Inspectie gevaarlijke stoffen? Dit zijn de aandachtspunten

Binnenkort de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) op bezoek? Als je een goed veiligheidsplan en actieplan aanlevert, kan het zijn dat de inspectie daarmee afgerond is. Maar hoe stel je een goed veiligheidsbeleid op? 15 tips op een rij.

Inspectie gevaarlijke stoffen? Dit zijn de aandachtspunten

Wanneer de NLA langskomt, inspecteren ze de werkomgeving en evalueren ze de veiligheids- en actieplannen. Mocht er iets ontbreken of incorrect zijn, krijgen bedrijven vaak twee maanden de tijd om dit te corrigeren.

Als je een compleet en goedgekeurd veiligheids- en actieplan indient, kan de inspectie soms al worden afgerond. In de meeste gevallen komt de inspecteur echter terug voor een vervolgcontrole.

Het inschakelen van een arbeidshygiënist zoals Toxic kan helpen bij het opstellen van een degelijk veiligheidsplan. Dit toont niet alleen aan dat je veiligheid serieus neemt, maar bespaart ook tijd, omdat een expert precies weet wat er moet gebeuren. Een voorbeeld van een professioneel actieplan, opgesteld met een deskundige, is te vinden in deze whitepaper.

De meest voorkomende overtredingen volgens de NLA

De grootste overtredingen die door de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) worden opgemerkt op een rij:

  1. Verouderde informatie. Hoewel de meeste organisaties overzichten hebben van de gevaarlijke stoffen waarmee ze werken, is de informatie niet altijd actueel. Dit is ook veel werk. Veiligheidsbladen (SDS’en) moeten actueel zijn. Nog belangrijker is dat de informatie in de SDS’en gecontroleerd moet worden. De classificatie volgens CLP en de aanvullende CMR-lijst vanuit het Nederlandse ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wijzigen meerdere keren per jaar. Jij bent altijd eindverantwoordelijke voor de informatie waarop jij jouw beleid baseert. 
  1. Ontbrekende Werkplek Instructiekaarten (WIK's). Medewerkers moeten in begrijpelijke taal worden geïnformeerd over de risico's van de stoffen waar ze mee werken en welke maatregelen ze moeten nemen. Dit doe je via WIK’s, die natuurlijk net als de SDS’en actueel moeten zijn. 
  1. Geen inschatting van de aard, mate en duur van de blootstelling. Ondanks dat het vaak over het hoofd wordt gezien, is dit een cruciale stap om een veilige en gezonde werkomgeving te creëren. Met enige inspanning, de juiste tooling en de hulp van een kerndeskundige, kan dit worden aangepakt en kun je de juiste maatregelen nemen. 

Redenen om te investeren in een goed veiligheidsbeleid 

Natuurlijk wil je niet afwachten tot er incidenten plaatsvinden of de NLA een keer op bezoek komt voor een inspectie. Een goed veiligheidsbeleid voer je allereerst voor de gezondheid van jouw collega’s. Iedereen wil na een dag werken weer gezond naar huis gaan én natuurlijk in goede gezondheid genieten van een welverdiend pensioen. Dit is uiteindelijk het hoofddoel van de werkzaamheden van veiligheidsprofessionals. 

Ook voor de organisatie als geheel is het van groot belang dat er veilig wordt gewerkt. Langdurig ziek personeel geeft onrust in een organisatie, is een enorme kostenpost én drukt mogelijk de productie omdat personeel vervangen altijd lastig is. Daarbij is goed werkgeverschap en een gezonde werkomgeving tegenwoordig belangrijk bij de keuze van nieuw personeel voor een werkgever. 

Tips voor een veiligheidsbeleid én voorbereiding op inspectie 

Redenen te over dus om een goed veiligheidsbeleid te voeren. Daarom hier 15 tips voor een goed veiligheidsbeleid én de ideale voorbereiding op een inspectie gevaarlijke stoffen door de NLA: 

  1. Schakel altijd een kerndeskundige (arbeidshygiënist) in om je te begeleiden en jouw plannen te valideren. 
  2. Laat deze kerndeskundige via de NEN-EN 689 eerst een rondgang (schouw) door het bedrijf doen waarbij de focus ligt op de overtredingen uit de brief van de inspectie. Boek een dergelijke schouw direct via Toxic
  3. Zorg dat alle gevaarlijke stoffen die in gebruik zijn binnen het bedrijf alvast goed in kaart zijn. Ruim gelijk oude stoffen op en voer deze af. 
  4. Zorg ervoor dat ook alle stoffen zonder eigenaar in beeld zijn. 
  5. Breng alle eigenschappen van de gevaarlijke stoffen in kaart en maak een stoffenregister met daarin onder meer werkplek, stofnaam, leverancier, CMRS, ZZS, Diisocyanaten, componenten, dampdruk en dampspanning. 
  6. Schat de blootstellingsniveaus indicatief in op basis van de aard, mate en duur van de bloostelling, in samenwerking met de kerndeskundige. 
  7. Reken alle hoge en midden risico’s na via een officieel schattingsmodel of laat deze nameten. 
  8. Maak samen met de kerndeskundige een goede prioriteringslijst van de werksituaties met gevaarlijke stoffen. 
  9. Focus op alle werksituaties met blootstellingsniveaus met een midden en hoog risico. 
  10. Schrijf een uitfaseerplan voor alle CMR Stoffen in categorie 1A en 1B. 
  11. Leg alle inspanningsverplichtingen op datum vast die je hebt genomen rondom het vervangen van CMR-stoffen. 
  12. Voer de verplichte training uit rondom het werken met di-isocyanaten. 
  13. Lever de lijst aan de NLA aan met de bevindingen en genomen maatregelen. 
  14. Borg deze werkwijze zodat je altijd over actuele informatie beschikt en niet achter de feiten aan blijft lopen. 
  15. Bied de medewerkers gemakkelijk leesbare informatie aan over de gevaarlijke stoffen waar zij mee werken. 

Al het bovenstaande levert een flinke hoeveelheid werk op. Maar met Toxic als partner, weer je zeker dat jij alle nodige stappen zet voor een veilige werkomgeving én goed voorbereid bent op een eventuele inspectie door de NLA. 

Dit artikel is gesponsord door Toxic.

PFAS: risico's en maatregelen

PFAS: risico's en maatregelen

PFAS zijn poly- en perfluoralkylstoffen. Het is een groep van duizenden chemische stoffen. Van een aantal PFAS-verbindingen weten we dat ze...

Werken in het onderwijs: de verschillende mogelijkheden 

Werken in het onderwijs: de verschillende mogelijkheden

Werken in het onderwijs biedt veel verschillende mogelijkheden, elk met eigen verantwoordelijkheden en eisen. Van leerkrachten tot ondersteunend...

Arbo in Bedrijf, de feiten en cijfers toegelicht

Arbo in Bedrijf, de feiten en cijfers toegelicht

De Nederlandse Arbeidsinspectie publiceerde op 12 september 2024 het rapport Arbo in Bedrijf 2022-2023. Advocaat Paul Verloop licht enkele feiten en...

Eerlijk werk? Check het ook zelf

Eerlijk werk? Check het ook zelf

Veilige werkomstandigheden, eerlijke betaling en een respectvolle behandeling. Gebruik de zelfinspectietool Eerlijk werken om te checken of het...

Hoe bedrijven met de 'planet schoen' hun CO₂-voetafdruk verminderen

Hoe bedrijven met de 'planet schoen' hun CO₂-voetafdruk verminderen

De Europese Unie heeft ambitieuze plannen met de 'European Green Deal'. "Het doel is om van Europa tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent te...

Meer RI&E's maar kwaliteit soms te laag

Meer RI&E's maar kwaliteit soms te laag

Het aantal bedrijven dat een risico-inventarisatie en -evaluatie heeft, neemt toe. Een derde van deze RI&E's scoort echter nog onvoldoende op...

Minister Eelco Heinen (VVD, Financien) presenteert het koffertje met de miljoenennota en rijksbegroting aan de pers op Prinsjesdag in de Tweede Kamer. Op de derde dinsdag in september begint het nieuwe werkjaar van de regering (foto: ANP/Sem van der Wal).

Prinsjesdag 2024: dit betekent het voor arbo

Dit zijn de belangrijkste punten voor arboprofessionals over de WIA, OCTAS en re-integratieverplichtingen.

Stappenplan invoeren maatregel

Stappenplan invoeren maatregel

Hoe zorg je ervoor dat het invoeren van een (veiligheids)maatregel zo succesvol mogelijk verloopt? In dit stappenplan lees je de belangrijkste...