Let op: dit zijn de risico's van werkzaamheden langs het water

Duizenden mensen werken dagelijks in de nabijheid van water. Vanaf schepen, in havens, langs vaarwegen, bij bruggen of sluizen. Werkzaamheden langs het water brengen specifieke risico's met zich mee. Verdrinking is één van de meest bekende risico's, maar zeker niet het enige.

Let op: dit zijn de risico's van werkzaamheden langs het water

De belangrijkste risico’s bij werken nabij het water zijn:

  • Verdrinking
  • Besmetting
  • Onderkoeling
  • Aanvaring

Houd rekening met de vaarweggebruikers

Vaarweggebruikers kunnen voor risico’s zorgen bij werkzaamheden vanaf of aan het water. Maar ook de werkzaamheden zelf kunnen een risico vormen voor de scheepvaart. Bijvoorbeeld bij las- of slijpwerkzaamheden aan een brug, duikwerkzaamheden in de vaargeul of werkzaamheden aan een sluis.

Wanneer er gevaar of hinder voor vaarweggebruikers kan zijn, doe je er goed aan om de risico’s te inventariseren en deze te bespreken met de vaarwegbeheerder. In samenspraak kunnen de juiste beheersmaatregelen worden getroffen. Bijvoorbeeld het plaatsen van borden, ballenlijnen of betonning.

Daarnaast kan de vaarwegbeheerder actieve scheepvaartbegeleiding eisen tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden. Vanaf een patrouillevaartuig worden de vaarweggebruikers dan actief geïnformeerd en waar nodig geïnstrueerd om incidenten te voorkomen.

Tref maatregelen bij besmet oppervlaktewater

Mensen die in aanraking met oppervlaktewater komen, lopen het risico op besmetting met de bacteriën en virussen die zich in het water bevinden. Deze risico’s worden vaak over het hoofd gezien of onderschat. Het gaat vaak om onschuldig uitziende beekjes, grachten of sloten. De risico’s kunnen juist daar enorm groot zijn.

We spreken over besmet oppervlaktewater als het bacteriën of virussen bevat waar de mens ziek van kan worden. Omdat veel van deze bacteriën en virussen niet met het blote oog waarneembaar zijn, doe je er goed aan om er altijd rekening mee te houden dat oppervlaktewater besmet kan zijn. Een lijst met de meest voorkomende bacteriën en virussen is hier te vinden: Risico's werken in besmet oppervlaktewater.

Draag een automatisch reddingsvest

Het automatische reddingsvest is het meest belangrijke persoonlijke beschermingsmiddel wanneer er in de nabijheid van water wordt gewerkt. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar toch verdrinken er nog ieder jaar teveel mensen omdat zij geen reddingsvest droegen.

Ook vinden er incidenten plaats waarbij het reddingsvest niet wordt geactiveerd door gebrekkig onderhoud. Het dragen van een reddingsvest vergroot de overlevingskans aanzienlijk. Zorg er ook voor dat medewerkers instructie krijgen over de juiste draagwijze van een reddingsvest. Meer informatie en een praktische toolbox hierover is hier te vinden: Toolbox reddingsvest, veilig werken langs het water.

Aanvullende maatregelen bij koude omstandigheden

Onder koude omstandigheden is het werken nabij het water extra risicovol. Onder winterse omstandigheden is de kans op uitglijden groter. Ook raakt een drenkeling sneller onderkoeld wanneer de watertemperatuur daalt. Bij een watertemperatuur van rond het vriespunt kan je al na 5 minuten onderkoeld raken.

Daarnaast kan het lichaam hevig reageren op het koude water. Deze reactie wordt ook wel ‘cold shock’ genoemd. Het is aan te raden om onder winterse omstandigheden aangepaste kleding te dragen. Draag bijvoorbeeld een droogpak of kleding die weerstand biedt tegen de cold shock. Zorg dat reddingsmiddelen aanwezig zijn en voorkom dat medewerkers kunnen uitglijden.

Werken op hoogte boven water

Het is per situatie verschillend of het veiliger is om met een valharnas of reddingsvest te werken. Bij het werken vanuit een hoogwerker of bij het opbouwen en afbreken van een steiger wordt vaak gekozen om een reddingsvest te dragen, eventueel in combinatie met een stand-by boot.

Indien iemand gezekerd is aan een machine of bouwwerk, zal hij niet meer boven water kunnen komen wanneer de machine of een deel van de steiger te water raakt. Vanaf grote hoogte is het water net zo hard als een betonnen ondergrond. In dat geval kan beter worden gekozen voor het zekeren aan een vast punt met gebruik van een valharnas.

Dit artikel is gesponsord door Safetyboat

Dit zijn de 10 best gelezen artikelen van 2024

Dit zijn de 10 best gelezen artikelen van 2024

Het hele jaar door heb je volop onze artikelen gelezen. Benieuwd naar wat de 10 best gelezen artikelen van 2024 zijn? Lees ze hier allemaal, voor het eerst of opnieuw.

Veilig werken met elektrotechniek: alles over de vernieuwde Stipel-examens

Veilig werken met elektrotechniek: alles over de vernieuwde...

Nieuwe technologieën, zoals zonnepanelen en laadpalen, stellen technici voor nieuwe uitdagingen. Hoe zorg je dat technici altijd veilig en volgens de hoogste standaarden werken? De vernieuwde Stipel-examens van PBNA spelen hierin een cruciale rol. 

'Stel als manager nieuwsgierige vragen in plaats van regels op te leggen'

'Stel als manager nieuwsgierige vragen in plaats van regels op te...

Nog te vaak staren organisaties zich in hun veiligheidsbeleid blind op de regels, terwijl het werk al jarenlang met succes op een andere manier wordt uitgevoerd. Veiligheidsexpert Robert Jan de Boer noemt dat de kloof tussen Eigenlijk Werk en Ingebeeld Werk. In zijn boek Modern veiligheidsmanagement beveelt De Boer managers aan om juist de praktijk als uitgangspunt te nemen.

De signalerende rol van een vertrouwenspersoon als preventie-adviseur

De signalerende rol van een vertrouwenspersoon als preventie-adviseur

Kampen jouw collega's met problemen, of willen ze gewoon hun verhaal kwijt? Dan kunnen ze terecht bij de vertrouwenspersoon, want die biedt een luisterend oor. Maar wist je dat diezelfde vertrouwenspersoon ook een rol kan spelen bij preventie?

Maak een RIE met AI. Lukt dat?

Maak een RIE met AI. Lukt dat?

Het opstellen van een RIE met behulp van chatbot Copilot, wordt dat wat? Docent-onderzoeker Integrale Veiligheidskunde Ryanne Koper onderzocht het.

Werkgevers met een RI&E actiever in gezond en veilig werk

Werkgevers met een RI&E actiever in gezond en veilig werk

Een RI&E uitvoeren en een plan van aanpak opstellen is voor alle werkgevers verplicht volgens de Arbowet. Uitzonderingen daarop: zzp'ers en kleine bedrijven. Sinds 2014 is het percentage werkgevers met een RI&E gestegen van 46% naar 64% in 2024.

Bureau-cratie

Bureau-cratie

Als bureaucratie de overhand krijgt, kan deze de gewone bedrijfsprocessen verstikken. Als we alles precies volgens de bureaucratische regels uitvoeren, met stiptheidsacties, kunnen we de tent wel sluiten.

Arbeidshygiënist Edwin Hagelen: 'Ik mag ook graag meedenken met verbouwingen'

Arbeidshygiënist Edwin Hagelen: 'Ik mag ook graag meedenken met...

Van risico's inventariseren tot gevaarlijke stoffen meten, fysieke belasting verlagen en meedenken met verbouwingen. Arbeidshygiënist Edwin Hagelen geniet van zijn werk bij het UMCU: 'Never a dull moment'.