"Arbo-kerndeskundigen die we inhuren moeten gecertificeerd zijn"

De inkoper van PBM, arbo-opleidingen en digitale systemen wil tegenwoordig meer. Leveranciers bieden niet meer alleen een product. We vroegen 'inkopers' maar vooral ook adviseurs naar hun eisen en wensen.

"Arbo-kerndeskundigen die we inhuren moeten gecertificeerd zijn"

We vroegen in het kader van ons leveranciersonderzoek Partner of Choice drie arbodeskundigen naar hun ervaringen met inkoop van arbodiensten en producten. In dit eerste deel is Mart van der Steeg aan het woord. Mart is veiligheidskundige en arbeidshygiënist bij VU Amsterdam.

“Wij huren als arbodienst voornamelijk bedrijfsartsen en een A&O-deskundige in. Daar sluiten we langdurige contracten mee af. We hebben meerdere bedrijfsartsen die op vaste tijden en op een vaste interne locatie werken. Omdat bedrijfsartsen lastig te krijgen zijn, hebben we meerdere bedrijfsartsen gecontracteerd.

Mart van der Steeg: "Het contract moet voldoende ruimte bieden om op maat afspraken te kunnen maken"
Mart van der Steeg: "Het contract moet voldoende ruimte bieden om op maat afspraken te kunnen maken"

Waar werken de deskundigen?

De A&O’er huren we op projectbasis in. Bijvoorbeeld in werkdrukprojecten waarin ook zaken als ongewenst gedrag ter sprake kunnen komen. Dan is het wel handig dat je op locatie kunt zijn. Er kunnen dan emoties vrij komen en het is ook belangrijk dat je de non-verbale communicatie ziet. Het contract moet voldoende ruimte bieden om op maat afspraken te kunnen maken. Ook met een enkele maatschappelijk werker die we inhuren.

Corona heeft er wel voor gezorgd dat we goed kijken dat we voldoende afstand kunnen houden in de spreekkamer, maar de structuur blijft hetzelfde. Bedrijfsartsen werken op gezette tijden op vaste plekken binnen de VU. De A&O’er werkt meer vanuit huis zoals bij het opstellen van een adviesrapport en op locatie als dat nodig is.

Adviseren over PBM

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) kopen we niet zelf in, dat doet de lijnorganisatie. Wij kunnen wel adviseren over het type PBM, bijvoorbeeld veiligheidsschoenen of veiligheidshesjes. De VU heeft anders dan de zware industrie geen grote risico’s dus de eisen zijn ook niet zo zwaar. Voor aanschaf hoef je er niet een hele commissie over te laten buigen.

Maak duidelijk wat er verwacht wordt

Het spreekt vanzelf dat de arbo-kerndeskundigen die we inhuren voor de arbodienstverlening ook gecertificeerd zijn”

Het spreekt bovendien vanzelf dat de arbokerndeskundigen die we inhuren voor de arbodienstverlening ook gecertificeerd zijn als bedrijfsarts of A&O-deskundige. Belangrijkste is wel dat we voor contractering duidelijk maken wat verwacht wordt. En dat de gecontracteerde liefst ervaring heeft binnen een grote complexe organisatie. We voeren periodiek een gesprek met de gecontracteerde medewerkers om de wijze van dienstverlening te evalueren. Ook nemen zij deel aan de interne overlegstructuren.

Tekst | Ton Bennink

Ton Bennink

Ton Bennink

Journalist

Ton Bennink is journalist en werkt als docent aan de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg.

5 best gelezen artikelen in augustus

5 best gelezen artikelen in augustus

Wat lazen jullie de afgelopen maand? Dit zijn de 5 best gelezen artikelen in augustus 2024. Een artikel over werken in de hitte, een interview met een arbeidshygiënist, een handig overzicht PBM. Plus 2 artikelen over fysieke belasting: zitten en tillen.

Handig overzicht: PBM

Handig overzicht: PBM

Medewerkers gebruiken PBM om zich te beschermen tegen veiligheids- en gezondheidsrisico's. Maar... ze mogen pas worden gebruikt als het niet mogelijk is de risico's op een andere manier te bestrijden. Hoe zorg je ervoor dat je alles goed doet?

Met de nieuwe ademhalingsrichtlijn naar een goed ABM-programma

Met de nieuwe ademhalingsrichtlijn naar een goed ABM-programma

Zelf een goed ABM-programma ontwerpen? Iedereen die met persoonlijke ademhalingsbeschermingsmiddelen te maken heeft, kan daarvoor gebruikmaken van de nieuwe NVvA-richtlijn.

Zo regel je de BHV in een bedrijfsverzamelgebouw

Zo regel je de BHV in een bedrijfsverzamelgebouw

Ook als je samen met andere bedrijven in één gebouw werkt, moet de bedrijfshulpverlening goed op orde zijn. De verhuurder of het grootste bedrijf regelt niet automatisch de BHV. Waar moet je op letten bij BHV in een bedrijfsverzamelgebouw?

Veiligheidsvoorschriften niet nageleefd. Taakstraf voor directeur blijft in stand

Veiligheidsvoorschriften niet nageleefd. Taakstraf voor directeur...

Schijnveiligheid. Soms legt een bedrijf bepaalde veiligheidsvoorschriften enkel vast omdat dit verplicht is. Wat zijn de gevolgen voor het bedrijf als het fout gaat?

28 april is het weer Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk

28 april is het weer Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het...

Zondag 28 april 2024 is het weer de jaarlijkse Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk. Deze internationale dag is bedoeld om aandacht te vragen voor de preventie van arbeidsongevallen en beroepsziekten.

Humor en veiligheid

Humor en veiligheid

Veiligheid is nooit een onderwerp waar je licht over moet denken. Maar een vleugje humor kan soms helpen om de boodschap over te brengen zonder de ernst ervan te ondermijnen.

Nu beschikbaar: nieuwe NVvA-richtlijn Ademhalingsbeschermingsmiddelen

Nu beschikbaar: nieuwe NVvA-richtlijn Ademhalingsbeschermingsmiddelen

De nieuwe NVvA-richtlijn Ademhalingsbeschermingsmiddelen bevat praktische informatie over selectie en gebruik van ademhalingsbeschermingsmiddelen bij het werken met gevaarlijke stoffen. Een must-have voor iedereen die adembescherming serieus neemt.