Handig overzicht: PBM

Medewerkers gebruiken PBM om zich te beschermen tegen veiligheids- en gezondheidsrisico's. Maar... ze mogen pas worden gebruikt als het niet mogelijk is de risico's op een andere manier te bestrijden. Hoe zorg je ervoor dat je alles goed doet?

Handig overzicht: PBM

Een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) is een systematische aanpak om de risico's binnen een organisatie in kaart te brengen en te beoordelen. De RI&E maakt inzichtelijk welke passende maatregelen werkgevers kunnen nemen om de gezondheid en veiligheid van werknemers te waarborgen. Deze beheersmaatregelen neem je niet in willekeurige volgorde, maar volgens de arbeidshygiënische strategie. En persoonlijke beschermingsmiddelen vormen daarvan het sluitstuk. Maar wel een belangrijk sluitstuk. 

Wat zijn de regels en wat zijn de verplichtingen? Waar let je op bij de aanschaf van PBM en hoe zorg je ervoor dat medewerkers de PBM daadwerkelijk gebruiken? Dit handige overzicht geeft antwoord op die vragen – en meer. Inclusief checklist, voor alle soorten PBM een informatief artikel en daarnaast nog een enorme collectie, is dit het ultieme PBM-startpunt.

5 best gelezen artikelen in augustus

5 best gelezen artikelen in augustus

Wat lazen jullie de afgelopen maand? Dit zijn de 5 best gelezen artikelen in augustus 2024. Een artikel over werken in de hitte, een interview met een arbeidshygiënist, een handig overzicht PBM. Plus 2 artikelen over fysieke belasting: zitten en tillen.

Met de nieuwe ademhalingsrichtlijn naar een goed ABM-programma

Met de nieuwe ademhalingsrichtlijn naar een goed ABM-programma

Zelf een goed ABM-programma ontwerpen? Iedereen die met persoonlijke ademhalingsbeschermingsmiddelen te maken heeft, kan daarvoor gebruikmaken van de nieuwe NVvA-richtlijn.

Nu beschikbaar: nieuwe NVvA-richtlijn Ademhalingsbeschermingsmiddelen

Nu beschikbaar: nieuwe NVvA-richtlijn Ademhalingsbeschermingsmiddelen

De nieuwe NVvA-richtlijn Ademhalingsbeschermingsmiddelen bevat praktische informatie over selectie en gebruik van ademhalingsbeschermingsmiddelen bij het werken met gevaarlijke stoffen. Een must-have voor iedereen die adembescherming serieus neemt.

Hoge standaard voor veilig werken op hoogte

Hoge standaard voor veilig werken op hoogte

Werken op hoogte. In de bouwsector staat van een ladder of trapje vallen op de tweede plek in de lijst van meest voorkomende ernstige ongevallen. Een simpele oplossing? Veiligheidsschoenen met ladder grip.

Jacqueline Joosten: "Dit is de laatste"

Jacqueline Joosten: "Dit is de laatste"

"Dit is mijn laatste column voor arbo. En dat nog wel in het jaar dat het Vakblad Arbo 100 jaar bestaat!" Jacqueline Joosten blikt nog even terug.

Bewust Veilig werken in de bouw

Bewust Veilig werken in de bouw

De sectoren bouw, techniek en onderhoud schenken elk jaar in maart extra aandacht aan veilig werken tijdens de Bewust Veilig-dag. Maar wordt de bouw ook veiliger? En hoe zit het met 0 doden door werk?

In vergelijking met de leren schacht is een schacht van dit materiaal veertig procent lichter.

Eindelijk is er een textiele veiligheidsschoen voor de zwaarste...

Werk je op plaatsen met veiligheidsrisico's? Dan was je tot voorkort aangewezen op veiligheidsschoenen van vooral leer. Alleen die waren voldoende robuust. Anno 2024 kunnen producenten leer vervangen door textiel.

Vakblad Arbo nummer 1 (2024) verschenen

Vakblad Arbo nummer 1 (2024) verschenen

Het eerste magazine van 2024 van Vakblad Arbo is uit! Deze editie heeft als thema PBM. Maar dit maart-nummer bevat ook nog heel veel andere interessante onderwerpen. Je leest deze digitale uitgave nu via de website.