Veiligheidsexperts zien meer gevaarlijke situaties op werk

Op de werkvloer ontstaan steeds vaker onveilige situaties doordat de aandacht voor het veilig laten werken van personeel verslapt. Dat schrijft de Nederlandse Vereniging voor Veiligheidskunde (NVVK) in een open brief aan werkgeversorganisaties, die ook op de site van de netwerkorganisatie van 3000 veiligheidsexperts is verschenen.

Veiligheidsexperts zien meer gevaarlijke situaties op werk

Er zijn te weinig veiligheidskundig gekwalificeerde professionals in met name het Nederlandse mkb bedrijfsleven, stelt de Nederlandse Vereniging voor Veiligheidskunde (NVVK) in een Open brief. De kennisorganisatie beklemtoont dat arbeidsvoorwaarden structureel worden geschonden, waardoor organisaties te vaak onder druk staan, zodat arbeidsuitval voortdurend op de loer ligt. De arbeidsveiligheid binnen duizenden bedrijven is hierdoor in gevaar.

Vooral in het mkb

“Het tekort aan veiligheidskundigen doet zich vooral voelen in het mkb”, aldus NVVK-voorzitter Rob van Houten. “Grote organisaties zijn doorgaans in staat om een hecht team van ‘Health Safety and Environment’ (HSE)-professionals in dienst te hebben en houden. In het mkb is dit vaak níet het geval, mede vanwege de krappe arbeidsmarkt en het nijpende tekort aan veiligheidskundigen.”

De gevolgen kunnen ingrijpend zijn. Van Houten: “Alle bedrijven in Nederland merken een sterk toegenomen regeldruk, voortkomend uit o.a. strengere en snel veranderende milieu- en arbowetgeving. Om deze complexiteit te her- en erkennen en managen is de aanwezigheid van veiligheidskundig gekwalificeerde professionals in vrijwel elke organisatie tegenwoordig een must. Ook in het mkb.”

Vaker overtredingen van arbo- en milieuregelgeving

Dit wordt op afzienbare termijn een groot managementprobleem voor ondernemingen, vooral in sectoren waar veel gezondheids- en veiligheidsvoorwaarden binnen werkprocessen gelden – denk o.a. aan: transport, chemie, bouw en maakindustrie, aldus de NVVK. Doordat organisaties minder in staat zijn om risico’s op een juiste manier in te schatten, te voorkomen en te mitigeren, krijgen zij vaker te maken met onwerkbare situaties en overtredingen van arbo- en milieuregelgeving. Het onvoldoende kunnen managen van risico’s die de bedrijfscontinuïteit in gevaar brengen, kan zelfs leiden tot ernstige veiligheidsincidenten, zo waarschuwt de vereniging.

Harmen Dijkman maakt dit als NVVK-lid en QHSE-manager bij meerdere bedrijven dagelijks mee: “Onze economie maakt momenteel grote veranderingen door. Nieuwe en nog weinig gereguleerde activiteiten steken de kop op, en ontwikkelingen als digitalisering en verduurzaming hebben invloed op arbeidsveiligheid. Juist in deze situatie mag de aandacht voor veilige en gezonde werkomstandigheden niet verslappen. Maar tegelijkertijd stellen wij vast dat bij minder dan de helft van de mkb-bedrijven de bedrijfsrisico’s met een professionele inventarisatie in kaart zijn gebracht, en dat de kosten voor letselschade de afgelopen jaren honderden miljoenen euro’s bedroegen. Dat kan niet blijven voortduren.”

Oproep om veiligheid op de werkvloer prioriteit te geven

Van Houten: “De NVVK roept alle betrokken partijen - werkgevers, sectororganisaties, opleidingsinstituten én de overheid - op om nú de veiligheid op de werkvloer de prioriteit te geven die het verdient, en méér aandacht te besteden aan de essentiële rol die veiligheidskundigen binnen organisaties spelen. Met het oog op een arbeidsveilige toekomst moeten we nú gezamenlijk vol inzetten op de opleiding van gekwalificeerde veiligheidskundigen.”

> Lees hier de open brief

Lees meer over

HVK'er Karin Walstra-Timmermans: "Samenwerken vormt het fundament van je beleid"

HVK'er Karin Walstra-Timmermans: "Samenwerken vormt het fundament van...

Beleid opstellen en implementeren is de kerntaak van deze Hoger Veiligheidskundige bij de UvA. Daarbij is samenwerken essentieel. "Samenwerken kost veel tijd, maar vormt het fundament van je beleid. Dan creëer je pas echt commitment."

Trends in arbo voor veiligheidskundigen in 2024

Trends in arbo voor veiligheidskundigen in 2024

Wat zijn trends en ontwikkelingen die volgend jaar hun stempel kunnen drukken op het werk van de veiligheidskundige?

Trends in arbo voor arbeids- en organisatiedeskundigen in 2024

Trends in arbo voor arbeids- en organisatiedeskundigen in 2024

Wat zijn trends en ontwikkelingen die volgend jaar hun stempel kunnen drukken op het werk van de arbeids- en organisatiedeskundige? BA&O-voorzitter Renske Krispijn vertelt.

Kritisch kijken en meer discussiëren 

Kritisch kijken en meer discussiëren

Veiligheidskundigen nemen preventiemaatregelen voor veiliger werken te snel voor waar of nuttig aan. Zij moeten leren om kritischer te kijken naar het nut van de dingen die ze doen. En het vaker met elkaar oneens te zijn en meer te discussiëren.

Meer relativering in de veiligheidskunde!

Meer relativering in de veiligheidskunde!

Zero accidents, veiligheidsprocedures, LMRA, een risicobeoordeling; allemaal op zich niks mis mee. Maar veiligheidskundigen moeten loskomen van hun absolute geloof in deze zaken, vindt Jan Dillen. Zij moeten meer leren relativeren.

Meer grip op incidenten met statistiek en kansverdelingen

Meer grip op incidenten met statistiek en kansverdelingen

Veiligheidskundigen hebben behoefte aan overzicht, duiding en grip; het zijn net mensen. Patronen ontdekken en doorgronden staat vaak centraal in de zoektocht naar meer invloed op 'de loop der dingen'. Statistiek en kansverdelingen komen daarbij van pas, ook binnen de veiligheidskunde.

Jos Villevoye: "De veiligheidskunde, dat is een duidelijke subcultuur. Bijna een sekte soms"

Jos Villevoye: "De veiligheidskunde, dat is een duidelijke...

Veiligheidsprofessional Jos Villevoye is auteur van het recent verschenen Old School Safety. Hij is verdienstelijk amateurfotograaf en houdt van observeren én van subcultuurtjes. En de veiligheidskunde, dat is een duidelijke subcultuur. "Bijna een sekte soms. Ja hoor, dat mag je opschrijven."

Carsten Busch: 'We kunnen niet alles beheersen'

Carsten Busch: 'We kunnen niet alles beheersen'

"We moeten vooral bepaalde risico's accepteren en aanvaarden omdat we niet alles kunnen beheersen." Dat zegt 'The Indiana Jones of Safety', veiligheidskundige Carsten Busch.