Werkenden en werkzoekenden konden een STAP-budget van maximaal € 1.000 per jaar aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Deze subsidie was bedoeld voor een training, cursus of opleiding.
In het laatste tijdvak in 2023 was 10 miljoen euro beschikbaar. De keuzemogelijkheden waren beperkter dan voorheen. Het kabinet had besloten om in de laatste fase van het STAP-budget alleen nog OCW-erkende opleidingen in aanmerking te laten komen, om het budget arbeidsmarktgerichter in te zetten. Eerder werd de regeling veel bekritiseerd omdat deze ook kon worden ingezet voor cursussen die niets met werkgelegenheid te maken hadden.
STAP-budget stopt per 2024
In het voorjaar van 2023 besloot het kabinet om de STAP-regeling per 2024 te beëindigen. Behalve de kritiek had het kabinet ook te maken met een miljardengat in de begroting. Het nieuws in april 2023 dat de STAP-regeling aan het einde van het jaar zou eindigen, kon echter ook op de nodige kritiek rekenen. Volgens opleiders lukte het de overheid met deze subsidie namelijk eindelijk om mensen te stimuleren om te gaan leren.
"De noodzaak voor een leven lang leren blijft bestaan", schreef de Rijksoverheid bij de bekendmaking in april. "Daarom bekijkt minister Van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) de komende periode op welke manier zij dit kan blijven stimuleren."
STAP wordt SLIM
Door het stopzetten van het STAP-budget kwam 147 miljoen euro beschikbaar. Met de helft van dat bedrag, 73,7 miljoen euro, wordt de SLIM-regeling vanaf 2024 verhoogd. Het extra budget wordt ingezet voor individuele scholing. Zo is er toch een mogelijkheid om burgers met scholing eigen regie op hun loopbaan te bieden.
SLIM-subsidie vanaf 1 maart 2024
Het tijdvak voor het aanvragen van de SLIM-subsidie loopt van 1 maart 09.00 uur tot 30 maart 17.00 uur. Aanvragen kan via het subsidieportaal van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Op de site van het ministerie vind je een stappenplan voor het indienen van een SLIM-aanvraag.