Veel bedrijven gaan tegenwoordig anders om met de RI&E. Wat is er veranderd?

De RI&E ziet er tegenwoordig anders uit, zegt Pieter Diehl. "De tijd van even een RI&E'tje maken is echt voorbij. Hoe komt dat? Pieter Diehl legt het uit.

Veel bedrijven gaan tegenwoordig anders om met de RI&E. Wat is er veranderd?

Pieter Diehl vertelt in een podcast met Orly Polak over zijn recente ervaringen als veiligheidskundige met de RI&E. Pieter Diehl is werkzaam bij BMD Zuid. Ook is hij onder andere redacteur van de Kennisbank Arbo in de praktijk.

Volgens Pieter zijn er mooie ontwikkelingen gaande op het gebied van de RI&E. Deze is toch echt aan het veranderen in de praktijk. Steeds meer bedrijven zien er de voordelen van en voeren hun RI&E anders uit dan vroeger. “Even een RI&E’tje doen bestaat niet meer”.  

Een RI&E op maat 

Een RI&E is steeds op maat gemaakt en sluit aan bij de doelstellingen van de organisatie. Dat is een goede ontwikkeling, vindt Pieter. De RI&E hoeft echt niet alleen een lange opsomming te zijn van wat er allemaal niet goed is. Daar kun je best heel anders mee omgaan. Hoe?

De overheid eist inderdaad dat de RI&E compleet is. En het lastige is dat de deskundige die de RI&E toetst, graag gecertificeerd wil blijven. Dan mag hij niks vergeten en somt daarom zoveel mogelijk  risico’s en gevaren op. Maar je krijgt een RI&E nooit compleet. Dus kun je uit de lijst van tekortkomingen er bijvoorbeeld een paar kiezen waaraan je gaat werken. Soms kun je bepaalde onderwerpen ook bundelen. 

De medewerkers voeren de RI&E zelf uit 

Hoe kan de kwaliteit beter worden? Uiteraard moet je aansluiten bij het bedrijf. Ieder bedrijf is weer anders. Van belang is de betrokkenheid van de medewerkers. Zij moeten de RI&E uitvoeren want ze zijn immers de eigenaar! Ze weten natuurlijk niet alles van risico’s. Maar samen kom je met voorlichting een heel eind. En dan komen er vaak onverwachte dingen boven water. 

Stappen voor een goede RI&E 

Hoe pak je dat aan? Bij de eerste stap hoort het contact met de OR, de preventiemedewerker en of de KAM manager. Met het management bespreek je dan wat de voordelen zijn van een RI&E en hoeveel schade een ongeval kan veroorzaken, op meerdere fronten. Je moet ook weten wat de doelstellingen van het management zijn. De medewerkers hebben vervolgens een heel belangrijke rol bij de uitvoering. En een tip: vergeet het kantoorpersoneel niet! 

Met of zonder deskundige? 

Kun je ook een RI&E maken zonder deskundige? Pieter zegt dat de beginstap dan waarschijnlijk minder snel gaat. Een deskundige kan helpen om het project op te starten. Het management moet erachter staan en aangeven wat de einddoelen zijn. Een deskundige kan dat wat makkelijker boven tafel krijgen. Zodat je een programma kunt opstellen voor verandering. Dan volgt er een stappenplan met valkuilen om het einddoel te realiseren.  

Beluister de podcast met Pieter Diehl. Daarin geeft hij nog een aantal tips (18 minuten).

https://open.spotify.com/episode/5i5y7DyvaqwXFGbRfe9JFp

Pieter Diehl is onder andere redacteur van de Kennisbank Arbo in de praktijk en mede-auteur van Preventiemedewerker, een praktische handleiding.

Beluister meer podcasts over de RI&E: 

Pieter Diehl

Pieter Diehl

Pieter Diehl is van oorsprong gecertificeerd Hogere veiligheidskundige. De afgelopen jaren houdt hij zich ook bezig met leiderschap en eigenaarschap. Hij adviseert grote en middelgrote bedrijven inzake de (veiligheids)cultuur, dit alles om duurzame inzetbaarheid van de medewerkers te vergroten. Pieter is auteur van diverse arboboeken en artikelen. Hij is verbonden aan de PHOV (opleiding HVK) als trainer en examinator en redacteur van de Kennisbank Arbo in de praktijk en mede-auteur van Preventiemedewerker, een praktische handleiding.

Dit zijn de 10 best gelezen artikelen van 2024

Dit zijn de 10 best gelezen artikelen van 2024

Het hele jaar door heb je volop onze artikelen gelezen. Benieuwd naar wat de 10 best gelezen artikelen van 2024 zijn? Lees ze hier allemaal, voor het eerst of opnieuw.

Maak een RIE met AI. Lukt dat?

Maak een RIE met AI. Lukt dat?

Het opstellen van een RIE met behulp van chatbot Copilot, wordt dat wat? Docent-onderzoeker Integrale Veiligheidskunde Ryanne Koper onderzocht het.

Werkgevers met een RI&E actiever in gezond en veilig werk

Werkgevers met een RI&E actiever in gezond en veilig werk

Een RI&E uitvoeren en een plan van aanpak opstellen is voor alle werkgevers verplicht volgens de Arbowet. Uitzonderingen daarop: zzp'ers en kleine bedrijven. Sinds 2014 is het percentage werkgevers met een RI&E gestegen van 46% naar 64% in 2024.

Bureau-cratie

Bureau-cratie

Als bureaucratie de overhand krijgt, kan deze de gewone bedrijfsprocessen verstikken. Als we alles precies volgens de bureaucratische regels uitvoeren, met stiptheidsacties, kunnen we de tent wel sluiten.

Ergonoom Roy Versteegen: 'Meer bewegen is geen hogere wiskunde'

Ergonoom Roy Versteegen: 'Meer bewegen is geen hogere wiskunde'

Ergonoom Roy Versteegen is dagelijks bezig met het verlagen van fysieke belasting. Hij pleit bovenal voor meer bewegen op de werkplek: 'Vooral vergaderstoelen zijn ergonomische ondingen.'

Arbeidshygiënist Edwin Hagelen: 'Ik mag ook graag meedenken met verbouwingen'

Arbeidshygiënist Edwin Hagelen: 'Ik mag ook graag meedenken met...

Van risico's inventariseren tot gevaarlijke stoffen meten, fysieke belasting verlagen en meedenken met verbouwingen. Arbeidshygiënist Edwin Hagelen geniet van zijn werk bij het UMCU: 'Never a dull moment'.

Veilige werkwijze ontwikkeld na bedrijfsongeval. Extra boetematiging?

Veilige werkwijze ontwikkeld na bedrijfsongeval. Extra boetematiging?

Een werkgever krijgt een boete nadat een straddle carrier is gekanteld. Nadat hij een veilige werkwijze heeft ontwikkeld, gaat de boete omlaag. Maar niet genoeg, vindt de werkgever. Wat zegt de rechter?

Certificatieschema arbokerndeskundigen: nieuwe ontwikkelingen

Certificatieschema arbokerndeskundigen: nieuwe ontwikkelingen

Waarschijnlijk wordt de bestaande overgangsregeling van het certificatieschema arbokerndeskundigen met 2,5 jaar verlengd.