"Arbokerndeskundigen die we inhuren moeten gecertificeerd zijn"

De inkoper van PBM, arbo-opleidingen en digitale systemen wil tegenwoordig meer. Leveranciers bieden niet meer alleen een product. We vroegen 'inkopers' maar vooral ook adviseurs naar hun eisen en wensen.

"Arbokerndeskundigen die we inhuren moeten gecertificeerd zijn"

We vroegen in het kader van ons leveranciersonderzoek Partner of Choice drie arbodeskundigen naar hun ervaringen met inkoop van arbodiensten en producten. In dit eerste deel is Mart van der Steeg aan het woord. Mart is veiligheidskundige en arbeidshygiënist bij VU Amsterdam.

Mart van der Steeg
Mart van der Steeg

“Wij huren als arbodienst voornamelijk bedrijfsartsen en een A&O-deskundige in. Daar sluiten we langdurige contracten mee af. We hebben meerdere bedrijfsartsen die op vaste tijden en op een vaste interne locatie werken. Omdat bedrijfsartsen lastig te krijgen zijn, hebben we meerdere bedrijfsartsen gecontracteerd.

Waar werken de deskundigen?

De A&O’er huren we op projectbasis in. Bijvoorbeeld in werkdrukprojecten waarin ook zaken als ongewenst gedrag ter sprake kunnen komen. Dan is het wel handig dat je op locatie kunt zijn. Er kunnen dan emoties vrij komen en het is ook belangrijk dat je de non-verbale communicatie ziet. Het contract moet voldoende ruimte bieden om op maat afspraken te kunnen maken. Ook met een enkele maatschappelijk werker die we inhuren.

Corona heeft er wel voor gezorgd dat we goed kijken dat we voldoende afstand kunnen houden in de spreekkamer, maar de structuur blijft hetzelfde. Bedrijfsartsen werken op gezette tijden op vaste plekken binnen de VU. De A&O’er werkt meer vanuit huis zoals bij het opstellen van een adviesrapport en op locatie als dat nodig is.

Adviseren over PBM

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) kopen we niet zelf in, dat doet de lijnorganisatie. Wij kunnen wel adviseren over het type PBM, bijvoorbeeld veiligheidsschoenen of veiligheidshesjes. De VU heeft anders dan de zware industrie geen grote risico’s dus de eisen zijn ook niet zo zwaar. Voor aanschaf hoef je er niet een hele commissie over te laten buigen.

Maak duidelijk wat er verwacht wordt

Het spreekt bovendien vanzelf dat de arbokerndeskundigen die we inhuren voor de arbodienstverlening ook gecertificeerd zijn als bedrijfsarts of A&O-deskundige. Belangrijkste is wel dat we voor contractering duidelijk maken wat verwacht wordt. En dat de gecontracteerde liefst ervaring heeft binnen een grote complexe organisatie. We voeren periodiek een gesprek met de gecontracteerde medewerkers om de wijze van dienstverlening te evalueren. Ook nemen zij deel aan de interne overlegstructuren.

Ton Bennink

Ton Bennink

Journalist

Ton Bennink is journalist en werkt als docent aan de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg.

Fysische factoren

5 best gelezen artikelen in augustus

Wat lazen jullie de afgelopen maand? Dit zijn de 5 best gelezen artikelen in augustus 2024. Een artikel over werken in de hitte, een interview met een arbeidshygiënist, een handig overzicht PBM. Plus 2 artikelen over fysieke belasting: zitten en tillen.

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)

Handig overzicht: PBM

Medewerkers gebruiken PBM om zich te beschermen tegen veiligheids- en gezondheidsrisico's. Maar... ze mogen pas worden gebruikt als het niet mogelijk is de risico's op een andere manier te bestrijden. Hoe zorg je ervoor dat je alles goed doet?

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)

Jacqueline Joosten: "Dit is de laatste"

"Dit is mijn laatste column voor arbo. En dat nog wel in het jaar dat het Vakblad Arbo 100 jaar bestaat!" Jacqueline Joosten blikt nog even terug.

Werken met arbeidsmiddelen

Bewust Veilig werken in de bouw

De sectoren bouw, techniek en onderhoud schenken elk jaar in maart extra aandacht aan veilig werken tijdens de Bewust Veilig-dag. Maar wordt de bouw ook veiliger? En hoe zit het met 0 doden door werk?

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)

Vakblad Arbo nummer 1 (2024) verschenen

Het eerste magazine van 2024 van Vakblad Arbo is uit! Deze editie heeft als thema PBM. Maar dit maart-nummer bevat ook nog heel veel andere interessante onderwerpen. Je leest deze digitale uitgave nu via de website.

Vakblad Arbo

Vakblad Arbo 2024 #1

Het thema van Vakblad Arbo nummer 1 van 2024 is: Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM).

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)

Toetsen van een RI&E PBM, wie mag het doen?

Maken PBM deel uit van de arbeidshygiënische strategie van een bedrijf? Dan is het maken van een verdiepende RI&E voor PBM een verstandige keuze. Maar wie toetst die RI&E PBM: een arbeidshygiënist, een hogere veiligheidskundige? En wat is de rol van de bedrijfsarts hierbij? Op deze en andere vragen geeft dit artikel een antwoord.

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)

Uitleg en advies over de verdiepende RI&E PBM

Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn belangrijk voor de bescherming van medewerkers op de werkvloer. Maar ze zijn geen Haarlemmerolie. En ze komen pas in beeld als je risico's niet af kunt dekken met een sluitende arbeidshygiënische strategie. Maken PBM deel uit van deze strategie? Dan krijg je te maken met een verdiepende RI&E PBM. Jos Putman geeft uitleg en advies.