Inspiratie voor acceptatie in 2022

Onzekerheid. Daar houden de meeste mensen niet van. We zijn gewend om onze eigen agenda te bepalen en de laatste tijd lukt dat steeds minder goed. In 2022 zal acceptatie een belangrijke rode draad zijn.

Inspiratie voor acceptatie in 2022

Iedere week komt er weer nieuws tot ons dat impact heeft op ons leven en dat je onzeker kan maken. We laveren in de pandemie van golf naar golf. Maar ook andere zaken hebben impact. Zo publiceerde het KNMI bijvoorbeeld het rapport Klimaatsignaal '21.* Daarin staat dat de zeespiegelstijging in de Noordzee al aan het einde van de eeuw kan zijn opgelopen tot ongeveer twee meter. De conclusie: 'Het is code rood voor het klimaat'. Dat we deze winter extra op de gaskraan moeten letten, zag ook niet iedereen aankomen.

En dan was er natuurlijk corona. Ja, we werden erdoor overvallen, maar wie had gedacht dat we daar nu nog steeds mee zouden worstelen? 

Arbo is belangrijker geworden 

Sommigen worden angstig van die onzekerheid en vervallen tot doemdenken. Anderen zien het als een uitdaging. Maar hoe de toekomst eruit gaat zien is eigenlijk steeds minder goed te voorspellen.  

Toch vroegen wij diverse arbokopstukken om terug te kijken en toekomstscenario's te schetsen voor arboprofessionals. We kunnen uit deze artikelen concluderen dat arbeidsomstandigheden sinds corona een belangrijker thema is geworden. Het nadenken over risico's kreeg echt een boost en er kwam meer erkenning voor de arboprofessional. Ook is er door het thuiswerken meer aandacht gekomen voor het welzijn van medewerkers en is er meer ruimte voor creatieve oplossingen. Mooi toch?  

Acceptatie hoort erbij 

Het is natuurlijk weer onzeker of dit allemaal zo gaat blijven en of we met z'n allen die positieve gevolgen van de pandemie kunnen vasthouden. De kopstukken die wij interviewden hebben zo ieder hun eigen visie en tips. Maar het faciliteren en borgen van preventie is een belangrijke rode draad. De bedrijfsarts, de veiligheidskundige, de A&O'er en de arbeidshygienist zouden daarbij nog veel beter kunnen samenwerken om een vuist te maken richting de werkgevers.  

Geen medewerkers de ruimte 

Kijk bij preventie vooral naar wat er goed gaat en probeer niet altijd alle risico's en onzekerheden te beheersen. Acceptatie hoort er soms bij. Focus je bovendien niet alleen op preventie maar richt je ook op amplitie bij alle medewerkers. En: zorg ervoor dat zij de ruimte hebben om te reageren op verrassingen en onzekerheden. Want die zullen er altijd zijn.  

Nee, wat er allemaal in het verschiet ligt, weten we niet zeker. Maar de redactie van Arbo wenst u veel inspiratie bij al die onzekerheden en alvast een heel veilig en gezond 2022! 

Lees de arbo toekomstscenario's van vier kerndeskundigen:

*Rapport Klimaatsignaal ’21

Tekst| Jacqueline Joosten, hoofdredacteur Arbo>>

Jacqueline Joosten

Jacqueline Joosten

Hoofdredacteur

Jacqueline volgt sinds jaar en dag alles over veilig en gezond werken. Zij probeert altijd waarde toe te voegen aan berichten en de vertaalslag te maken naar de arboprofessional.

Long covid, dan ben je nog niet jarig

Long covid, dan ben je nog niet jarig

Covid doet weer de ronde deze zomer… ook in de rechtbanken. Recentelijk wees de rechtbank Oost-Brabant in een long covid-zaak een tussenvonnis dat mijn aandacht trok. 

Zo regel je de BHV in een bedrijfsverzamelgebouw

Zo regel je de BHV in een bedrijfsverzamelgebouw

Ook als je samen met andere bedrijven in één gebouw werkt, moet de bedrijfshulpverlening goed op orde zijn. De verhuurder of het grootste bedrijf regelt niet automatisch de BHV. Waar moet je op letten bij BHV in een bedrijfsverzamelgebouw?

Veiligheidsvoorschriften niet nageleefd. Taakstraf voor directeur blijft in stand

Veiligheidsvoorschriften niet nageleefd. Taakstraf voor directeur...

Schijnveiligheid. Soms legt een bedrijf bepaalde veiligheidsvoorschriften enkel vast omdat dit verplicht is. Wat zijn de gevolgen voor het bedrijf als het fout gaat?

28 april is het weer Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk

28 april is het weer Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het...

Zondag 28 april 2024 is het weer de jaarlijkse Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk. Deze internationale dag is bedoeld om aandacht te vragen voor de preventie van arbeidsongevallen en beroepsziekten.

Humor en veiligheid

Humor en veiligheid

Veiligheid is nooit een onderwerp waar je licht over moet denken. Maar een vleugje humor kan soms helpen om de boodschap over te brengen zonder de ernst ervan te ondermijnen.

Hoge standaard voor veilig werken op hoogte

Hoge standaard voor veilig werken op hoogte

Werken op hoogte. In de bouwsector staat van een ladder of trapje vallen op de tweede plek in de lijst van meest voorkomende ernstige ongevallen. Een simpele oplossing? Veiligheidsschoenen met ladder grip.

Nu beschikbaar: de nieuwe richtlijn PGS 31 gevaarlijke vloeistoffen in tanks

Nu beschikbaar: de nieuwe richtlijn PGS 31 gevaarlijke vloeistoffen...

De definitieve versie van de hernieuwde richtlijn PGS 31 Nieuwe Stijl 'Overige gevaarlijke vloeistoffen: opslag in ondergrondse en bovengrondse tankinstallaties' is gepubliceerd door de beheerorganisatie Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen (PGS).

Bewust Veilig werken in de bouw

Bewust Veilig werken in de bouw

De sectoren bouw, techniek en onderhoud schenken elk jaar in maart extra aandacht aan veilig werken tijdens de Bewust Veilig-dag. Maar wordt de bouw ook veiliger? En hoe zit het met 0 doden door werk?