Handig overzicht: werken in hitte en kou

Zowel hitte als kou leveren specifieke risico's op voor mensen op hun werkplek. Om welke risico's gaat het? Welke effecten hebben die? En vooral: hoe blijft het veilig en gezond? Een handig overzicht van artikelen over werken in hitte en kou.

Handig overzicht: werken in hitte en kou

Voor sommige werkenden hebben de weersomstandigheden invloed op het werk. Dat geldt voor mensen die in hun werk direct staan blootgesteld aan de weersinvloeden. Een hovenier bijvoorbeeld. Of een dakdekker. 

Daarnaast is er een groep werkenden die door de aard van hun werk te maken heeft met werken in hitte en kou. Die hebben geen last van de warmte van de zon, maar wel van hitte op het werk. Bijvoorbeeld van de oven waarmee ze werken. Of van de grote vriezer waar ze steeds in en uit moeten lopen. 

In artikel 6.1 van het Arbobesluit staat dat de temperatuur op de werkplek niet nadelig mag zijn voor de gezondheid van de werknemer. Er staan geen specifieke temperaturen genoemd. Wel dat de werkgever er alles aan moet doen om gezondheidsklachten en -schade bij werknemers te voorkomen. 

Werken in hitte

Werken in kou

Beeld: Shutterstock
Biologische agentia

Hooikoorts maakt meer kapot dan je denkt

Hooikoorts beïnvloedt niet alleen de gezondheid, maar ook de productiviteit op de werkvloer. Onderzoek toont aan dat 40% van de hooikoortspatiënten zich minder goed kan concentreren en daardoor minder productief is.

Werkplek(omgeving)

Kom nu eens door met dat vuurwerkverbod

Politiebonden, handhavers en brandweervrijwilligers pleitten al in 2019 dringend voor een vuurwerkverbod. Veel is er intussen niet veranderd, maar er zit wel wat beweging in.

Fysieke belasting

Ook bladblazen is een vak

Natte bladeren bladblazen? Arbo is niet alleen een tilhulp of een veiligheidsbril, maar ook: je vak beoefenen in omstandigheden waarin je arbeid nut kan hebben. En anders niet.

Fysische factoren

Geen maling aan straling

Het gaat er niet altijd optimaal veilig aan toe op werkplekken waar mensen werkzaamheden verrichten met ioniserende straling. Geen onwil, maar onwetendheid, zegt de Nederlandse Arbeidsinspectie.

Gesponsord
Gesponsord
Werkplek(omgeving)

Gesponsord Werken in het onderwijs: de verschillende mogelijkheden

Werken in het onderwijs biedt veel verschillende mogelijkheden, elk met eigen verantwoordelijkheden en eisen. Van leerkrachten tot ondersteunend personeel, elke rol draagt bij aan de ontwikkeling van kinderen en jongeren.

Werkplek(omgeving)

Een toegankelijke werkplek, hoe zit dat bij jou?

Stel, er komt voor het eerst iemand met een beperking in het bedrijf werken. Hoeveel moet er dan voor gebeuren om diegene een toegankelijke werkplek te bieden?

Werkplek(omgeving)

Vakblad Arbo nummer 3 (2024) verschenen

Het derde magazine van 2024 van Vakblad Arbo is verschenen. Dit oktober-nummer staat vol interessante onderwerpen. Lees hier de digitale versie.

Werkplekomgeving

AI en robotisering in de zorg: kansen en risico's volgens EU-OSHA

AI en robotisering in de zorg bieden kansen voor de veiligheid en gezondheid van medewerkers. Maar de nieuwe technologie brengt ook nieuwe risico's met zich mee, stelt onderzoek van EU-OSHA.