Psychologische veiligheid op de werkvloer betekent dat je je als medewerker vrij kunt uiten op het werk zonder dat hier negatieve sociale consequenties aan kleven. Dat houdt in dat je vrij bent om kritiek te uiten, je zorgen te delen of nieuwe ideeën aan te dragen. Dit alles zonder dat collega’s of managers hier direct negatief op reageren.
Psychologische veiligheid: een essentiële voorwaarde
Psychologische veiligheid gaat over vertrouwen en respect voor elkaars inbreng en vakmanschap. De laatste tijd gaan er steeds meer geluiden op dat dit een essentiële voorwaarde is voor een prettig werkklimaat en zelfs voor een veilig werkklimaat. Als we geen kennis kunnen of durven delen, dan kunnen we niet leren en verbeteren - is de aanname.
Psychische veiligheid onderdeel van het arbovak
Dat psychologische veiligheid een onderdeel is van het arbovak is zo goed als zeker. Vanaf de zomer zal psychosociale veiligheid zelfs mogelijk een verplicht onderdeel zijn van de ISO norm 45001. Reden te meer om als arbodeskundige je hierin te verdiepen.
Podcast Verhalen in veiligheid
Wil je hier meer over weten? Luister dan naar de drie podcasts met Joriene Beks, Alie Kuiper en Rob Kreté over dit onderwerp. Te vinden op Spotify: Verhalen in Veiligheid.