Iedere week komt er weer nieuws tot ons dat impact heeft op ons leven en dat je onzeker kan maken. We laveren in de pandemie van golf naar golf. Maar ook andere zaken hebben impact. Zo publiceerde het KNMI bijvoorbeeld het rapport Klimaatsignaal '21.* Daarin staat dat de zeespiegelstijging in de Noordzee al aan het einde van de eeuw kan zijn opgelopen tot ongeveer twee meter. De conclusie: 'Het is code rood voor het klimaat'. Dat we deze winter extra op de gaskraan moeten letten, zag ook niet iedereen aankomen.
En dan was er natuurlijk corona. Ja, we werden erdoor overvallen, maar wie had gedacht dat we daar nu nog steeds mee zouden worstelen?
Arbo is belangrijker geworden
Sommigen worden angstig van die onzekerheid en vervallen tot doemdenken. Anderen zien het als een uitdaging. Maar hoe de toekomst eruit gaat zien is eigenlijk steeds minder goed te voorspellen.
Toch vroegen wij diverse arbokopstukken om terug te kijken en toekomstscenario's te schetsen voor arboprofessionals. We kunnen uit deze artikelen concluderen dat arbeidsomstandigheden sinds corona een belangrijker thema is geworden. Het nadenken over risico's kreeg echt een boost en er kwam meer erkenning voor de arboprofessional. Ook is er door het thuiswerken meer aandacht gekomen voor het welzijn van medewerkers en is er meer ruimte voor creatieve oplossingen. Mooi toch?
Acceptatie hoort erbij
Het is natuurlijk weer onzeker of dit allemaal zo gaat blijven en of we met z'n allen die positieve gevolgen van de pandemie kunnen vasthouden. De kopstukken die wij interviewden hebben zo ieder hun eigen visie en tips. Maar het faciliteren en borgen van preventie is een belangrijke rode draad. De bedrijfsarts, de veiligheidskundige, de A&O'er en de arbeidshygienist zouden daarbij nog veel beter kunnen samenwerken om een vuist te maken richting de werkgevers.
Geen medewerkers de ruimte
Kijk bij preventie vooral naar wat er goed gaat en probeer niet altijd alle risico's en onzekerheden te beheersen. Acceptatie hoort er soms bij. Focus je bovendien niet alleen op preventie maar richt je ook op amplitie bij alle medewerkers. En: zorg ervoor dat zij de ruimte hebben om te reageren op verrassingen en onzekerheden. Want die zullen er altijd zijn.
Nee, wat er allemaal in het verschiet ligt, weten we niet zeker. Maar de redactie van Arbo wenst u veel inspiratie bij al die onzekerheden en alvast een heel veilig en gezond 2022!
Lees de arbo toekomstscenario's van vier kerndeskundigen:
- Frederieke Schaafsma: 'De bedrijfsarts heeft het alleen maar drukker gekregen
- Hoogleraar Hans Kromhout: "arbozorg moet beter "
- Tinka van Vuuren: “Ondersteun je werkgever in het verhogen van plezier”
- Carsten Busch: ‘We kunnen niet alles beheersen’
Tekst| Jacqueline Joosten, hoofdredacteur Arbo>>