Drie fabels over veiligheid en gedrag

De waarschuwing 'Wees voorzichtig!' is meestal bedoeld om ons opmerkzaam te maken op mogelijke gevaren en te voorkomen dat we 'onveilig' gedrag vertonen. Het is oké wanneer je moeder dit zegt, of dat je het tegen je kinderen zegt. Maar is deze waarschuwing ook iets voor veiligheidsprofessionals?

Drie fabels over veiligheid en gedrag

Volgens veiligheidsexpert Carsten Busch heeft veiligheid een serieus probleem. Beter gezegd, 95 problemen. Hij presenteert ze in zijn boek Veiligheidsfabels 1-2-3,95 (on)waarheden over veiligheid en gedrag bij elkaar.

De redactie van Arbo selecteerde drie fabels uit dit boek over het thema veiligheid en gedrag. Beknopt en luchtig besproken en niet van humor gespeend. Wat zijn de zwakke punten van het gebruikelijke denken over veiligheid en gedrag? Deze drie fabels geven stuk voor stuk een aanzet tot een alternatieve benadering van veilig gedrag, en zelfs tot verbetering. Aan u om te beoordelen hoe eenvoudig het beïnvloeden van gedrag is in relatie tot veiligheid ...

> DOWNLOAD de gratis whitepaper Drie (on)waarheden over gedrag

Veiligheid en gedrag: wees voorzichtig!

De eerste fabel heeft als titel: “Wees voorzichtig!” Lees hier alvast een stukje:

“Deze waarschuwing is meestal bedoeld om ons opmerkzaam te maken op mogelijke gevaren en te voorkomen dat we ‘onveilig’ gedrag vertonen. Het is oké wanneer je moeder dit zegt, of dat je het tegen je kinderen zegt. Het laat zien dat je zorgzaam bent. En misschien hebben ze wel wat aanmoediging nodig om goed uit te kijken en zich twee keer te bedenken voordat ze iets doen. Maar ik heb me een tijdje afgevraagd of veiligheidsprofessionals die uitdrukking moeten gebruiken. Tot dusverre is mijn conclusie dat het een zwakke term is in een professionele context.” (Deze fabel over veiligheid en gedrag verder lezen? 

> TIP: Carsten Busch is docent bij de collegereeks Nieuwe perspectieven op veiligheid

> Whitepaper Drie fabels over veiligheid en gedrag

Lees meer over

Zo regel je de BHV in een bedrijfsverzamelgebouw

Zo regel je de BHV in een bedrijfsverzamelgebouw

Ook als je samen met andere bedrijven in één gebouw werkt, moet de bedrijfshulpverlening goed op orde zijn. De verhuurder of het grootste bedrijf regelt niet automatisch de BHV. Waar moet je op letten bij BHV in een bedrijfsverzamelgebouw?

Veiligheidsvoorschriften niet nageleefd. Taakstraf voor directeur blijft in stand

Veiligheidsvoorschriften niet nageleefd. Taakstraf voor directeur...

Schijnveiligheid. Soms legt een bedrijf bepaalde veiligheidsvoorschriften enkel vast omdat dit verplicht is. Wat zijn de gevolgen voor het bedrijf als het fout gaat?

28 april is het weer Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk

28 april is het weer Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het...

Zondag 28 april 2024 is het weer de jaarlijkse Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk. Deze internationale dag is bedoeld om aandacht te vragen voor de preventie van arbeidsongevallen en beroepsziekten.

Hoge standaard voor veilig werken op hoogte

Hoge standaard voor veilig werken op hoogte

Werken op hoogte. In de bouwsector staat van een ladder of trapje vallen op de tweede plek in de lijst van meest voorkomende ernstige ongevallen. Een simpele oplossing? Veiligheidsschoenen met ladder grip.

Nu beschikbaar: de nieuwe richtlijn PGS 31 gevaarlijke vloeistoffen in tanks

Nu beschikbaar: de nieuwe richtlijn PGS 31 gevaarlijke vloeistoffen...

De definitieve versie van de hernieuwde richtlijn PGS 31 Nieuwe Stijl 'Overige gevaarlijke vloeistoffen: opslag in ondergrondse en bovengrondse tankinstallaties' is gepubliceerd door de beheerorganisatie Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen (PGS).

Bewust Veilig werken in de bouw

Bewust Veilig werken in de bouw

De sectoren bouw, techniek en onderhoud schenken elk jaar in maart extra aandacht aan veilig werken tijdens de Bewust Veilig-dag. Maar wordt de bouw ook veiliger? En hoe zit het met 0 doden door werk?

Subsidieregeling Tel mee met Taal van start gegaan

Subsidieregeling Tel mee met Taal van start gegaan

Op 1 januari 2024 is de aanvraagperiode van de subsidieregeling Tel mee met Taal van start gegaan. Werkgevers kunnen van 1 januari tot en met 29 februari 2024 deze subsidie aanvragen voor het verbeteren van de basisvaardigheden van werknemers.

Vakblad Arbo nummer 5 (2023) verschenen

Vakblad Arbo nummer 5 (2023) verschenen

Het vijfde magazine van 2023 van Vakblad Arbo is uit! Deze editie heeft als thema Trends in Arbo. Maar dit november-nummer bevat ook nog heel veel andere interessante onderwerpen. Je leest deze digitale uitgave nu via de website.