Het STAP-budget is gestopt

In 2020 kon het STAP-budget voor het eerst worden aangevraagd, in 2023 voor het laatst. Het STAP-budget eindigde per 1 januari 2024. Sinds 1 maart 2024 kan SLIM-subsidie worden aangevraagd.

Het STAP-budget is gestopt

Werkenden en werkzoekenden konden een STAP-budget van maximaal € 1.000 per jaar aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Deze subsidie was bedoeld voor een training, cursus of opleiding.

In het laatste tijdvak in 2023 was 10 miljoen euro beschikbaar. De keuzemogelijkheden waren beperkter dan voorheen. Het kabinet had besloten om in de laatste fase van het STAP-budget alleen nog OCW-erkende opleidingen in aanmerking te laten komen, om het budget arbeidsmarktgerichter in te zetten. Eerder werd de regeling veel bekritiseerd omdat deze ook kon worden ingezet voor cursussen die niets met werkgelegenheid te maken hadden.

STAP-budget stopt per 2024

In het voorjaar van 2023 besloot het kabinet om de STAP-regeling per 2024 te beëindigen. Behalve de kritiek had het kabinet ook te maken met een miljardengat in de begroting. Het nieuws in april 2023 dat de STAP-regeling aan het einde van het jaar zou eindigen, kon echter ook op de nodige kritiek rekenen. Volgens opleiders lukte het de overheid met deze subsidie namelijk eindelijk om mensen te stimuleren om te gaan leren.

"De noodzaak voor een leven lang leren blijft bestaan", schreef de Rijksoverheid bij de bekendmaking in april. "Daarom bekijkt minister Van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) de komende periode op welke manier zij dit kan blijven stimuleren."

STAP wordt SLIM

Door het stopzetten van het STAP-budget kwam 147 miljoen euro beschikbaar. Met de helft van dat bedrag, 73,7 miljoen euro, wordt de SLIM-regeling vanaf 2024 verhoogd. Het extra budget wordt ingezet voor individuele scholing. Zo is er toch een mogelijkheid om burgers met scholing eigen regie op hun loopbaan te bieden.

SLIM-subsidie vanaf 1 maart 2024

Het tijdvak voor het aanvragen van de SLIM-subsidie loopt van 1 maart 09.00 uur tot 30 maart 17.00 uur. Aanvragen kan via het subsidieportaal van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Op de site van het ministerie vind je een stappenplan voor het indienen van een SLIM-aanvraag.

De 3 best gelezen ongevallen van 2024 

De 3 best gelezen ongevallen van 2024

Deze 3 ongevallen die we het afgelopen jaar publiceerden, werden door arboprofessionals het beste gelezen.

Kerst met collega's: 4 spraakmakende arbeidsconflicten

Kerst met collega's: 4 spraakmakende arbeidsconflicten

De kerstperiode is een tijd van gezelligheid, maar tijdens het vieren van kerst met collega's kunnen er ook weleens spanningen ontstaan. Dat blijkt wel uit de volgende 4 uitspraken.

Kinderarbeid terecht zwaar beboet?

Kinderarbeid terecht zwaar beboet?

De minister legt een werkgever hoge boetes op voor 36 overtredingen van de Arbeidstijdenwet. Het gaat specifiek om de regels over kinderarbeid en rusttijd voor jeugdigen. De rechtbank moet beoordelen of dat terecht is.

De 3 best gelezen uitspraken van 2024

De 3 best gelezen uitspraken van 2024

Waarover lagen werkgevers en werknemers in 2024 met elkaar overhoop? Dit waren het afgelopen jaar de 3 best gelezen artikelen over rechterlijke uitspraken op de werkplek.

Nieuwe arbo wet- en regelgeving in 2025 waar je op moet letten

Nieuwe arbo wet- en regelgeving in 2025 waar je op moet letten

Wat staat ons te wachten op het gebied van arbo wet- en regelgeving in 2025? Dit overzichtsartikel zet de vaststaande en mogelijke wetwijzigingen op een rij. Ook komen enkele recente aanpassingen in regelgeving aan bod die hun invloed hebben op 2025.

De werkdag van een arbeidsinspecteur

De werkdag van een arbeidsinspecteur

Van ongevalsonderzoek tot onaangekondigd bij bedrijven op de stoep staan. Elke werkdag en werkweek is anders, maar vervelen doet het nooit. Arbeidsinspecteur Rianne de Groot vertelt.

Werkgevers aansprakelijk voor beenbreuk inleenwerknemer? 

Werkgevers aansprakelijk voor beenbreuk inleenwerknemer?

Na een arbeidsongeval stelt de kantonrechter beide werkgevers hoofdelijk aansprakelijk voor de schade van de werknemer. De werkgevers bestrijden de aansprakelijkheid en stappen naar het hof. Slaagt hun hoger beroep?

Grensoverschrijdend gedrag gaat ons allemaal aan

Grensoverschrijdend gedrag gaat ons allemaal aan

Als jurist moet je natuurlijk een goede lezer zijn, want hemeltje, wat komen er dagelijks veel teksten op je af. Je moet eigenlijk een topsporter in lezen zijn en het nog leuk vinden ook - begin er anders niet aan.