1 op de 5 werknemers ziet nauwelijks meer collega's in 2020

Persoonlijke ontmoetingen op het werk zijn afgenomen tussen 2018 en 2020. In 2020 ziet een op de vijf werknemers nauwelijks collega's of anderen tijdens het werk. Daarvan ziet tien procent zelfs niemand tijdens het werk. Een gevolg van het vele thuiswerken tijdens de coronacrisis.

1 op de 5 werknemers ziet nauwelijks meer collega's in 2020

In 2020 ziet een op de vijf werknemers (22%) nauwelijks anderen (zoals collega’s, klanten, patiënten of leerlingen) tijdens het werk. Daarvan ziet tien procent zelfs helemaal niemand tijdens het werk. In 2018 zag ongeveer een op de tien werknemers nauwelijks anderen tijdens het werk; drie procent zag nooit iemand.

Samenhang met vele thuiswerken

Het gebrek aan daadwerkelijk contact met andere mensen tijdens het werk lijkt samen te hangen met het vele thuiswerken. En dus met de coronacrisis. In 2020 werkte bijna de helft (47%) van de NEA-respondenten wel eens vanuit huis. Vooral de groep werknemers die volledig vanuit huis werkt, is toegenomen ten opzichte van het jaar ervoor. Van twee procent in 2019 naar vijftien procent in 2020.

arbo in cijfers, thuiswerken, persoonlijk contact

Deze laatste groep thuiswerkers geeft vaker aan dat ze nooit of nauwelijks andere mensen zien als ze aan het werk zijn. Bij de werknemers die volledig vanuit huis werken gaat dit om maar liefst zeven op de tien werknemers, terwijl dit gemiddeld in Nederland voor ongeveer twee op de tien werknemers geldt.

Minder contact met collega's leidt tot minder verbondenheid

Werknemers die tijdens het werk (vrijwel) niemand ontmoeten, voelen zich gemiddeld genomen iets minder verbonden met de organisatie of het bedrijf waarvoor zij werken. Ook zijn ze iets minder tevreden met hun werk.

Dit laatste geldt overigens niet voor werknemers die doorgaans thuiswerken. Bij hen is er nauwelijks verschil in tevredenheid tussen mensen met en zonder persoonlijk contact.

Op zoek naar meer cijfers over 2020? Neem dan een kijkje op www.monitorarbeid.nl

Bron:Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (TNO | CBS)

Welke factoren beïnvloeden de energie van de thuiswerker? Leer via een simpel schijf-van-vijf model hoe u succesvol thuiswerken kan bevorderen tijdens het webinar Stress zit niet tussen de oren.
next level thuiswerken, webinar stress zit niet tussen de oren

Lees meer over

Hybride werken

Thuiswerken: privilege of nieuwe norm?

Thuiswerken, we doen het al jaren in Nederland. Ook de mengvorm hybride werken is populair. Dus waarom zijn er dan toch bedenkingen en welke zijn dat?

Biologische agentia

Long covid, dan ben je nog niet jarig

Covid doet weer de ronde deze zomer… ook in de rechtbanken. Recentelijk wees de rechtbank Oost-Brabant in een long covid-zaak een tussenvonnis dat mijn aandacht trok. 

Hybride werken

Kamerbrief: Hybride werken blijvertje, huidig beleid volstaat

Minister Van Gennip (Sociale Zaken en Welgelegenheid) heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de trends en de toekomst van het hybride werken in Nederland. In de kamerbrief van 28 maart 'Hybride werken is here to stay' staat dat het kabinet de nieuwe manier van werken omarmt en ondersteunt.

Ongevallen en incidenten

5 best gelezen artikelen in maart

Hoe zit het nou precies met die vernieuwde ARIE-regeling? Hoe ondersteun je werknemers die meedoen aan de ramadan? De top 5 van de best gelezen artikelen in maart 2024 geeft een mooie mix van onderwerpen weer.

Hybride werken

Thuiswerkbeleid leidt tot verstoorde arbeidsrelatie

Een werkgever voert een thuiswerkbeleid in waarbij werknemers 3 dagen op locatie moeten werken. Een werknemer weigert en dat leidt tot een verstoorde arbeidsrelatie. Wie trekt hier aan het langste eind?

Thuiswerken

Een betere mentale gezondheid door een fijnere werkplek

Verschillende fysieke kenmerken van de werkomgeving kunnen van invloed zijn op het welzijn van medewerkers. Relatief kleine aanpassingen in die werkomgeving kunnen al een positieve impact hebben, zoals de stemming of concentratie verbeteren.

Biologische agentia

Post-covid zit niet tussen de oren, toont nieuw onderzoek aan

De problemen van patiënten met post-covid zitten niet tussen de oren, maar in hun spiercellen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Amsterdam UMC. Daarmee komen een betere behandeling en sneller herstel van post-covidklachten in zicht.

Thuiswerken

5 best gelezen artikelen in december 2023

Voor het geval je ze gemist hebt, zetten wij de 5 best gelezen artikelen op Arbo-online van de maand december nog even op een rij.