10 boekentips voor de zomer

De zomervakantie is een perfecte tijd om bij te lezen. Met deze 10 boeken biedt Arbo een inspirerende mix van ontspanning, (vak)literatuur en actualiteit.

10 boekentips voor de zomer

Met welke titel begin jij?

1. De irrationele organisatie, Cornell Vernooij e.a.

We denken allemaal rationeel te handelen, maar niets is minder waar. In De irrationele organisatie laat Cornell Vernooij zien hoe biases – onbewuste denkpatronen – ons beïnvloeden op de werkvloer. Gebaseerd op uitgebreid wetenschappelijk onderzoek en interviews met topbestuurders, biedt dit boek een verfrissende kijk op besluitvorming in organisaties. Leer hoe je biases kunt herkennen en zelfs voor je kunt laten werken. 

2. Wat van mij is, José Henrique Bortoluci

In het persoonlijke Wat van mij is vertelt José Henrique Bortoluci over het leven van zijn vader Didi, een Braziliaanse vrachtwagenchauffeur. Het boek laat zien hoe Didi's zware baan zijn leven en gezondheid beïnvloedde: hij kreeg het al jong aan zijn hart. Van lange ritten door het Amazonegebied tot de impact op zijn familie, Bortoluci schetst een eerlijk beeld van een arbeidersbestaan. 

3. De AI-revolutie, Maarten Sukel

In De AI-revolutie neemt AI-expert Maarten Sukel je mee in de fascinerende wereld van kunstmatige intelligentie. Van ChatGPT tot geavanceerde toepassingen in diverse sectoren, Sukel belicht hoe AI onze samenleving nu al ingrijpend verandert. Hij onderzoekt de kansen en uitdagingen, van het vervagen van grenzen tussen realiteit en fictie tot potentiële oplossingen voor mondiale problemen. Voor als je wilt begrijpen hoe AI onze toekomst vormgeeft. 

4. Giftig gedoe op de werkplek, Caroline Koetsenruijter ea

Jaarlijks zijn er 2,5 miljoen incidenten met vervelend gedrag op het werk. In Giftig gedoe op de werkplek ontrafelen de auteurs dit actuele probleem. Ze laten zien hoe toxisch gedrag ontstaat en zich verspreidt, maar bieden ook praktische oplossingen voor een veiliger werkklimaat. Met spraakmakende cases en insiderverhalen biedt dit boek een verfrissende kijk op sociale veiligheid.

5. Voor succes in je werk moet je vaker op vakantie, Ben Tiggelaar

In Voor succes in je werk moet je vaker op vakantie bundelt Ben Tiggelaar 52 van zijn populaire columns over werk en leven. Met onderwerpen als rust, geld, persoonlijk leiderschap en geluk krijg je verrassende inzichten en praktische tips. Of je nu wilt weten of geld nu wel of niet gelukkig maakt of wilt ontdekken wat je écht wilt, dit boek heeft het antwoord. En zeg nou eerlijk, wie wil er niet vaker op vakantie (en meer succes in het werk)? 

6. Achteraf is makkelijk praten, David van Valkenburg ea

Of het nu gaat om werk of privé, om veiligheid of de politiek: achteraf is het altijd makkelijk praten. Zo ook bij incidenten en ongevallen. In Achteraf is makkelijk praten leer je open en oordeelvrij te kijken naar de context van alle betrokkenen bij een onverwachte gebeurtenis. Met als doel de situatie beter te begrijpen, ervan te leren en het werk te verbeteren. Het boek combineert heldere theorie met een zoektocht van 3 hoofdpersonen.

7. Mr. Brein misdaadpuzzelboek, Gareth Moore

Ben jij een betere rechercheur of een slimmere crimineel? Het Mr. Brein misdaadpuzzelboek bevat meer dan 90 raadselachtige zaken. Bij de helft sta je in de schoenen van de rechercheur die de misdaad moet oplossen. Bij de andere helft kruip je in de huid van een misdadiger die weg probeert te komen zonder sporen achter te laten. Sommige breinbrekers zijn redelijk makkelijk op te lossen, andere zijn echte hersenkrakers. De oplossingen staan achterin, inclusief uitleg. Succes! 

8. De bolle Gogh, Jaap Cohen

In deze dikke biografie duikt Jaap Cohen in het turbulente leven van Theo van Gogh. De bolle Gogh schetst een levendig portret van Nederlands meest controversiële opiniemaker, van zijn jeugd in Wassenaar tot zijn brute moord. Interviews met meer dan 150 mensen onthullen de complexiteit achter de provocateur. Inclusief een fascinerend tijdsbeeld van de jaren '80 en '90, dat laat zien hoe Van Gogh de grenzen van de vrije meningsuiting opzocht en vaak overschreed.  

9. Undercover aan het werk, Jeroen van Bergeijk

In dit onthullende boek gaat journalist Jeroen van Bergeijk undercover in banen aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Van bagagemedewerker op Schiphol tot orderpicker bij bol.com, Van Bergeijk ervaart zelf hoe het is om dit vaak onzichtbare maar essentiële werk te doen. In Undercover aan het werk beschrijft hij de lage lonen, zware omstandigheden en morele dilemma's die hij tegenkomt. 

10. De maat van alle dingen, Johannes Westendorp

De maat van alle dingen speelt zich af in de 3 maanden voorafgaand aan de aanslag die plaatsvond op 2 januari 2017 in winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht. Johannes Westendorp weeft de levens van verschillende betrokkenen samen. Hij combineert alledaagse scènes, rapteksten en brieven in een gedurfde stijl. Waar het eindigt, weet iedereen. Maar kunnen we ooit begrijpen hoe het zover gekomen is? 

Bonustip, vers van de pers: 

11. Niets is wat het lijkt, Diederik De Geus

Niets is wat het lijkt verscheen nog geen maand geleden. Auteur en voormalig politieagent Diederik de Geus neemt ons mee in de wereld van het politiewerk. Met zowel de mooie als de heftige kanten van het vak. Lichamelijk weet Diederik het er steeds goed vanaf te brengen. Maar het heftige werk vergt zijn tol. Diederik ontwikkelt PTSS en is inmiddels volledig afgekeurd. Na het lezen van dit boek kijk je met nog meer bewondering naar agenten en andere noodhulpverleners. 

RIVM: 'Opdrachtgevers aan zet voor veiligere bouwplaats'

RIVM: 'Opdrachtgevers aan zet voor veiligere bouwplaats'

"Maak van veiligheidsplannen geen afvinklijstje, maar een lopend proces." Die oproep doet het RIVM aan de bouw, en met name aan opdrachtgevers. Doel:...

Zweminstructeur schrikt zich een ongeluk. Werkgever aansprakelijk?

Zweminstructeur schrikt zich een ongeluk. Werkgever aansprakelijk?

Een zweminstructeur valt tijdens het werk. Is de werkgever aansprakelijk voor de schade of is hier sprake van een huis-tuin-en-keukenongeval?

Migraine op de werkvloer is een groot probleem

Migraine op de werkvloer is een groot probleem

Migraine op de werkvloer komt veel voor en zorgt voor verzuim. Vaak schamen medewerkers schamen zich ervoor. Schuif deze hersenziekte dus niet aan de...

Boetes Arbeidsinspectie na controles op hijswerkzaamheden

Boetes Arbeidsinspectie na controles op hijswerkzaamheden

Bij meer dan de helft van de controles op hijswerkzaamheden moet de Arbeidsinspectie optreden vanwege misstanden. Dat heeft een inspectieweek...

Vallen nog altijd oorzaak nummer 1 van arbeidsongevallen

Vallen nog altijd oorzaak nummer 1 van arbeidsongevallen

Valgevaar is en blijft de grootste oorzaak van alle arbeidsongevallen. In 2023 was vallen zelfs de oorzaak van meer dan de helft van de ongevallen in...

Luchtwegklachten door werk, werkgever aansprakelijk?

Luchtwegklachten door werk, werkgever aansprakelijk?

Een werknemer lijdt gezondheidsschade door blootstelling aan fijnstof en roet tijdens het werk als buschauffeur. Is de werkgever aansprakelijk voor...

Eigen schuld? Mwah, ik denk het niet

Eigen schuld? Mwah, ik denk het niet

In de loop van vele jaren heb ik honderden advocaten gedoceerd in mijn specialisatie, het werkgeversaansprakelijkheidsrecht. Een groot discussiepunt...

Doe de dop op het busje reinigingsmiddel als je gaat slijpen

Doe de dop op het busje reinigingsmiddel als je gaat slijpen

Een open busje met zeer brandbaar reinigingsmiddel en werken met een haakse slijper blijkt een gevaarlijke combinatie die een monteur brandwonden...