Boek: Preventiemedewerker in 100 vragen

De functie van preventiemedewerker heeft zich een vaste positie verworven in arboland. Deze geheel geactualiseerde vijfde editie van de Preventiemedewerker in 100 vragen behandelt de belangrijkste vragen waarmee een preventiemedewerker te maken krijgt in de praktijk. De antwoorden zijn kort en bondig met verwijzingen naar handige links en literatuur.

Boek: Preventiemedewerker in 100 vragen

Onder andere de volgende onderwerpen komen aan bod:

  • De risico-inventarisatie en -evaluatie
  • Functie-inhoud en positie van de preventiemedewerker
  • Werkplekinrichting, geluid en klimaat
  • Fysieke belasting
  • Bedrijfshulpverlening

Achtergrond van de auteur(s):
Pieter Diehl werkt als organisatieadviseur en hogere veiligheidskundige. Hij heeft veel ervaring met het begeleiden van managementteams bij leiderschap, visie-, veranderen implementatietrajecten, projecten waar mensen in beweging komen. Hij adviseert over het vergroten van eigenaarschap van medewerkers en verhogen van de veiligheidscultuur binnen organisaties. Hij is voorzitter van de Beroepsvereniging Arbo Adviseurs (BvAA) de beroepsvereniging van preventiemedewerkers en is examinator en docent aan de opleiding van Hogere Veiligheidskundige PHOV. Als auteur schrijft hij voor diverse uitgaven over arbeidsomstandigheden, waaronder ArboProf, het Arbonormenboek, de Preventiemedewerker, Vitaliteit en duurzame inzetbaarheid.

Henk Koenders is manager inspecties bij de directie MHC van de Inspectie SZW. Daarnaast is hij Programma Manager van het Programma bedrijven met gevaarlijke stoffen. Dit is een van de programma’s die de Inspectie SZW uitvoert. Als docent en examinator is hij verbonden aan vele opleidingen, zoals de opleiding tot hogere veiligheidskundige van de Stichting Post Hoger Onderwijs Veiligheidskunde. Daarnaast heeft hij een groot aantal publicaties op zijn naam staan, zoals het Handboek voor de Arbo- en Milieucoördinator, ArboProf en de Handleiding preventiemedewerker.

Ton Suijkerbuijk is zelfstandig ondernemer op het gebied van arbeidsomstandigheden en begeleiding van bedrijven bij het opzetten en onderhouden van kwaliteits- en managementsystemen. Adviezen en begeleiding wordt gegeven op het gebied van veiligheid, arbeidshygiëne, geluid, milieu en kwaliteit. Als auteur is hij betrokken bij verschillende uitgaven over arbeidsomstandigheden zoals ArboProf, het Arbonormenboek, Handleiding Preventiemedewerker en de Preventiemedewerker in 100 vragen.

Meer informatie & bestellen

Arbobeleid voeren

De or als bondgenoot van arbo

Lastig om de directie enthousiast te maken voor arbobeleid? Weet dat je binnen het bedrijf beschikt over een bondgenoot: de ondernemingsraad. En dat je het recht hebt om met die or, de directie en de externe arbodienstverlener de arbosituatie te bespreken.

Gesponsord
Gesponsord
Sponsored content

Gesponsord De signalerende rol van een vertrouwenspersoon als preventie-adviseur

Kampen jouw collega's met problemen, of willen ze gewoon hun verhaal kwijt? Dan kunnen ze terecht bij de vertrouwenspersoon, want die biedt een luisterend oor. Maar wist je dat diezelfde vertrouwenspersoon ook een rol kan spelen bij preventie?

Duurzame inzetbaarheid

Neurodivergente medewerkers kunnen talenten beter benutten door...

Technologie slim inzetten gebeurt op dit moment nog te weinig. Dat is jammer, want dat biedt veel mogelijkheden voor neurodivergente medewerkers om beter uit de verf te komen op het werk.

Voor abonnees
Voor abonnees
Verzuim

Voor abonnees Veelgestelde vragen over ziekte

Rond ziekte(verzuim) spelen vaak veel vragen aan de kant van zowel werknemer als werkgever. Daarom verzamelden we een aantal veelgestelde vragen over ziekte.

Voor abonnees
Voor abonnees
Duurzame inzetbaarheid

Voor abonnees Belangrijke informatie over de Wet verplichtstelling...

Organisaties met minimaal 10 werknemers moeten met de Wet verplichtstelling vertrouwenspersoon binnenkort een vertrouwenspersoon aanstellen. Dit om ongewenst gedrag op de werkvloer te helpen voorkomen.

Verzuim

Handig overzicht: verzuim

Elke organisatie heeft te maken met ziekte en dus met verzuim. In het ziekteverzuimbeleid staat hoe een werkgever omgaat met ziekte, verzuim en re-integratie. Dit handige overzicht biedt hulp.

Duurzame inzetbaarheid

Migraine op de werkvloer is een groot probleem

Migraine op de werkvloer komt veel voor en zorgt voor verzuim. Vaak schamen medewerkers schamen zich ervoor. Schuif deze hersenziekte dus niet aan de kant.

Duurzame inzetbaarheid

Preventie werkgerelateerde hart- en vaatziekten, dit kunnen we al doen

Naar schatting overlijden in Nederland 1.040 mensen per jaar vroegtijdig aan hart- en vaatziekten door factoren in het werk. We weten nog vrij weinig over de beroepsmatige oorzaken van hart- en vaatziekten. Toch is er al veel mogelijk als het om preventie gaat.