10 boekentips voor de feestdagen

Met de feestdagen voor de deur is het de perfecte tijd om bij te lezen met (vak)literatuur. Arbo zet een selectie op een rij. De boog kan natuurlijk niet altijd gespannen staan, dus er zitten ook romans tussen.

10 boekentips voor de feestdagen

Mijnheer, dat weiger ik - Peter Sierksma

Het is 16 november 1942. Pieter Kapenga (1898-1982), hoofdagent in Kampen, wordt bij zijn korpschef geroepen voor een ‘opdracht die zo onopvallend mogelijk moet worden uitgevoerd’. Het gaat om de deportatie van zijn Joodse stadsgenoten naar Westerbork. Kapenga weigert en komt terecht in Kamp Vught en daarna in Dachau. Kapenga overleeft, maar hij spreekt er nooit meer over. Dit tot verdriet van zijn kleinzoon, de historicus en oud-Trouw-journalist Peter Sierksma. Nu, bijna tachtig jaar later, probeert Sierksma alsnog de religieuze en politieke achtergronden van zijn grootvaders weigering te achterhalen in het boek Mijnheer, dat weiger ik.

De zeven ondeugden van de vrouwelijke manager - Ellen Soentken

Dit boek is niet voor watjes. De zeven ondeugden van de vrouwelijke manager is geschreven voor vrouwen die wat willen bereiken in hun werkende leven. Hoe kom je als vrouw vooruit in een omgeving waar het nog altijd voornamelijk draait om mannelijke normen en waarden? In de afgelopen jaren ontdekte Ellen Soentken dat vrouwen verder komen als zij creatiever gebruik maken van hun vrouwelijke competenties. Stap voor stap zijn haar inzichten uitgewerkt in het model van de Zeven Ondeugden. Ben je een heks, een hoer of een kwezel? Of sta je als maagd koel en sereen overal boven?

Succesvol adviseren in de praktijk - Cecile de Roos, Edith Groenendaal

Succesvol adviseren in de praktijk is samengesteld door en voor professionals in het adviesvak. Het is ontstaan vanuit het idee dat een adviseur succesvol is als hij waarde toevoegt voor de klant. De ingrediënten hiervoor zijn verwoord in de schijf van vijf: rollen, stijlen, vaardigheden, competenties en hoe vertrouwen bij kan dragen. De vijf ingrediënten vormen de voeding voor de adviseur met behulp waarvan hij zichzelf continu kan ontwikkelen. Succesvol adviseren is praktisch van opzet, met actuele thema’s en praktische werkvormen. De nadruk ligt op adviseurs werkzaam in de driehoek mens, arbeid en organisatie.

Intens: Het verhaal van Diederik Gommers -Wilma de Rek

In maart 2020 werd intensivist Diederik Gommers ineens gesprekspartner van het kabinet en de BN'er die de coronacrisis kon uitleggen. In Intens vertelt hij hoe het er achter de schermen aan toeging. Wat betekent het als je als arts plotseling politieke invloed krijgt? Wat gebeurde er precies tijdens de overleggen in het Catshuis? Diederik Gommers blijkt niet alleen een bevlogen arts, maar ook een aanstekelijk en openhartig verteller, en een echte family man. Journaliste Wilma de Rek, die hem op de voet volgde, tekende zijn bijzondere verhaal op.

Authentiek zelfvertrouwen - Arjen van Witteloostuijn, Jacqueline Brassey, Nick van Dam

Iedereen is wel eens onzeker, dat is heel normaal. Zodra we bijvoorbeeld iets nieuws leren of doen (buiten onze comfortzone treden), lopen we de kans daar onzeker over te zijn. Soms echter houdt die onzekerheid ons tegen om de beste versie van onszelf te worden. Authentiek zelfvertrouwen helpt u effectief om te gaan met die onzekerheid en dat gevoel van stress. Het leert ons dat we comfortabel kunnen worden met ongemak.

De tachtigjarige vrede – Kees van Kooten

Dit jaar werd Kees van Kooten tachtig en in De tachtigjarige vrede neemt hij de lezer mee door een bloemlezen van verhalen uit de 27 boeken die hij uitgaf gedurende zijn carrière. Hij deed dit naar eigen zeggen omdat hij zijn eigen verhalen weer ging lezen. ‘Wat verdriet erin, wat vreugde, een beetje satire. Ook heb ik bij elk verhaal gekeken of het typerend was voor de tijd,’ zo vertelde hij in september aan Trouw.

De jongen, de mol, de vos en het paard - Charlie Mackesy, Arthur Japin

'De jongen, de mol, de vos en het paard', vertaald door Arthur Japin, is een prachtig verhaal van Charlie Mackesy over vriendschap, liefde en jezelf zijn. De 100 illustraties en de poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen de jongen en de drie dieren. De universele lessen die ze samen leren zijn stuk voor stuk levenswijsheden. De Nederlandse editie van ‘The Boy, the Mole, the Fox and the Horse’ is prachtig vertaald door Arthur Japin, waardoor de teksten nog dichterbij komen. Een moderne klassieker, die je kijk op het leven verandert.

Veiligheidsfabels 1-2-3 - Carsten Busch

veiligheidsfabels

Veiligheid heeft een probleem. Gedurende tientallen jaren is het vruchtbare grond voor fabels, misverstanden en dwalingen geworden. Veiligheidsfabels 1-2-3 verzamelt bijna honderd veiligheidsfabels. In beknopte en luchtige besprekingen kijkt Carsten Busch naar de zwakke punten van het gebruikelijke denken binnen veiligheid en geeft hij aanzetten tot alternatieve benaderingen en verbetering.

Het Corporate Brein - Kilian Wawoe

Wawoe vond tijdens de lockdown meer dan 600 artikelen over thuiswerken, sprak honderden mensen over hun ‘thuiswerk-ervaringen’ en nam vragenlijsten af bij duizenden medewerkers, en werkte met tientallen organisaties aan een nieuwe vorm van samenwerken die hij het corporate brein noemt. Het corporate brein stelt organisaties in staat om medewerkers beter te laten presteren op afstand en op kantoor, en stress op het werk te verminderen. Als iedereen de regels van dit boek volgt, hoeven we nooit meer in de file te staan.

Vaxx – Roel Coutinho

Epidemioloog Roel Coutinho schetst de geschiedenis van infectieziektes en vaccinaties. In een toegankelijke terugblik beschrijft hij hoe de ontwrichtende effecten van ziektes als polio, pokken, mazelen, difterie, kinkhoest werden bestreden met vaccinatieprogramma’s. In zijn tijd als RIVM-directeur kreeg Coutinho te maken met harde tegengeluiden en een mislukte campagne voor bescherming tegen baarmoederhalskanker middels het HPV-vaccin. Het boek Vaxx is een reactie daarop.

Werken in het onderwijs: de verschillende mogelijkheden 

Werken in het onderwijs: de verschillende mogelijkheden

Werken in het onderwijs biedt veel verschillende mogelijkheden, elk met eigen verantwoordelijkheden en eisen. Van leerkrachten tot ondersteunend personeel, elke rol draagt bij aan de ontwikkeling van kinderen en jongeren.

Exitgesprek vult bibliotheek van ervaringen

Exitgesprek vult bibliotheek van ervaringen

Een goed gevulde boekenkast is niet alleen een verzameling boeken, maar ook de stolling van talloos veel jaren noeste arbeid. Kennis en inzicht vergaren, nadenken en praktisch handelen, uitproberen, reflecteren en uiteindelijk schrijven, snijden, herschrijven.

Vakblad Arbo nummer 2 (2024) verschenen

Vakblad Arbo nummer 2 (2024) verschenen

Het tweede magazine van 2024 van Vakblad Arbo is uit. Deze editie heeft als thema Leren tijdens het werk. Maar dit juni-nummer bevat nog veel andere interessante onderwerpen. Lees hier de digitale versie.

In 3 stappen naar een warm leerklimaat 

In 3 stappen naar een warm leerklimaat

Een warm leerklimaat en inclusief leren zijn voorwaarden voor succesvol leren in het werk. Hoe zorgen we voor een gezond en veilig werkklimaat waar geleerd kan worden en we kunnen toepassen wat we op cursus hebben geleerd? Of waarin we een extra taak kunnen uitvoeren na een beoordeling? Of nieuw gedrag kunnen oefenen na een coachtraject?  

Blijven leren? Zo lukt dat ook tijdens je werk 

Blijven leren? Zo lukt dat ook tijdens je werk

Als (arbo)professional wil je anderen steeds weer van goede adviezen voorzien. Tegelijkertijd zijn er voortdurend nieuwe ontwikkelingen in je vakgebied. Hoe blijf je up-to-date, in tijden van torenhoge werkdruk en ogenschijnlijk weinig tijd om te blijven leren?

Veilig en gezond werken: 5 podcasts waar je wijzer van wordt

Veilig en gezond werken: 5 podcasts waar je wijzer van wordt

Niet alleen in magazines, brochures en op websites is waardevolle informatie te vinden over veilig en gezond werken. Ook van podcasts kun je veel opsteken. Daarom in dit artikel vijf Spotify-tips.

Vijf voordelen van zelfvertrouwen op de werkplek

Vijf voordelen van zelfvertrouwen op de werkplek

Zelfvertrouwen. Geloven in jezelf. Jezelf durven uitspreken. Fouten durven maken. Allemaal dingen die ervoor zorgen dat werknemers beter om kunnen gaan met psychosociale arbeidsbelasting. Onmisbaar dus voor de arbopraktijk. Daarom: tips voor arboprofessionals.

Trends in arbo voor veiligheidskundigen in 2024

Trends in arbo voor veiligheidskundigen in 2024

Wat zijn trends en ontwikkelingen die volgend jaar hun stempel kunnen drukken op het werk van de veiligheidskundige?