We vroegen in het kader van ons leveranciersonderzoek Partner of Choice drie arbodeskundigen naar hun ervaringen met inkoop van arbodiensten en producten. In het eerste deel was Mart van der Steeg aan het woord. Dit keer Dirk Muis. Dirk Muis is veiligheidskundige en arbeidshygiënist en zelfstandig veiligheidsadviseur.
Dirk pleit ervoor dat arboprofessionals meekijken: “Een inkoper kan goed inkopen, maar heeft misschien geen verstand van bijvoorbeeld arbeidsmiddelen. Misschien kan door de aanschaf van een andere machine de hand arm trilling verminderd worden. Kies een overall die veilig is en die ook veel comfort biedt.
Betrek alle partijen bij de inkoop van arbodiensten, het is zonde als je geen gebruik maakt van elkaars expertise. Dat geldt zeker ook bij het bestellen van gevaarlijke stoffen. Misschien is er wel een gezonder alternatief voor wasbenzine bij de ontvetting van een machine. Betrek de praktijk dus meer bij de inkoop."
Comfort als extra zetje
Ik let ook op duurzaamheid, milieueffecten en natuurlijk efficiëntie bij de inkoop, gekoppeld aan het bedrijfsresultaat. Het bedrijf moet nog wel geld kunnen verdienen met je bedrijfsproces. Maar leveranciers bieden meer dan alleen een product. “We willen ook oplossingen horen. En als ik moet adviseren over de inkoop van bijvoorbeeld adembescherming bij een technisch bedrijf, dan kan comfort net dat extra zetje geven. Vergelijkbaar met de beste koop van de consumentenbond? Ja, zo zou je het kunnen zien.
Gevolgen van corona voor de inkoop van arbodiensten
De coronacrisis zorgt voor meer werken op afstand. Dat maakt voor mijn projecten niet zoveel uit. Maar het rondlopen op de werkvloer is moeilijker en dat is toch de kern van ons werk. Je bent daardoor meer tweedelijns aan het werk. Zonder afspraak een advies geven, bijvoorbeeld over de werkhouding van een werknemer, is er niet meer bij. Nu moet de medewerker of de bedrijfsarts je vragen om daar even naar te kijken. Werknemers die last hebben van psychosociale arbeidsbelasting (PSA), kunnen daarvan de dupe worden. De drempel om na een arboprofessional te stappen is hoger. De werkvloer mis ik wel.
Inrichten thuiswerkplekken
Corona heeft voor een ander risico gezorgd overigens. Mensen werken meer thuis en dan moeten er goede beeldschermwerkplekken zijn die aan de norm voldoen. Daarom vragen we werknemers om een foto van de thuiswerkplek te maken en een vragenlijst in te vullen. Ik ben niet zo voor thuisbezoek. Wie ga je dan bezoeken? Dat is arbeidsintensief en ondoenlijk.
In de wat oudere kantoorgebouwen kan als het gebouw niet intensief wordt gebruikt legionella in de leidingen zijn ontstaan. Geen probleem met drinken, wel met douchen. Door de waterdamp kan de legionellabacterie vrijkomen. Daar moet je zeker alert op zijn.
Overleg met collega's
We zijn bezig met een systeem voor de registratie van gevaarlijke stoffen. Belangrijk is dat de provider niet alleen een systeem levert, maar ook een veilige werkwijze biedt voor stoffen die veel blootstelling geven op de werkvloer. Ook als arbodeskundige overleg ik natuurlijk met collega’s bijvoorbeeld in de vorm van een intercollegiale toetsing. Je overlegt met collega’s die uiteraard veilig en gezond werken hoog in het vaandel hebben staan, maar ook hun vak kunnen relativeren. De veilige, gezonde milieuverantwoorde werkwijze moet ook bijdragen tot een verantwoord bedrijfsresultaat.”
Tekst | Ton Bennink