Werknemer met overgangsklachten wil meer begrip van leidinggevende

Van alle vrouwen die in de overgang zijn, heeft iets meer dan de helft daar op het werk last van. Ze hebben pijn, zijn vermoeid, kunnen zich minder goed concentreren en hebben last van opvliegers. Een beetje meer ondersteuning en begrip, vooral van hun leidinggevenden, zou fijn zijn.

Werknemer met overgangsklachten wil meer begrip van leidinggevende

In 2021 gaven 173.000 vrouwelijke werknemers aan dat overgangsklachten weleens van invloed op hun werk waren. Dit komt overeen met 55 procent van alle vrouwelijke werknemers in de overgang. Bij 8 procent speelde dit dagelijks, 9 procent had er wekelijks last van.

Dit melden het CBS en TNO op basis van een vervolgmeting van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA). Dit onderzoek is in het vierde kwartaal van 2021 uitgevoerd onder vrouwelijke werknemers van 40 tot 75 jaar.

Ongemakkelijke situaties

Van de werknemers in de overgang vindt 36 procent dat zij weleens minder goed functioneren op het werk door bijvoorbeeld pijnklachten, vermoeidheid of concentratieproblemen. Ook beleven zij soms ongemakkelijke situaties op de werkvloer, bijvoorbeeld vanwege opvliegers, stemmingswisselingen of doorlekken (31 procent).

Zo’n 13 procent van de vrouwen in de overgang kampt met minder goed functioneren én ongemakkelijke situaties. Verder heeft 2 procent weleens zoveel klachten dat zij zich ziek melden. Van de werknemers in de overgang ervaart 20 procent hiervan geen overgangsklachten en 25 procent heeft wel overgangsklachten maar ondervindt daarvan geen hinder op het werk.

Meer psychische vermoeidheid door overgangsklachten

Werkgerelateerde psychische vermoeidheid (burn-outklachten) komt gemiddeld meer voor bij werknemers in de overgang dan bij 40- tot 60-jarige vrouwen die niet in de overgang zijn (27 tegenover 20 procent). Het verschil zit in het bijzonder bij werknemers die regelmatig overgangsklachten hebben, van wie 39 procent ook psychisch vermoeidheid is.

Voor hen is het ook minder vanzelfsprekend om de eisen van het werk aan te kunnen. 27 procent van de vrouwen die regelmatig overgangsklachten hebben, geeft aan niet gemakkelijk te voldoen aan de psychische eisen van het werk. Tegenover 13 procent van de leeftijdgenoten die niet in de overgang zijn.

Bespreekbaar maken overgangsklachten op het werk

Als werknemers merken dat overgangsklachten van invloed zijn op hun werk, bespreekt 65 procent dit op het werk. Degenen die regelmatig overgangsklachten hebben, doen dit meer (74 procent) dan vrouwen die soms klachten hebben (57 procent). Werknemers bespreken hun overgangsklachten op het werk vooral met een of twee collega’s. Zo’n 6 procent heeft het er niet over, maar zou dit wel willen. Niet iedereen wil het er op het werk over hebben: voor 18 procent hoeft het niet.

Niet iedereen wil het er op het werk over hebben”

Behoefte aan meer steun van leidinggevende

Vrouwen met overgangsklachten die van invloed zijn op het werk heeft 57 procent behoefte aan meer ondersteuning of begrip hiervoor op de werkvloer. En vooral van de leidinggevende. Ook van de bedrijfsarts wordt meer begrip of ondersteuning van een gewenst. Dat geldt voor 15 procent van de vrouwen die regelmatig te kampen hebben met overgangsklachten. Van de vrouwen die soms klachten hebben geeft 2 procent aan meer behoefte aan ondersteuning van de bedrijfsarts te hebben.

Deskundigenoordeel altijd nodig, ondanks lange wachttijd?

Deskundigenoordeel altijd nodig, ondanks lange wachttijd?

Wil een werknemer een loonvordering tijdens ziekte instellen? Of een werkgever een werknemer ontslaan vanwege schending van de re-integratieplicht? Dan is het volgens de wet verplicht om een deskundigenoordeel van het UWV te overleggen. Maar wat als dit oordeel maanden op zich laat wachten?

Zieke taxichauffeur werkt niet mee aan re-integratie en krijgt ontslag. Mag dat?

Zieke taxichauffeur werkt niet mee aan re-integratie en krijgt...

Een zieke taxichauffeur is onbereikbaar en weigert structureel mee te werken aan zijn re-integratie. Is hij beschermd door zijn ziekte of mag de werkgever hem toch ontslaan?

Veelgestelde vragen over ziekteVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Veelgestelde vragen over ziekte

Rond ziekte(verzuim) spelen vaak veel vragen aan de kant van zowel werknemer als werkgever. Daarom verzamelden we een aantal veelgestelde vragen over ziekte.

10 veelgestelde vragen over PTSS

10 veelgestelde vragen over PTSS

PTSS heeft grote invloed op het dagelijks functioneren van een medewerker. Het kan leiden tot langdurig verzuim. Deze experts hebben tips voor arboprofessionals.

Belangrijke informatie over de Wet verplichtstelling vertrouwenspersoonVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Belangrijke informatie over de Wet verplichtstelling...

Organisaties met minimaal 10 werknemers moeten met de Wet verplichtstelling vertrouwenspersoon binnenkort een vertrouwenspersoon aanstellen. Dit om ongewenst gedrag op de werkvloer te helpen voorkomen.

Handig overzicht: verzuim

Handig overzicht: verzuim

Elke organisatie heeft te maken met ziekte en dus met verzuim. In het ziekteverzuimbeleid staat hoe een werkgever omgaat met ziekte, verzuim en re-integratie. Dit handige overzicht biedt hulp.

Migraine op de werkvloer is een groot probleem

Migraine op de werkvloer is een groot probleem

Migraine op de werkvloer komt veel voor en zorgt voor verzuim. Vaak schamen medewerkers schamen zich ervoor. Schuif deze hersenziekte dus niet aan de kant.

Veelgestelde vragen over re-integratie Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Veelgestelde vragen over re-integratie

De werkgever is eindverantwoordelijk voor het re-integratietraject van een zieke medewerker. Een bedrijfsarts of arbodienst speelt daarnaast een belangrijke rol bij de re-integratie, net als de arbeidsdeskundige.