Kom nu eens door met dat vuurwerkverbod

Politiebonden, handhavers en brandweervrijwilligers pleitten al in 2019 dringend voor een vuurwerkverbod. Veel is er intussen niet veranderd, maar er zit wel wat beweging in.

Kom nu eens door met dat vuurwerkverbod

"Toon daadkracht en regel een verbod op knalvuurwerk", luidde de boodschap in een kerstkaart. Want politievakbonden ACP, VMHP en ANPV, de toezichthoudersbond BOA ACP en de vakvereniging voor brandweervrijwilligers vonden het erg spijtig dat een vuurwerkverbod in 2019 opnieuw uitbleef.

"De politiek laat daarmee een belangrijke maatregel liggen om geweld tegen politiemensen en hulpverleners rond de jaarwisseling tegen te kunnen gaan", stelden de veiligheidsbonden in hun schrijven. Denk aan agenten die blijvende gehoorschade oplopen wanneer vuurwerk hun kant op wordt gegooid.

Anno 2024 is er nog steeds geen landelijk vuurwerkverbod, maar is er wel wat beweging.

Lokaal vuurwerkverbod

In coronatijd was het in heel Nederland verboden om vuurwerk af te steken, maar dat verbod was bij de jaarwisseling van 2022 op 2023 niet meer van kracht. Uiteindelijk kozen 16 gemeenten daarop voor een lokaal verbod op consumentenvuurwerk (NOS, HvN).

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is niet gelukkig met de lokale verboden: "We zijn nooit voorstander geweest van de huidige mogelijkheid van een lokaal vuurwerkverbod. Dat valt niet te handhaven en als dat wel het geval zou zijn, leidt het tot een onwenselijk waterbedeffect". Voor de naleving van de regels zou een landelijk verbod effectiever zijn.

Op het moment van schrijven geldt er in deze gemeenten een lokaal afsteekverbod in 2024: Alkmaar, Amersfoort, Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Bloemendaal, Eindhoven, Heemstede, Heumen, Mook en Middelaar, Nijmegen, Rotterdam, Schiedam, Soest, Tilburg, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug en Zutphen.

Ook slachtoffer: voorbijgangers, longpatiënten en huisdieren

Behalve politie en hulpverleners lopen vooral omstanders en voorbijgangers letsel op door vuurwerk. Daarnaast moeten veel longpatiënten binnen blijven vanwege het fijnstof dat vrijkomt bij het afsteken van vuurwerk. En raakt menig huisdier in totale paniek van alle knallen, omdat het de oorzaak van het lawaai niet kan duiden.

Weliswaar stellen steeds meer gemeenten vuurwerkverboden en vuurwerkvrije zones in. Diverse gemeenten hebben inmiddels ook het hinderen van hulpverleners strafbaar gemaakt. Maar dat is simpelweg niet genoeg om een veilige werksituatie voor hulpverleners te garanderen, schrijven de bonden. Want: "Het verandert uiteindelijk niets aan de omstandigheden waaronder wij ons werk moeten doen."

Wettelijk verbod op knalvuurwerk is enige oplossing

De VNG waarschuwt jaarlijks dat lokale maatregelen niet effectief zijn. Want door verschillen in lokale maatregelen worden vuurwerkproblemen niet opgelost, maar slechts verplaatst. De enige oplossing in hun ogen is dan ook een wettelijk verbod op knalvuurwerk.

Eric Thijssen van politievakbond ACP: "Als je kijkt naar het land is er een lappendeken ontstaan waar de collega’s mee te maken hebben. Daar mag je wel vuurwerk afsteken, daar niet". Thijssen hoopt dan ook vurig dat de Tweede Kamer actie onderneemt. "Er is nog geen meerderheid voor een totaalverbod op knalvuurwerk, maar er wordt wel gesproken over een verbod op zwaar knalvuurwerk en zogeheten single shot. Dat lijkt ons moeilijk te handhaven. Er kan volgens ons meer gedaan worden."

Op station Den Haag Hollands Spoor werd op 20 april 2024 om 22:30 het treinverkeer 3 minuten stilgelegd. Aanleiding was de mishandeling van een hoofdconducteur en een machinist. Foto: Robin Utrecht (ANP).

Geweld op het werk: zo gaan NS en Forensische Zorgspecialisten ermee...

In een aantal sectoren komen geweldsincidenten dagelijks voor. Inmiddels zijn er diverse initiatieven bij bedrijven zelf om deze vorm van psychosociale arbeidsbelasting te lijf te gaan.

Werken in het onderwijs: de verschillende mogelijkheden 

Werken in het onderwijs: de verschillende mogelijkheden

Werken in het onderwijs biedt veel verschillende mogelijkheden, elk met eigen verantwoordelijkheden en eisen. Van leerkrachten tot ondersteunend personeel, elke rol draagt bij aan de ontwikkeling van kinderen en jongeren.

Een toegankelijke werkplek, hoe zit dat bij jou?

Een toegankelijke werkplek, hoe zit dat bij jou?

Stel, er komt voor het eerst iemand met een beperking in het bedrijf werken. Hoeveel moet er dan voor gebeuren om diegene een toegankelijke werkplek te bieden?

Vakblad Arbo nummer 3 (2024) verschenen

Vakblad Arbo nummer 3 (2024) verschenen

Het derde magazine van 2024 van Vakblad Arbo is verschenen. Dit oktober-nummer staat vol interessante onderwerpen. Lees hier de digitale versie.

AI en robotisering in de zorg: kansen en risico's volgens EU-OSHA

AI en robotisering in de zorg: kansen en risico's volgens EU-OSHA

AI en robotisering in de zorg bieden kansen voor de veiligheid en gezondheid van medewerkers. Maar de nieuwe technologie brengt ook nieuwe risico's met zich mee, stelt onderzoek van EU-OSHA.

Vakblad Arbo 2024 #3

Het thema van Vakblad Arbo nummer 3 van 2024 is de gezonde werkplek.

Van V&G-plan naar V&G-proces in de bouwketen

Van V&G-plan naar V&G-proces in de bouwketen

Van V&G-plannen 'in elkaar flansen' tot onduidelijke coördinatierollen. De bouw worstelt met veiligheidseisen. Maak niet alleen een V&G-plan maar een V&G-proces, luidt een van de aanbevelingen van RIVM-onderzoeker Marre Lammers.

Handig overzicht: PSA

Handig overzicht: PSA

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) is een van de belangrijkste arbeidsrisico's. Op alle soorten werkvloeren. Dit handige overzicht zet veel nuttige en praktische informatie over PSA op een rij.