Handig overzicht: gevaarlijke stoffen

Bij werken met gevaarlijke stoffen komt veel kijken. Van weten welke stoffen er in huis zijn tot aard, mate en duur van de blootstelling bepalen. Van opslag en etikettering tot transport. En hoe zit het met de wettelijke kaders? Dit handige overzicht zet veel nuttige informatie op een rij.

Handig overzicht: gevaarlijke stoffen

Werken met gevaarlijke stoffen brengt risico’s met zich mee. Het gaat daarbij om gezondheidsrisico's en veiligheidsrisico's, maar ook om risico's voor het milieu. Daarom is het een goed uitgangspunt bij veilig werken met gevaarlijke stoffen dat het gebruik van alle stoffen risico’s met zich meebrengt. 

Want allereerst mogen werknemers geen gezondheidsschade oplopen tijdens hun werk. Met meer dan een miljoen chemische stoffen die gevaarlijk kunnen zijn voor de mens, is dat geen geringe opgave. Niet voor niets schrijft de Arbowet voor dat werkgevers hun medewerkers moeten beschermen tegen blootstelling.  

Daarnaast moeten bedrijven calamiteiten en ongevallen zien te voorkomen. Een chemische brand of explosie kan immers vergaande gevolgen hebben voor de veiligheid in en om het bedrijf. Tot slot zijn er nog de milieurisico’s die spelen wanneer gevaarlijke stoffen in het water, de lucht of de bodem terechtkomen. Die kunnen verstrekkende gevolgen hebben voor mens, dier en natuur. 

Lees meer over

Gevaarlijke stoffen

Basic characterization is minder basic dan het lijkt

De 'basic characterization' uit NEN 689 moet het onnodig uitvoeren van ingewikkelde metingen voorkomen. Maar zijn die metingen wel zo onnodig? Volgens arbeidshygiënisten Mariska Droog en Imke Breedveld kun je je juist bij gevaarlijke stoffen gruwelijk vergissen.

Gevaarlijke stoffen

Onderzoeksproject toekomstbestendige chemische keten

De vereniging voor de chemische logistiek (VNCW) is gestart met het onderzoeksproject 'De gevaarlijke stoffenketen van de toekomst'. Het doel: "een toekomstbestendige chemische keten waarin veiligheid, innovatie en duurzaamheid centraal staan."

Gevaarlijke stoffen

Oud nieuws

Als een kind in een snoepwinkel. Zo voelde ik mij na het openen van de envelop. Maar net als met snoep, kwam de kater niet veel later.

Gevaarlijke stoffen

Wet- en regelgeving bij vervoer van gevaarlijke stoffen

Iedere dag gaan er gevaarlijke stoffen op transport. Dit kan op verschillende manieren: via de weg, een pijpleiding, het spoor, de binnenwateren, de zee of door de lucht. Het vervoer van gevaarlijke stoffen brengt risico's met zich mee.

Arbobeleid voeren

Arbeidshygiënist Edwin Hagelen: 'Ik mag ook graag meedenken met...

Van risico's inventariseren tot gevaarlijke stoffen meten, fysieke belasting verlagen en meedenken met verbouwingen. Arbeidshygiënist Edwin Hagelen geniet van zijn werk bij het UMCU: 'Never a dull moment'.

Gesponsord
Gesponsord
Gevaarlijke stoffen

Gesponsord Inspectie gevaarlijke stoffen? Dit zijn de aandachtspunten

Binnenkort de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) op bezoek? Als je een goed veiligheidsplan en actieplan aanlevert, kan het zijn dat de inspectie daarmee afgerond is. Maar hoe stel je een goed veiligheidsbeleid op? 15 tips op een rij.

PFAS

PFAS: risico's en maatregelen

PFAS zijn poly- en perfluoralkylstoffen. Het is een groep van duizenden chemische stoffen. Van een aantal PFAS-verbindingen weten we dat ze schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Daarom is het belangrijk om maatregelen te nemen om waar mogelijk beroepsmatige blootstelling aan PFAS te voorkomen.

Gevaarlijke stoffen

De strijd tegen afval

In de gemeente Eindhoven klagen bewoners (met name op sociale media) over de overlast door de Canadese gans. Vooral de poep op fietspaden en het trottoir vinden zij vervelend. De strijd tegen zichtbaar en onzichtbaar afval.