Hoe gaat het nu eigenlijk met Richard?

Soms verliezen we ons zo in de technische kant van een arbeidsongeval dat we vergeten ons te bekommeren om het slachtoffer. De teller van de LTI staat weer op nul, zuur. Maar... hoe gaat het met de mens achter het incident?

Hoe gaat het nu eigenlijk met Richard?

Het is 27 april 2012, de telefoon gaat. “Ruud, sorry dat ik stoor, maar ik moet even een incident melden. Er is iemand met zijn been bekneld geraakt tussen de heftruck en de dissel van een ladderwagen. Ziet er niet goed uit.”

Waar?
“Rijnmond Energy Centrale. Ambulance op het terrein en zo. Nou, dan weet je het wel. Ze zijn er niet blij mee. Heel het circus is in gang.”

Was het een eigen, gecertificeerde man? Waren de vergunningen in orde? TRA, LMRA gedaan, toolboxen afgetekend, en zo verder … ?
“We gaan het onderzoeken, het is net gebeurd.”

Zal je net zien, bijna 5.000.000 uren zonder LTI en dan dit

Hoe is het met de man? Wie was het eigenlijk, is hij naar het ziekenhuis?”
“Ja, naar het Erasmus Rotterdam. Het gaat over meneer De Kovel, Richard. De familie wordt conform draaiboek geïnformeerd. Ik stuur een veiligheidskundige naar het ziekenhuis en kijk of ik meer over de toedracht van het incident te weten kan komen. Toen hij hier wegging was hij aanspreekbaar, al had hij wel heel erg veel pijn in zijn been.”

Zou hij morgen op het werk kunnen komen?
“Daar weet ik in de loop van de dag meer over. Het is een positieve man en hij  zal zeker meewerken. Maar ik vrees dat we hier een Lost Time Injury aan de broek hebben. Dat zal je nu net zien, bijna 5.000.000 uren zonder LTI en dan zoiets. Maar afwachten en er het beste van hopen. Het wordt een heel andere dag dan ik me had voorgesteld.”

> LEES OOK: Wat gebeurt er na een ernstig arbeidsongeval?

Aanpassingen om incident als dit in toekomst te voorkomen

Het onderzoek voor incident KVM12-0845 wordt opgestart. Tripods, Bow Ties, Tap Roots, Feitenboom RCA Apollo Tool, ze komen allemaal voorbij. Goed werk, de basisoorzaken worden blootgelegd. Met een setje aanbevelingen om een soortgelijk incident in de toekomst te voorkomen. Aanpassing van ISO, RI&E’s en TRA’s volgt en men implementeert een verbeterde manier van werken. Iedereen weer happy, want we hebben gedaan wat er van ons verwacht mag worden. Wat blijft, is de LTI. De teller staat weer op nul. Zuur.

> LEES OOK: BowTie geeft snel inzicht in risico’s en oplossingen

Die waren we vergeten: hoe gaat het eigenlijk met Richard?

Technisch is alles rondom het incident wel zo’n beetje opgelost maar ... met Richard de Kovel gaat het nog niet zo goed.

We waren druk bezig met het rapport. Daardoor hebben we niet heel erg omgekeken naar Richard. Vreemd. In de kern van de zaak is dat toch waar het bij een incident om draait: wat is de impact van dit ongeval op hem en zijn familie? Heeft het invloed op zijn huidige werk? Is er toekomstig werk?

Oftewel: hoe gaat het met Richard?

Rudolf van Doorn | voormalig CEO van Bilfinger Industrial Services Nl/Be

Lees verder: Zo gaat het nu met Richard de Kovel.

Rudolf van Doorn

Rudolf van Doorn

Expert elektrotechniek

Rudolf van Doorn is bestuurslid van de Vereniging van Steiger-, Hoogwerk- en Betonbekistingbedrijven (VSB) en voormalig CEO van Bilfinger Industrial Services Nl/Be.

'Stel als manager nieuwsgierige vragen in plaats van regels op te leggen'

'Stel als manager nieuwsgierige vragen in plaats van regels op te...

Nog te vaak staren organisaties zich in hun veiligheidsbeleid blind op de regels, terwijl het werk al jarenlang met succes op een andere manier wordt uitgevoerd. Veiligheidsexpert Robert Jan de Boer noemt dat de kloof tussen Eigenlijk Werk en Ingebeeld Werk. In zijn boek Modern veiligheidsmanagement beveelt De Boer managers aan om juist de praktijk als uitgangspunt te nemen.

De 3 best gelezen ongevallen van 2024 

De 3 best gelezen ongevallen van 2024

Deze 3 ongevallen die we het afgelopen jaar publiceerden, werden door arboprofessionals het beste gelezen.

De werkdag van een arbeidsinspecteur

De werkdag van een arbeidsinspecteur

Van ongevalsonderzoek tot onaangekondigd bij bedrijven op de stoep staan. Elke werkdag en werkweek is anders, maar vervelen doet het nooit. Arbeidsinspecteur Rianne de Groot vertelt.

Werkgevers aansprakelijk voor beenbreuk inleenwerknemer? 

Werkgevers aansprakelijk voor beenbreuk inleenwerknemer?

Na een arbeidsongeval stelt de kantonrechter beide werkgevers hoofdelijk aansprakelijk voor de schade van de werknemer. De werkgevers bestrijden de aansprakelijkheid en stappen naar het hof. Slaagt hun hoger beroep?

Terechte boetematiging voor dit arbeidsongeval met ziekenhuisopname? 

Terechte boetematiging voor dit arbeidsongeval met ziekenhuisopname?

De rechtbank matigt een door de minister opgelegde boete voor een arbeidsongeval met ziekenhuisopname met de helft. De minister is het daar niet mee eens en stapt naar de Raad van State.

Met deze 4 types veiligheidsindicatoren bewaak je het veiligheidsniveau

Met deze 4 types veiligheidsindicatoren bewaak je het...

Een belangrijk doel voor iedere organisatie is om de veiligheid te optimaliseren en het aantal incidenten te minimaliseren. Een uitdaging hierbij: de processen binnen de organisatie zodanig monitoren dat het niveau van veiligheid gewaarborgd wordt. Goed geselecteerde veiligheidsindicatoren spelen hierbij een belangrijke rol.

Gebroken enkel door vallen van vide 

Gebroken enkel door vallen van vide

Vooruitwerken is een goede zaak, denkt deze loodgieter. Alleen ontbreekt de randbeveiliging nog bij zijn werkzaamheden op hoogte. Is het vallen van de vide de opdrachtgever te verwijten?

Meten, weten en leren

Meten, weten en leren

Zelf ben ik erg goed in multitasken. Ik weet dat je achter het stuur geen telefoon moet gebruiken, maar in mijn geval is dat geen probleem. Ik plaats moeiteloos als arboprofessional een post op LinkedIn terwijl ik met één vaste hand mijn auto door het verkeer loods.