van de handen kunnen er ziekteverwekkers op de handdoek komen. Gooi daarom stoffen handdoeken regelmatig in de was.